reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ozone Radon 5K vs. Logitech G500

1.9.2010, Michal Huspeka, recenze
Ozone Radon 5K vs. Logitech G500
Ozone do své stáje herních produktů připravila novinku v podobě myši Radon. Ta je k dispozici hned ve dvou provedeních, a my si dnes otestujeme tu výše postavenou. K testu nám dorazila i postarší G500 od Logitechu, takže jistě neuškodí jejich malé srovnání.

Praktické zkušenosti


Obě myši jsem v průběhu testování vyzkoušel na běžné látkové podložce, na herní podložce CM Storm M4 SSK a na dřevěné desce stolu. Opravdu hodně času jsem s nimi strávil ve hře CoD: Modern Warfare 2 a zkusil je i v Counter Strike. Něco odpracovaly i v grafických editorech, kde je důležitá práce s přesností na pixel, a samozřejmě v prostředí operačního systému.


Obě myši se během testování na herní podložce i dřevěné desce stolu chovaly velmi dobře, žádné problémy jsem nezaznamenal. Látkovou podložku zvládla velmi dobře i Radon 5K, zatímco G500 s ní měla trošku problémy a jakoby se jí nechtělo jezdit. To je podle mého názoru dáno hlavně její vyšší základní hmotností (testoval jsem ji bez závaží) a hlavně tím, že má pouze tři teflonové styčné plochy, z toho jedna je navíc docela malá. Zejména na pravé straně by se určitě ještě jeden teflon vyplatil. Pod G500 si zkrátka připravte spíše tvrdší povrch, myš se vám za to určitě odvděčí.

Senzory obou testovaných myší jsou na velmi dobré úrovni, nezaznamenal jsem žádné uskakování či chvění kurzoru, a to na žádném z testovaných povrchů.

Zde musím zmínit ještě materiály použité na tělech obou myší, protože při dlouhodobém používání je tohle docela zásadní věc a nevhodně zvolený materiál dokáže práci značně znepříjemnit. Velmi mile mě překvapil Radon 5K, jenž se se svým měkčeným plastem, který pokrývá celé jeho tělo, opravdu výborně drží a ovládá, materiál je na dotyk velmi příjemný. 
 
Ani Logitech u své G500 nezklamal. Drsnější povrch určitě napomáhá dobré ovladatelnosti a taktéž se mi s ním dobře pracovalo.


Zhodnocení a závěr


Dostali jsme se na samotný závěr dnešní recenze a nezbývá, než oba produkty zhodnotit.

Z hlediska dílenského zpracování jsou obě myši na vysoké úrovni, nikde nic nechrastí a nevrže. U Logitechu a jeho herních myší je vysoký standard víceméně pravidlem, ale u Ozone je tohle vynikající krok kupředu, pokud Radon 5K srovnám s nedávno testovanou myší Smog, která v této oblasti hodně zklamala.

Tlačítka mají také obě myši zpracována velmi dobře, jejich stisk je vesměs v pořádku a zvukový projev je u obou zcela v mezích normálu. Jedinou výtku bych si dovolil ke středovému tlačítku G500, hlavně jeho stisku, který je až moc tuhý. A pokud bych měl být opravdu puntičkář, tak tlačítko pro přepínání režimů středového kolečka (SmartShift a MicroGear) by nemuselo být tak vysoké.

Abych nehanil jen G500, i Radon 5K by si zasloužil malou úpravu bočních tlačítek. Jejich zkrácením by se to zadní určitě stalo pro palec přístupnějším. Vyzdvihnout bych naopak mohl kolébkový přepínač dpi, jehož tvar se mi osobně velmi zamlouval.

Ergonomie a tvar těla je u Logitechu víceméně známý, až na pár drobností ho známe z jeho předchůdců. S G500 se zkrátka pracuje dobře, výborně padne do ruky a nejsou zde žádné hrany, které by tlačily či překážely. I nový Radon 5K mě z tohoto pohledu překvapil, tvarování s mírným sklonem směrem doprava a poměrně hodně vystouplý hřbet takřka ideálně kopírují polohu ruky při práci. Další pozitivní věc oproti předchozímu Smogu. Malá výtka (možná jen osobní postesknutí) bude směřovat ke zvlnění na pravém boku myši, které je z mého pohledu opravdu jinde, než by mělo být a tak mě osobně spíše překáželo.

U Radonu 5K potěší i maličkost v podobě možnosti nasměrovat kabel do pěti různých stran. Jednoduché řešení, které se v určitých situacích může opravdu hodit. Logitech G500 zase na oplátku nabídne netradičně umístěná tlačítka pro změnu dpi. Kdo tuto funkci často využívá, bude jistě s jejich polohou velmi spokojen.

Z pohledu ovládacího softwaru je nový Radon 5K vybaven trochu slaběji. Nenabízí tolik nastavení či funkcí přiřaditelných tlačítkům a někomu možná bude chybět jeho lokalizace do češtiny. Ani manuál k němu v české mutaci neseženete.

Naproti tomu Logitech pro svou G500 používá osvědčenou klasiku v podobě aplikace SetPoint, která nezklame ani náročnějšího uživatele, nastavení totiž nabízí opravdu hodně. Ovšem i zde budete češtinu hledat marně. Navíc filozofie Logitechu distribuovat ovládací software pouze prostřednictvím svých webových stránek může tomu, kdo nemá počítač připojen k internetu, způsobit nečekané komplikace. Nutno ovšem poznamenat, že na základní nastavení bude myš fungovat ihned po připojení - bez ovládací aplikace.

Posledním faktorem, který může rozhodovat o koupi jedné či druhé myši, je cena. Ani zde vám to ale nikdo neusnadní, obě myši stojí prakticky stejně. A ono je to vlastně v pořádku, obě jsou totiž ve většině ohledů srovnatelné. Rozhodovat tedy budou spíše detaily a nebo preference té které značky.
 

Ozone Radon 5K
Tvar těla a dílenské zpracování
Slabší software bez české lokalizace
Kvalitní senzor
Pouze pro praváky
Možnost úpravy hmotnosti
Ikona Odkaz na databázi
Cable management
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 1200 Kč s DPH


Logitech G500
Tvar těla a dílenské zpracování
Tužší stisk středového tlačítka
Kvalitní senzor
Slabší v oblasti teflonů - horší skluz
Možnost úpravy hmotnosti
Software bez české lokalizace
Výborné možnosti softwaru
Sporná distribuce ovládacího softwaru
Módy středového kolečka
Pouze pro praváky
Cena v době testování: cca 1150 Kč s DPH


Za zapůjčení myši Ozone Radon 5K děkujeme firmě Czech Computer




Za zapůjčení myši Logitech G500 děkujeme firmě Logitech

reklama