Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Otterbox 1900 – žlutý ochránce vašeho PDA

29.11.2006, Pavel Bureš, recenze
Otterbox 1900 – žlutý ochránce vašeho PDA
Společnost Otterbox vyrábí kromě univerzálních pouzder také ochranné obaly pro kapesní počítače. My jsme měli možnost testovat sice starší, ale stále oblíbené pouzdro Otterbox 1900, které ochrání mobilní zařízení před prachem, vodou i nárazy.
V krabici kromě pouzdra najdeme užitečný a pružný řemínek pro upevnění Otterboxu na opasek či zápěstí. Balení dále obsahuje návod, 4 šrouby včetně klíče a rezervní ucpávku horní části pouzdra.

Již při prvním uchopení Otterboxu do ruky je zřejmé, že si výrobce slova o spolehlivé ochraně PDA nevycucal z prstu, ale že na nich bude alespoň trocha pravdy.


Čelní straně dominuje plexisklový kryt, jehož úkolem je chránit před mechanickým poškozením. Vedle krytu najdeme v pryži malý výlisek. Jedná se o držák stylu. Šachta je bohužel příliš široká a tak se stává, že některé slabší styly z ní bez větších obtíží vypadávají. Pod plexisklem se nachází jedna z nejdůležitějších částí pouzdra – silná fólie. Ta chrání vnitřek pouzdra před vniknutím vody a zároveň umožňuje ovládat kapesní počítače. Fólie nijak zvlášť neztěžuje stisk tlačítek (v případě Palm Trea 650) ani používání stylu.

Ve spodní části si všimněte masivní gumové zátky. V pouzdře pevně drží a při vyndávání bude zapotřebí trocha síly. Výhoda odnímatelné spodní části je velká, při nabíjení či synchronizaci se stolním počítačem není nutné PDA z pouzdra vyndat, stačí odejmout zátku. Potěšitelné je, že obě odnímatelné pryžové zátky jsou s pouzdrem spojeny, takže je neztratíte.


Průhlednou horní část lze rovněž demontovat, takže můžete rychle vyměňovat paměťové karty atd. Tato odnímatelná část obsahuje pryžovou zátku chránicí otvor pro připojení sluchátek nebo náhlavní soupravy. Nemusíte se bát, že zapojením sluchátek přijdete o výhodu vodotěsnosti, i se sluchátky se do pouzdra nedostane ani kapka vody.

Vodotěsnost je zajištěna mj. 4 západkami. Dvě najdete na bocích, další dvě jsou na zadní části pouzdra. Všechny západky lze v případě potřeby zajistit šroubem. To ale ve většině případů nebude nutné, k otevření západky je třeba dost síly a je nepravděpodobné, že by se pojistka sama uvolnila.


Pouzdro je vyrobeno z tvrdého plastu, který je z velké části potažen pryží. Otterbox 1900 ochrání PDA při běžných pádech, jedinou slabinou by se mohlo stát plexisklo a fólie. Pokud by se při pádu pouzdra plexisklový kryt otevřel nebo ulomil, může velmi jednoduše dojít k poškození displeje, folie je chránící vnitřek pouzdra se může protrhnout. I na tuto eventualitu výrobce myslel, hlavní kryt (pokud je dostatečně zamáčknut do pogumovaných částí pouzdra) se při pádu z 2 metrů nanejvýš pootevře o několik milimetrů. Během 10 pádů pouzdra se nestalo, že by se kryt ulomil nebo otevřel více než o několik milimetrů. V 70 % případů se kryt nepohnul vůbec.

Kapesní počítač se do pouzdra vkládá jednoduše, vevnitř je třeba ho upevnit popruhem na suchý zip. Otterbox 1900 je konstruován na PDA běžných rozměrů, proto v něm není možné používat např. Dell Axim X51v s 2200 mAh akumulátorem.



První test vodotěsnosti probíhal takříkajíc nasucho, tedy bez kapesního počítače, pouze s několika papírovými ubrousky. Pouzdro jsme 10 minut nechali plavat v umyvadle naplněném vodou, občas jsme Otterbox bez milosti ponořili pod hladinou. Po otevření pouzdra následovalo milé překvapení – nikde ani kapka vody. S přihlédnutím k výbornému výsledku v tomto jsem se rozhodl přistoupit k příjemnější části recenze. Napustil jsem vanu, do Otterboxu bylo vloženo Palm Treo 650, pouzdro jsme se vší důkladností uzavřeli. Otterboxu nevadí ani pobyt v teplejší vodě, nejcitlivější část (tedy folie) přestála koupel bez úhony. Jedná se tedy o příslušenství, které kromě milovníkům vodních sportů můžeme doporučit i uživatelům, jež se nechtějí svého PDA vzdát ani při pobytu v koupelně.


Vodotěsnost jsme již vyzkoušeli, vydrží ale Otterbox pád z větší výšky? Při prvních testech jsme zůstali při zemi (doslova). Pády z 2 metrů na koberec či betonovou podlahu pouzdro nerozhodili, dokonce se neobjevil žádný znatelnější šrám. Známé úsloví „hrách na stěnu házet“ jsme mírně poopravili na „Otterbox na stěnu házet“ a tuto činnost jsme důkladně vyzkoušeli. Výsledek byl velmi podobný pádům na beton - pouzdro je vyrobeno z velmi tvrdého a odolného materiálu, takže přibilo jen několik rýh v plastovém skeletu.

Jsou chvíle, kdy vašemu PDA, komunikátoru či smartphonu hrozí pád z daleko větší výšky. Nechali jsme Otterbox pohybovat se volným pádem z cca 8 m. Nejdříve pouzdro spadlo do hlíny, kromě zašpinění ale přežilo bez poškození. Při pádu na beton ze stejné výšky dopadl Otterbox na bok a ochranný kryt se otevřel. Jedná se o již zmíněný nešvar, přičemž by stačilo jen málo – zajistit plexisklo např. západkou.

Po posledním nárazovém testu bylo pouzdro očištěno a ponořeno na 5 minut do vody. Soubor pádů zanechal na Otterboxu jen málo známek, klíčová vlastnost (vodotěsnost) zůstala zachována.

Otterbox 1900 na nás během testování udělal dojem. Jedná se o ochranné pouzdro, se kterým může jeho majitel do hor i na divokou vodu.

Otterbox připravil pro všechny náročné zákazníky pouzdro, která ochrání vaše mobilní zařízení před deštěm, prachem i pády z výšek. Pouzdro jsme vzali do bazénu a obsah zůstal suchý, do útrob nepronikla ani kapka vody. Otterbox rovněž padal z 5 metrů na koberec, házeli jsme ho na stěnu, stáli jsme na něm a vždy ochránil svěřené PDA. Pouzdro je vhodné pro naprostou většinu kapesních počítačů, pokud ale vlastníte rozšiřující baterii, s ní se počítač do pouzdra nejspíš nevejde. Příjemná je i cena, která se pohybuje kolem trojnásobku hodnoty nových kožených pouzder.

Hlavní slabina Otterboxu je folie chránící displej. Přestože je docela silné, při ulomení plastového krytu by se mohla protrhnout. Problém by minimalizoval jiný systém uchycení krytky, která by pevně přiléhala ke gumovému tělu a nebylo by tak jednoduché ji pootevřít.

Za zapůjčení děkujeme spol. Otterbox.
Cena pouzdra v době psaní recenze: 99,95 USD (cca 2 200 Kč)