reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ovislink ePhone-2000S - nejen pro manažery

5.10.2006, Rostislav Hučka, recenze
Ovislink ePhone-2000S - nejen pro manažery
Dnes se podíváme na IP telefon od firmy Ovislink - ePhone-2000S. Jedná se o telefon manažerského typu, jenž vyniká svými funkcemi, velikostí a možnostmi nastavení. V dnešní době rozmachu VoIP telefonie tak jde o velice aktuální výrobek, který si zaslouží pozornost.
Kapitoly článku:
  1. Ovislink ePhone-2000S - nejen pro manažery
  2. Instalace, provoz a závěr
Tématice IP telefonie jsme se nedávno věnovali formou článku IP Telefonie - 1. část, který pojednával o funkční (tedy teoretické) stránce věci. Dnes se zaměříme na praxi, konkrétně na jednoho zástupce současných IP telefonů.

Ovislink ePhone-2000S je IP telefon střední třídy vyvedený ve velmi konzervativním designu. Po otevření poměrně objemné krabice jsem vytáhl IP telefon rozměrů běžného manažerského telefonu. ePhone 2000S tedy není žádný drobeček. Kromě samotného telefonu je v krabici ještě sluchátko, kroucený kabel ke sluchátku, standardní ethernový kabel a napájecí adaptér. Přiložen je rovněž zkrácený manuál v češtině (kompletní manuál je sice na přiloženém CD, ovšem pouze v angličtině). Na spodní části telefonu je i konektor pro připojení headsetu, ten ovšem v krabici přiložen není.



Po připevnění plastové podložky na spodní část telefonu se ePhone-2000S stal asi největším IP telefonem, jaký jsem kdy viděl. Telefon je rovněž uzpůsoben i pro montáž na stěnu, ale vzhledem k velikosti a uspořádání tlačítek to není příliš vhodný způsob montáže.






Zezadu telefon vypadá standardně, tedy s 2x RJ45 konektorem a napájením. Za zmínku stojí jen resetovací tlačítko, které u IP telefonu není zrovna běžné. Telefon má sice dva ethernetové porty, nicméně neobsahuje router s NATem. Někdo by to mohl chápat jako nedostatek, nicméně z praktického hlediska je to spíše výhoda. Většina potenciálních uživatelů tohoto telefonu už má nějakou domácí síť s routerem a bude tam chtít IP telefon jen začlenit a použít jej jako průchozí, tedy skrz něj zapojit počítač, aby nebylo třeba natahovat další kabel extra jen pro IP telefon. Nevypínatelný NAT je naopak v tomto uspořádání problém.






Ovislink ePhone lze bohužel napájet jen z přiloženého adaptéru, nepodporuje napájení po ethernetu podle standardu 802.3af. Vzhledem k tomu, že je telefon výrobcem cílen spíše jako manažerský, tak toto považuji za nedostatek.







reklama