reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OCZ Synapse Cache: SSD, či vyrovnávací paměť?

2.1.2012, Jan Vítek, recenze
OCZ Synapse Cache: SSD, či vyrovnávací paměť?
Po recenzi kombinace SSD a HDD na kartě pro PCI Express RevoDrive Hybrid od společnosti OCZ Technology si dnes představíme něco podobného, ovšem v mnohem jednodušší podobě. Jedná se o samostatné SSD pro software Dataplex, k němuž si zvolíme vlastní HDD.

Závěrečné hodnocení


V druhé kapitole jsme se zamysleli nad tím, jaké alternativy máme k produktu OCZ Synapse Cache, který spoléhá na softwarové propojení SSD a pevného disku. Synapse Cache je v podstatně pouhé SSD, jehož kapacita v našem případě činí 64 GB. OCZ však správně předpokládá, že SSD bude intenzivně využíváno a vzhledem k velmi omezené životnosti dnešních 25nm pamětí NAND Flash raději rezervovalo plnou polovinu kapacity pro techniky Over Provisioning, které mají zabezpečit co nejdelší životnost.





Výhodou Synapse Cache a softwaru Dataplex je, že snadno získáme rychlejší úložný systém, což se bude hodit pro nezkušené uživatele. Cenou však je kromě nižší dostupné kapacity i nižší výkon v porovnání s moderním 120GB SSD, které pořídíme za víceméně stejnou cenu a které nám celé může posloužit jako systémový disk. Příkladem budiž 120GB model OCZ Vertex 3, který ani nebude potřebovat tak mohutnou zálohu buněk, neboť řada zapsaných dat zůstane v nezměněné podobě velmi dlouhou dobu, což se u SSD využitého jako dočasné úložiště, na němž bude neustálý pohyb, říci nedá.

Vzhledem k ceně a výkonu bych tedy osobně preferoval takové řešení, nad nímž má uživatel plnou kontrolu.


Jednoduché použití
Poloviční kapacita kvůli Over Provisioning
Ikona Odkaz na databázi
Poměr výkon/cena
Cena v době testování: cca 3 400 Kč s DPH, záruka 3 roky


Za zapůjčení SSD Synapse Cache 64 GB děkujeme OCZ.


 
----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

In the second chapter we thought about alternatives to the tested product OCZ Synapse Cache which relies on software connection of SSD and a hard drive. Basically, Synapse Cache is a normal SSD with 64 GB of capacity; however, OCZ righly assumed that the SSD will be under intensive load and, with respect to very limited erase-write cycles of nowadays 2Xnm NAND Flash chips, they chose to reserve half of the whole capacity for Over Provisioning techniques. These should extend the lifespan of the whole device.

An advantage of Synapse Cache SSD and Dataplex software is the ease of use. Now even unexperienced users can easily speed up their systems. On the other hand, the disadvantages are quite severe. We get only half of the original capacity and also lower performance in comparison with a modern 120GB SSD that costs more or less the same and can be used as a dedicated system drive (for example OCZ Vertex 3). Such SSD do not need so heavy Over Provisioning, since the data traffic will not be so intensive, which does not apply to an SSD used as a temporary storage.

Personally, considering price, performance and also the level of user's control, I would choose SSD as a system drive.
reklama