reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OCZ ATV: odolných 16 GB

13.10.2010, Jan Vítek, recenze
OCZ ATV: odolných 16 GB
Tato malá recenze se bude týkat USB flash disku OCZ ATV, který spadá do firemní série Performance USB Drives. Očekávat od něj můžeme výkon, ale také odolnost proti nárazům i vodě. A u moderního flash disku nesmí chybět ani podpora Ready Boost.
Kapitoly článku:
  1. OCZ ATV: odolných 16 GB
  2. Testy a závěrečné hodnocení

Testy


Nyní již následují testy týkající se výkonu flash disku ohledně přenosu dat. Vybrány pro to byly jednak praktické úlohy, které se týkaly v první řadě kopírování (čtení a zápisu) jednoho 700MB souboru a pak to byl stejný test, v němž jsme ale využili sto fotografií o velikosti cca 3 MB. A pak jsme ještě na flash disk pustili ATTO Disk Benchmark, jehož úkolem je otestovat rychlost čtení a zápisu daného úložného zařízení v závislosti na velikosti souborů. To můžeme považovat za syntetický test, což nám potvrdí i ten fakt, že se jeho výsledky od praxe mnohdy markantně lišily.

Cílem bylo také vyzkoušet náročnost na výkon procesoru, avšak rozdíly byly při použití počítače s procesorem Core 2 Duo na 2,13 GHz v podstatě nezjistitelné. Pro potvrzení výsledků byl použitý ještě jeden počítač se základní deskou Gigabyte GA-H57M-USB3, který přišel vhod, protože nebyly zrovna úžasné. A nyní již ke grafům...





Výkon flash disku OCZ ATV můžeme porovnat s nedávným testem 16GB flash disků, kde se umístil zhruba uprostřed celého pole, i když jeho hodnota zápisu patří spíše mezi ty lepší. Na dnešní dobu tedy jde o průměrně výkonný flash disk a je pochopitelné, proč se OCZ Technology s jeho výkonem na svých stránkách nechlubí.





Doplňkové testy tedy obstaral ATTO Disk Benchmark, jehož výsledky s prací 8kB a 8MB bloků dat máme uvedeny pro srovnání v tabulkách a zde vespod je ještě celý výstup testu. ATTO v podstate potvrzuje to, co jsme naměřili v předchozích případech, ale zápis opravdu malých souborů nás nijak nenadchne. Více již asi netřeba říkat.




Závěrečné hodnocení


Krátce jsme si otestovali flash disk OCZ ATV s kapacitou 16 GB, jenž se chlubí svým měkkým pryžovým tělem, které je odolné proti vodě a také nárazům. Můžeme se s ním tedy vykoupat a může nám spadnout, ovšem ohýbat bych jej v žádném případě nedoporučoval. Užitečný je jeho malý řetízek s kouskem pryže, na niž se dá nasunout krytka konektoru, abychom ji neztratili.



OCZ nám na svém ATV nedodává žádný bonusový software, což však není chybou a co se týče jeho přenosových rychlostí, pak ty jsou na dnešní poměry stručně řečeno průměrné. To se projevilo v našich testech, kde se ATV umístil zhruba někde uprostřed, i když jeho výkon při zápisu ze zařadil spíše mezi ty lepší modely.

Odolný proti nárazům a vodě
Snadno se ohne
Kus pryže pro zajištění krytky
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 800 Kč s DPH, doživotní záruka



Za zapůjčení flash disku OCZ ATV 16 GB děkujeme společnosti OCZ Technology




---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

In this short review we examined a 16GB version of OCZ ATV flash drive. It takes pride in its rubber body that is both shock-proof and waterproof. However, even if one may take a bath with it or drop it on the ground, he or she should not try to bend it much. Next, there is also a small chain for attaching the drive to one's keys and the cap holder will help prevent misplacement of the USB cap.

OCZ does not provide us with any bonus software; however, that is no mistake and considering its data transfer speeds, they are among other modern flash drives simply average. OCZ ATV was also average in our tests of reading speed, but its writing perfomance was better than average.



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama