reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OCZ Trion 150: 15nm TLC paměti v akci

16.2.2016, Jan Vítek, recenze
OCZ Trion 150: 15nm TLC paměti v akci
V polovině minulého roku přišla společnost OCZ Storage Solutions s řadou SSD Trion 100, která jako první využila 19nm TLC paměti od Toshiby. Dnes se podíváme na jeho nástupce, Trion 150, který také využívá paměti TLC, ale již 15nm.
V dnešní recenzi jsme opět vynechali testy provedené po zapsání zhruba dvojnásobného objemu dat, a to kvůli tomu, že rozdíly mezi takto použitým SSD a čerstvým modelem nebyly veskrze žádné. Čili už je ani příště neobnovíme a raději se zaměříme na něco jiného. Tím bude dnes již podruhé téma SLC cache a rychlosti zápisu.

V první kapitole jsme nakousli téma SLC cache, tedy části paměti, která má urychlovat zápis, ale její kapacita je velmi omezená. Z toho logicky vyplývá, že pokud budeme na SSD kopírovat větší soubor, nejdříve by měl jeho zápis probíhat rychle, ale pak by se měl zpomalit. Jak výrazně? Na to se podíváme v této kapitole. OCZ nám slibuje podstatné zrychlení zápisu do hlavní paměti poté, co dojde kapacita SLC cache, která má dle všeho u testovaného 240GB modelu Trion 150 kapacitu 2 GB.

SSD cache logicky funguje podobně jako normální cache tvořená pamětí RAM, ale na rozdíl od ní se data po ztrátě napájení neztratí, takže nehrozí, že bychom o ně přišli. SSD si jen musí najít čas na to, aby cache vyprázdnilo a data přesunulo do hlavní paměti. Na to bude při zcela zaplněné paměti SLC cache potřebovat nějakých 12 sekund, pokud tedy počítáme čistě s tím, jak rychlý je zde TLC zápis.


Výkon téměř zaplněného SSD


Nejdříve se ale podíváme na to, zda naše SLC cache efektivně funguje i u SSD, které je z 90 % zaplněno. Respektive jde o to, jak se chová celé SSD.



OCZ Trion 150 - 31 743 bodů

Vzhledem k tomu, že jsme začali se skóre kolem 67 000 bodů, pak necelých 32 tisíc bodů téměř zaplněného SSD není moc dobrý výsledek. Vzhledem k chování starších Trion 100 jsme jej ale mohli očekávat. Ty dosáhly kolem 34 tisíc bodů, tedy dle očekávání více než Trion 150.

Následují dva další testy zaplněného Trion 150, jež můžeme porovnat s již zveřejněnými výsledky prázdného SSD. V prvém případě s 1GB vyhrazeného prostoru na testování se výkon v podstatě nikam neposunul a pokud ano, tak jsme spíše zaznamenali rychlejší zápis v disciplíně 4K. V druhém případě se ze 480 MB/s snížila rychlost sekvenčního zápisu na 294 MB/s.



OCZ Trion 150 - vyhrazený 1 GB prostoru na disku



OCZ Trion 150 - vyhrazených 16 GB prostoru na disku


Testy kopírování dat


Dále tu máme test Fastcopy, který prostě jen vezme vybraná data a měří, za jak dlouho se přesunou z bodu A do bodu B. Tím bodem A bude výkonný OCZ RevoDrive 350, jenž nás rozhodně brzdit nebude a bodem B pak kdo jiný než testovaný Trion 150. Využit byl k tomu nejprve 1,5GB soubor, který by měl být dle testů sekvenčního zápisu uložen na SSD rychlostí přes 500 GB/s. Výsledkem bylo 482 MB/s, což je pořád ještě dobré. Co když si ale vezmeme 8GB soubor?

Na 8 GB nám SLC cache naprosto nestačí, a také se to v průběhu kopírování ukázalo. První 2 GB byly přeneseny rychle, ovšem poté přenost spadl pod 200 MB/s a ve výsledku se dostal na 181 MB/s. Vypadá to tedy, že nové Trion 150 jsou bez vlivu SLC cache skutečně rychlejší než staré Trion 100. To si ale ještě ověříme pomocí HD Tune.


HD Tune


Benchmark HD Tune nám už řekne, jak jsou na tom naše SSD se zápisem a výsledky dá pěkně do grafu. Můžeme se tedy podívat na to, jak rychlý je zápis "na začátku" a jak se bude vyvíjet dále. Nejdříve tedy přichází na řadu nový Trion 150 a pak se podíváme, jak si dříve vedl Trion 100.



OCZ Trion 150 - 240 GB - klikněte pro zvětšení -



OCZ Trion 100 - 240 GB - klikněte pro zvětšení -

Tyto výsledky v podstatě potvrzují to, co jsme zjistili dříve, čili že Trion 150 je na tom se zápisem lépe než starší modely. Jednak se na "základní výkon" propadne o něco později než starší 240GB model, i když pak rychlost zakolísá, jak dojde na zápis do samotných TLC buněk. Pak už ale kolísá jen minimálně a drží se nad 150 MB/s, zatímco v případě starých modelů jsou výchylky daleko větší. Při přímém srovnání 240GB modelů lze říci, že zápis na novém je celkově výrazně rychlejší, takže OCZ dorželo svůj slib.

reklama