reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ozone Radon 5K vs. Logitech G500

1.9.2010, Michal Huspeka, recenze
Ozone Radon 5K vs. Logitech G500
Ozone do své stáje herních produktů připravila novinku v podobě myši Radon. Ta je k dispozici hned ve dvou provedeních, a my si dnes otestujeme tu výše postavenou. K testu nám dorazila i postarší G500 od Logitechu, takže jistě neuškodí jejich malé srovnání.

Logitech G500: bližší pohled


Balení myši Gaming Mouse G500 se odehrává ve stylu firmy Logitech. Opět se tedy jedná o poměrně objemnou krabici z tvrdého papíru, která v elipsovitém vybrání uprostřed odhaluje samotnou myš. Ta je navíc usazena pod tvarovaným průhledným plastem, takže si už v obchodě můžete vzít myš "do ruky" a udělat si alespoň hrubou představu o jejím tvaru. Přestože zde sice nenajdeme odklopná víka se suchými zipy, je na krabici velké množství různých technickým a dalších informací o produktu.
 

Myš je tvarována výhradně pro pravou ruku, celá její koncepce vychází z dnes již překonané G5 a přichází s opravdu neotřelým designem. Její horní část je tvořena hrubším tmavým plastem s motivem "cákanců! stříbrné barvy, na dvou místech (vpředu před kolečkem a v zadní části hřbetu) je pak "vyžíhána" do hněda. Do zadního vyžíhání výrobce navíc umístil své logo.



Boky a přední část je pak tvořena taktéž hrubým, tentokrát ale už šedým, plastem, který se příjemně drží a napomáhá k dobrému vedení. Na levé horní hraně je umístěn kousek lesklého černého plastu, který opticky navazuje na tlačítka pro změnu rozlišení dpi a jehož zadní rozšířená část tvoří displej, na němž se zvolený level dpi zobrazuje pomocí přibývajících (či ubývajících) LED diod.

Myš se k počítači připojuje opleteným USB kabelem s dostatečnou délkou kolem 2 metrů, na kterém nechybí feritové jádro pro odrušení.

Na těle myši naleznete celkem 10 různých tlačítek. Dvě hlavní horní tlačítka, která tvoří jeden celek se hřbetem, reagují na povely naprosto spolehlivě a jejich stisk má dostatečnou zpětnou odezvu. Hlukový projev také není nijak zásadní. Mezi oběma tlačítky je (jak jinak) umístěno středové kolečko v provedení čtyřsměrném.



To je vyrobeno z kovu a potaženo vroubkovaným gumovým páskem. Jeho krokování funguje velmi dobře a jistě, stejně tak polohování do stran. Problémovější je stisk směrem dolů, který je opravdu tuhý a vyžaduje dost cviku, aby nedocházelo zároveň k nežádoucím klikům do stran či pootočení.

Za ním se pak nachází tlačítko pro změnu režimu otáčení středového kolečka. Tato vychytávka, kterou Logitech používá u všech novějších myší, umožňuje vypnout krokování a usnadnit si tak například prohlížení dlouhých dokumentů. G500 navíc umožňuje tuto změnu provádět přímo v průběhu práce, například G9x má toto tlačítko umístěno zespodu a nevyhnete se tak manipulaci s myší.

I když je toto tlačítko až moc vystouplé z těla myši a svým způsobem může i kazit vzhledový dojem celku, k nechtěným změnám módu by docházet nemělo, protože jeho stisk je dostatečně tuhý.



Díky pozici tohoto tlačítka se musela další dvojice, která slouží pro změnu rozlišení dpi, přesunout na horní levou hranu myši. Toto umístění ale rozhodně není na škodu, naopak provádět změnu dpi takzvaně "za běhu" je teď daleko jednodušší a přirozenější.



Tím se dostáváme k další skupině tlačítek, tentokrát bočních. Ta jsou zde dokonce tři a jejich poloha vzhledem k palci je takřka ideální. Tlačítka jsou od sebe dostatečně hmatově oddělena, takže po krátkém osahání nebudete mít problém s jejich používáním. Možná budete spíš přemýšlet nad jejich využitím. Tři boční tlačítka už je opravdu skoro dost, i když své zastánce si toto řešení určitě najde.

Pozice pro palec pod nimi je výborně ergonomicky vyřešená, zde není co vytknout.



I na pravé straně je prostor pro uchopení bez připomínek. Myš výborně padne do ruky, vyplní v podstatě přesně celou dlaň a umožní vám dlouhé hodiny nerušené práce. Nikde žádné hrany, které by tlačily či jinak překážely. Někomu by snad jen mohla vadit příliš rychle se svažující záď.

Poslední tlačítko, které je na myši umístěno, naleznete na její spodní straně hned vedle oka senzoru. Stiskem tohoto tlačítka se uvolní šikmo uložená kazeta, do které se vkládají závaží.



Při jejím vyjímání ale dejte pozor, pokud je kazeta prázdná (bez závaží), dojte spíše k jejímu vystřelení. Pružina pod ní je opravdu dost silná.



Sada závaží obsahuje celkem 12 kusů, z toho polovina je 4,5 gramových a ta druhá 1,7 gramových. Do kazety samotné je pak možné vložit maximálně šest závaží, celkem si tedy hmotnost myši zvýšíte maximálně o 27 gramů.

Teflonové plochy jsou na myši umístěny pouze tři, což se při provozu zejména na látkové podložce zdálo nedostatečné. Zde by se určitě ještě alespoň jedna plocha navíc v pravé části uplatnila.

V krátkosti se zastavíme ještě u příslušenství, kde kromě zmíněné sady závaží naleznete ještě různé materiály a manuály, kterým nechybí ani lokalizace do češtiny.



CD s ovládacím softwarem zde ovšem budete hledat marně, Logitech v manuálu doporučuje stažení poslední verze ze svých stránek (aktuální verze SetPoint je 6.15).

To na jednu stranu ušetří CD disk a zaručí, že kupující použije vždy aktuální verzi, na stranu druhou to ale znamená, že na počítači bez internetového připojení si myš nenastavíte a budete nuceni software stahovat jinde.

Krátké seznámení máme za sebou, nyní si v tabulce shrneme základní technické parametry.

Model
Logitech G500
Technologie
laser
Odezva
125 - 1000 Hz
Rozlišení
200 - 5700 dpi
Maximální akcelerace
30 G
Tlačítka
10 (9 programovatelných)
Kabel
2,0 m opletený
Rozměry
129 x 74,5 x 42 mm
Hmotnost
110 g (plus závaží až 27 g)
reklama