reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Palm Treo 680 – Inovace nebo přešlapování na místě?

1.2.2007, Pavel Bureš, recenze
Palm Treo 680 – Inovace nebo přešlapování na místě?
Společnost Palm uvedla na trh po delší odmlce nový komunikátor s Palm OS. Palm Treo 680 nepřináší, jak se mnozí domnívali, zásadní inovace. Změn je poskrovnu a ne vždy k lepšímu. Mezi hlavní novinky patří větší paměť, integrovaná anténa a několik změn v dodávaných programech. Bude to však uživatelům stačit?
Kapitoly článku:
  1. Palm Treo 680 – Inovace nebo přešlapování na místě?
  2. Telefonování
  3. Fotoaparát
  4. Závěr

Balení


V krabici nalezneme komunikátor, obvyklé příručky a manuály, ochrannou fólii na displej, síťový nabíječ včetně redukcí, USB kabel, CD a hands free sadu. Nabíječka nedoznala mnoha změn, přibyla jen indikační dioda, díky níž poznáte, zda jde do nabíječky proud a použitá zásuvka je v pořádku. Dodávaná "bondovka" se zapojuje do 2,5 mm jack audio výstupu ve spodní části Trea. Na kablíku najdete jen tlačítko pro přijmutí hovoru, regulátor hlasitosti chybí. Oproti hands free sadám použitým u konkurenčních komunikátoru je ta u Trea vybavena pouze jedním sluchátkem, takže ji nelze použít k poslechu stereo hudby. Synchronizační kolébku v balení nehledejte, musíte se spokojit s USB kabelem či si ji dokoupit.





Design


Vzhled je prvním z nemnoha faktorů, kterým se Palm Treo 680 liší od svého předchůdce. Zmizela pevná anténa, změnilo se uspořádání i vzhled kláves atp. Ale při bedlivém zkoumání zjistíte, že se jedná o stále staré Treo, jen s několika kosmetickými obměnami a vylepšeními.

Stejně jako u předchůdce, tak i u Palm Trea 680 najdete na čelní straně reproduktor sluchátka, indikační LED diodu, displej, QWERTY klávesnici a ovládací tlačítka. Na pravý bok se přesunul slot pro paměťové karty formátu SD/MMC, slot je ukryt pod odnímatelnou krytkou, která drží na 2 gumových páscích, které jsou dostatečně odolné. Krytku je možné utrhnout či jinak poškodit jen za použití větší síly. Umístění slotu na paměťové karty hodnotíme kladně, díky dvířkům není možné, aby karty např. v těsném pouzdře vyskočila a následně vypadla. Spodní strana komunikátoru obsahuje stejné konektory jako předchůdce, najdete tu tedy jack 2,5 pro hands free sadu nebo sluchátka, malý konektor pro nabíječku a široký pro připojení USB kabelu. Na levém boku se nachází stará známá trojice tlačítek. Dvě slouží k regulaci hlasitosti, třetím tlačítkem můžete např. spouštět vybraný program. Na horní straně najdete sklíčko infraportu a šoupátko, kterým lze vypnout všechny zvukové projevy Trea. Na zádech komunikátoru si všimněte šachty pro stylus, čočky fotoaparátu, kulatého zrcadélka pro vytváření autoportrétů a také reproduktoru, který poskytuje průměrně kvalitní zvukový výstup. Při nižší hlasitosti se hudba poslouchat dá, pokud hlasitost zesílíte, je znatelně slyšet, že reproduktor nezvládá basy. Ale při poslechu streamovaného rádia a podobně odvede vestavěný reproduktor dobrou službu.








Pochválit musíme mechanismus udržující stylus v šachtě. Stylus nemůže samočinně vypadnout a k jeho vyndání je třeba trochu síly, takže i po čase, kdy se jednotlivé části trochu opotřebují, by nemělo hrozit nebezpečí ztráty stylusu. Oba jsou přibližně stejně dlouhé, stylus Palm Trea 680 měří 9,7 cm. Stylusy jsou oválné, špička je plastová. Stylus Trea 680 je z větší části plastový. Osobně se mi více líbí stylus staršího Trea. Je z větší části kovový, díky čemuž ho není možné tak jednoduše zlomit jako stylus Trea 680, který se ohýbá i při psaní.

Palm Treo 680 se díky příznivým rozměrům a zkosení ve spodní části drží dobře v ruce. Klávesnici i tlačítka přímo pod displejem lze docela pohodně ovládat palcem, není třeba prst příliš krčit ani natahovat. Jediným zdrojem slabého vrzání je kryt baterie, ostatní části komunikátoru jsou pevné a žádné nežádoucí zvuky nevydávají. Povrch přístroje je plastový, zda začnou po několika týdnech používání vrzat také jiné části přístroje, ukáže až čas. Palm Treo 650 je na tom co se vrzání týče velmi dobře, i po několika letech slyšíte při stisku Palmu jen minimum nežádoucích zvuků.




Na Palm Treu 650 oceňuji, že je vybaven šuplíkem na kartu SIM v čelní části přístroje. Při výměně tak stačí vypnout telefonní část a kartu jednoduše vyměnit. Palm Treo 680 však má SIM kartu uloženou pod baterií, takže její výměna trvá déle a z důvodu vyndání baterie se provádí soft reset, takže budete muset počkat cca 48 vteřin, než bude možné zadat PIN. Když už mluvíme o resetu, je třeba připomenout, že se soft reset provádí zmíněným vytažením baterie, resetovací otvor budete hledat marně.


Ovládání


Palm Treo 680 je komunikátor, který lze ovládat výhradně klávesnicí, tedy bez použití dotekového displeje. Z toho důvodu nás velmi zajímaly změny, kterých se dočkala QWERTY klávesnice i ovládací tlačítka. Červené a zelené sluchátko, které má Palm Treo 650, na novém Treu již nenajdete. Místo těchto 2 tlačítek se zde nachází tlačítka s červeným a zeleným pruhem. Zelené tlačítko slouží k přijmutí hovoru, vytočení čísla a v telefonní aplikaci jeho stisk zobrazí seznam naposledy použitých čísel. Červené tlačítko odmítne hovor, vypne komunikátor a jeho dlouhý stisk zapne/vypne telefonní část. Oproti Palm Treu 650 již ke spuštění telefonní aplikace neslouží zelené tlačítko, ale zvláštní tlačítko se symbolem telefonu. Proč tomu tak je, nám není známo. Je to s podivem, protože zelené tlačítko např. v launcheru či kalendáři nic nedělá, takže by bylo možné zachovat původní rozdělení funkcí a nebylo by třeba přidávat jednoúčelové tlačítko. Další změnou je přesunutí tlačítka pro vyvolání menu úplně dospod vedle klávesy Alt. Nové uspořádání příliš nezrychlilo ovládání, ba právě naopak. Vzhledem k tomu, že stisk tlačítka menu často předchází použití kurzorové šipky, je přesunutí Menu klávesy na druhý konec klávesnice nešťastné.





Změn doznala i samotná QWERTY klávesnice. Kromě již zmíněného tlačítka pro vstup do menu se změnil také tvar jednotlivých kláves - jsou nyní více hranaté. Další odlišností oproti klávesnici Palm Trea 650 je prohnutí jednotlivých řad, takže klávesnice komunikátoru tak nyní připomíná některé ergonomické klávesnice pro PC. Subjektivně kladou tlačítka při psaní o trochu větší odpor než u Trea 650 a mají větší zdvih. Pokud si zkusíme napsat delší text na Palm Treu 680 i na jeho předchůdci, jeví se Palm Treo 650 jako použitelnější. Klávesy totiž nekladou tak velký odpor a psaní jde docela rychle od ruky. Samozřejmě že rychlost není měřitelná s přístroji typu MDA Vario nebo HTC Universal, ale na občasné napsání e-mailu je vhodnější starší Treo. Klávesy Palm Trea 680 jsou méně vypouklé, díky čemuž prsty tak často nesklouzávají a dochází k menšímu počtu překlepů.


Displej


Komunikátor Palm Treo 680 je vybaven barevným displejem s rozlišením 320 x 320 bodů schopným zobrazit 65 tisíc barev. Jas displeje lze regulovat v 15 stupních, podsvícení lze úplně vypnout. Ve srovnání s displejem předchůdce displej Trea 680 září o trochu více. Musíme pochválit barevné podání; bílá není žlutá ani šedá, ale opravdu bílá. A co víc, displej je úplně tichý. Žádné pískání, kterým trpěly např. Palmy Tungsten T3.



reklama