Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ozone Argon: herní myš pro obě ruce

1.3.2016, Jan Vítek, recenze
Ozone Argon: herní myš pro obě ruce
Dnes se podíváme na herní myš Argon od společnosti Ozone, která se nás snaží zaujmout kvalitní výbavou, ale také tím, že má souměrný tvar i rozložení tlačítek. Bude se tak hodit stejně dobře pro leváky jako pro praváky.
Ozone Argon je po klávesnici Ozone Strike Pro další periferií této firmy, jež se specializuje právě na výrobu herního náčiní. Je tak jednou z řady společností, jež mají v nabídce myši, klávesnice, headsety a pak případně i příslušenství jako batohy a obaly, podložky, apod. Herní myš Argon chce získat zájem zákazníků i díky svému souměrnému tvaru, takže padne stejně dobře do pravé i levé ruky. Jenomže tato zbraň může být dvojsečná, neboť snaha zalíbit se pravákům i levákům může vyústit v to, že myš se nebude dobře držet ani v jedné ruce. Uvidíme, jak se toho zhostila firma Ozone.


- klikněte pro zvětšení -

Vedle toho nám tato myš nabízí spínače Omron s vysokou výdrží, ovšem pouze pod dvojicí hlavních tlačítek, celková výbava programovatelných tlačítek čítá devět kusů, samozřejmě nechybí podsvícení a vedle toho budeme mít možnost s pomocí čtyř malých závaží navýšit základní hmotnost 125 gramů. Vedle toho se Ozone chlubí laserovým senzorem s rozlišením 8200 dpi, což je obvykle synonymum pro široce využívaný typ Avago ADNS-9800. Nicméně přesný typ není nikde uveden.



Myš dorazila v papírovém obalu, který má kolem sebe kabátek z tvrdého kartonu, který musíme od obalu odtrhnout. Tím tedy obal nenávratně poškodíme, takže v obchodě se bez toho nemůžete na samotnou myš blíže podívat.

Model
Ozone Argon
Rozměry myši
124,6 x 66,9 x 40mm
Hmotnost myši
125 gramů (bez kabelu)
Tlačítka
9 programovatelných (včetně kolečka)
hlavní tlačítka se spínači Omron
Senzor
8200 dpi (800/1800/4000/8200)
1000Hz dotazovací frekvence
Rozhraní
USB 2.0 (pozlacený konektor)
Ergonomie
pro praváky i leváky
4x 4,5gramová tlačítka pro upravení hmotnosti
Kompatibilita
Windows 8/ Windows 7 / Windows Vista / Windows XP

Tato myš patří spíše mezi větší modely, které vám vyplní celou dlaň. Hmotnost 125 gramů je spíše nižší, a tak možná leckomu přijde vhod si ji navýšit až o 18 gramů. Celkem tu máme devět tlačítek, jejichž rozložení odpovídá tomu, že myš je určená pro praváky i leváky. Argon má také vlastních 128 kB paměti pro uložení nastavení tlačítek a celkově až pět profilů a pak nás dnes už nepřekvapí pozlacený konektor USB a LED podsvícení s možností zvolení libovolné barvy. To by mělo být logicky spojeno s výběrem profilu, ale na to se ještě podíváme.

Co se týče senzoru, Ozone uvádí jen dva údaje. Je laserový a jeho maximální rozlišení je 8200 dpi, což tedy ukazuje na známý Avago, ale to bychom si museli ještě potvrdit nejlépe porovnáním dalších údajů, jako je maximální akcelerace a rychlost pohybu. Tyto hodnoty se však také nedozvíme.


Zpracování myši


Ozone Argon je vyroben z tmavých až černých plastů. Jednak je tu základna dole s tvrdým povrchem, horní plášť se změkčeným povrchem a velkou část myši tvoří také boční gumové gripy. Mezi nimi a vrchním pláštěm ještě můžete vidět proužky z průhledného plastu, skrz něž bude prosvítat světlo RGB diod (či diody)a v přední části myši je kousek perforovaného plechu, který nemá žádný praktický význam a výrobce si jej mohl dle mého názoru klidně odpustit, což by prospělo i celkovému vzhledu myši. Nicméně tento plech využil ve verzi Argon Ocelote World, která jej má společně s bočními gripy vyvedný v jasně oranžové barvě.



Co se týče fyzického provedení, to mi připadalo v pořádku, dokud jsem nezkusil promáčknout boky myši pod dvojicí tlačítek. Nepotřebujete vyvinout ani velkou sílu, aby se boky prohnuly, což má za následek, že stisknete i spínače pod těmito tlačítky. Ale abychom byli fér, v praxi se s tím jen těžko setkáte, to byste se museli opravdu snažit, aby se vám povedlo konečky prstů tělo myši až tak prohnout. V ostatních ohledech nemám proti provedení myši vůbec nic. Jednotlivé části k sobě dobře lícují a myš celkově vypadá, že by měla něco vydržet.



Tlačítek tu máme celkem devět včetně kolečka. Krom něj to jsou tedy dvě hlavní, další dvě nad kolečkem a pak dvě na každé straně. Hlavní mají tedy výhodu ve spínačích Omron, které by měly být zárukou dlouhé výdrže. Zde má jejich použití smysl, neboť hlavní tlačítka jsou pochopitelně zdaleka nejvíce využívaná, a tak obvykle jedno z nich selže jako první. Pak tu máme dobře zpracované velké kolečko s vroubkovaným povrchem a průsvitným středem. Jeho krokování je jemné, a tak bylo dobré zjistit, že jeho stisk není přehnaně tuhý a v podstatě odpovídá hlavním tlačítkům. Pokud bych mohl něco vylepšit, pak bych krokování tlačítka trošku zvýraznil.



Vrchní tlačítka slouží primárně pro nastavení hodnoty dpi a v jejich případě bych uvítal mnohem výraznější hmatové oddělení, tedy větší mezeru mezi nimi. Oproti tomu je nenavazující linka zdůrazňující jejich polohu jen kosmetická minivada, i když člověk s OCD to může vidět jinak. Boční tlačítka mají na můj vkus příliš jemný stisk, tedy na to, že jsou určena i pro palec. Pak mi přišlo na mysl, že výrobce asi chtěl, abychom mohli využít tlačítka na obou stranách a v případě praváka by tlačítka na pravé straně byla velice obtížně využitelná, kdyby měla tuhý stisk (a opačně pro leváka na levé straně). Už takto to není žádná sláva především kvůli tomu, že jsou tenká a obtížně rozlišitelná (opět by se hodila větší mezera). Jsou rovněž částečně překryta vrchním pláštěm myši, což mi vadilo asi nejvíce, protože pak je musíte prstem nahmatat opravdu přesně.

Jenomže po prozkoumání doprovodného softwaru jsem zjistil, že budeme moci použít buď boční tlačítka nalevo, anebo napravo, tedy nikdy ne všechna čtyři najednou v jednom profilu. Neznamená to ale, že by neplatila informace o devíti programovatelných tlačítkách. Budeme mít totiž možnost nastavit funkce v případě kolečka nejen pro stisk, ale i pro pootočení nahoru či dolů. Pak by ale také nebyl problém, aby měla tato tlačítka trošku tužší stisk a byla o něco větší.



Argon je vybaven většími, ale tenkými teflony, k nimž v balení nenajdeme žádnou náhradu. Pro tuto myš se tedy bude hodit spíše tvrdá podložka než měkká s látkovým povrchem. Nakonec se můžeme podívat, jak lze zvýšit hmotnost myši. Jako obvykle pro to poslouží úložný prostor přístupný ze spodní části myši. Stačí pootočit zámkem proti směru hodinových ručiček a z myši vypadne přihrádka, do níž můžeme umístit až čtyři závažíčka. Ta rozhodně nebudou nijak chrastit nebo se hýbat, neboť budou uložena v gumovém výlisku.




Příslušenství


V příslušenství tak najdeme ona čtyři 4,5gramová závažíčka, pro něž je připravena malá kapsička se zipem a ona samotná jsou uložena ve stejném výlisku, jaký je i v myši. Pokud by se tedy poškodil, nebo ztratil, máme náhradní. Ale stejně bych osobně ocenil spíše další teflony.



Krom toho tu najdeme velice stručný manuál, samolepku a malé CD s doprovodným softwarem, který si ale stejně raději stáhneme od výrobce, aby byla jistota, že využijeme jeho nejnovější verzi.



V příští kapitole se podíváme právě na tento software a nastavení myši.