Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ozone Radon 5K vs. Logitech G500

1.9.2010, Michal Huspeka, recenze
Ozone Radon 5K vs. Logitech G500
Ozone do své stáje herních produktů připravila novinku v podobě myši Radon. Ta je k dispozici hned ve dvou provedeních, a my si dnes otestujeme tu výše postavenou. K testu nám dorazila i postarší G500 od Logitechu, takže jistě neuškodí jejich malé srovnání.

Ovládací software


Po vložení mini CD do mechaniky se nelekejte, když se nic nestane, žádný autorun se nerozběhne. Software se totiž neistaluje, pouze spouští. Na CD tedy naleznete jeden 20MB exe soubor, který si můžete zkopírovat do PC, vytvořit zástupce a CD v klidu založit do šuplíku.

Software je určený výhradně pro operační systémy Windows, což výrobce zdůrazňuje i ve svých materiálech. Uživatelé ostatních operačních systémů si tedy užijí myš pouze v jejím defaultním nastavení (všechny profily jsou nastaveny na stejné defaultní hodnoty).

Spuštěním programu se otevře úvodní obrazovka Profile, kde získáte základní přehled o zvoleném profilu a nastavených funkcích pro jednotlivá tlačítka. Vybrané tlačítko vám na obrázku vlevo ukáže ruka, která svým vzhledem silně připomíná styl Windows 3.11. Profily je možno upravit celkem tři a je nutné si tedy předem určit ten správný.


Úvodní obrazovka
- pro zvětšení klikněte -

Už na této úvodní obrazovce jsem ale hned při prvním pohledu narazil na malou nesrovnalost se specifikacemi výrobce. Ten tvrdí, že myš nese 8 tlačítek, což je pravda (kolébkový přepínač dpi počítá jako dvě tlačítka) a z nich je 7 programovatelných. Ať jsem hledal sebevíc, programovatelných nabízí software jen 6 tlačítek. Přiřadit funkci tedy není možné - kromě levého hlavního tlačítka - ani tlačítku pro přepínání profilů, i když je ve výčtu výrobce zahrnuto.


Emulated Keyboard (nebo Emulated Mouse)
- pro zvětšení klikněte -

Úpravy funkcí pro jednotlivá tlačítka řeší Ozone pomocí několika skupin. První skupinou je Emulated Keyboard (nebo Emulated Mouse), po jejímž zvolení je možné tlačítku přiřadit kombinaci stisku v podstatě jakýchkoliv kláves.

Další přiřaditelnou skupinou je Emulated HID, čímž se zpřístupní roletka, kde jsou na výběr základní funkce z prostředí Windows (Web Browser, E-Mail, Copy, Paste, funkce mediálního přehrávače Play, Stop, Pause atd.).


Emulated HID
- pro zvětšení klikněte -

Další skupinou je takzvaný Keepshot Mouse (nebo Keepshot Keyboard - viz Button-4 na obrázku níže), který dovoluje tlačítku přiřadit z roletky funkci jiného tlačítka myši (nebo libovolné klávesy), dále nastavit počet opakování od 1 do 254 a také rychlost provedení tohoto komba ve třech nastaveních (Fast, Middle, Slow).


Keepshot Mouse (nebo Keepshot Keyboard)
- pro zvětšení klikněte -

Poslední skupinou jsou Skrikty, což jsou v podstatě makra. Celkem je jich možné vytvořit (a přiřadit) šest. Jsou odlišeny maximální velikostí v Bytech.


Script
- pro zvětšení klikněte -

Přiřazením funkce Skript se objeví tlačítko EDIT, jehož následováním se spustí samotný makro editor.


Makro editor
- pro zvětšení klikněte -

Ten je koncipován naprosto standardně a intuitivně, s tvorbou maker tak nebudete mít problémy. Po záznamu makra ho můžete rovnou odeslat do paměti myši, nebo ho uložit na pevný disk svého počítače, odkud je možné ho použít později.

Záložku Profile jsme tímto vyčerpali. Zbylá nastavení se provádí na druhé záložce Config.


Záložka Config
- pro zvětšení klikněte -

Zde je možné si v horní roletce zvolit, kolik levelů rozlišení dpi budete využívat (maximum je 4) a následně si jednotlivá nastavení upravit. Další roletka nabízí volbu frekvence komunikace myši s počítačem, rozsah nastavení je od 125 do 1000 Hz.


Test odezvy


Ozone u této myši slibuje maximální odezvu 1000 Hz (1 ms), což si teď prakticky ověříme. A rovnou si vyzkoušíme i minimální nastavení 125 Hz. Pro ověření použijeme utilitu Direct Input Mouse Rate.

Nastavená hodnota 125 Hz
Nastavená hodnota 1000 Hz

Jak můžete sami vidět, hranice 1 ms není pro Radon 5K žádným problémem, s dostatečnou rezervou ji překonává.

Představení prvního zástupce máme zdárně za sebou, nyní přejděme k Logitechu G500.