Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Palm TX = Tungsten T5 po návštěvě kosmetického salonu?

20.10.2005, Pavel Bureš, recenze
Palm TX = Tungsten T5 po návštěvě kosmetického salonu?
V minulých dnech se začala prodávat horká novinka spol. Palm, high-endový model TX. Přestože základní informace jsou známy již delší dobu, dojmy a zkušenosti z používání PDA vydají na stovky specifikací. Zajímá vás, jak si Palm TX vede?
Palm TX je (co se týče výdrže) průměrné PDA. Při minimálním podsvícení a vypnutých bezdrátových spojeních vydrželo 6 hod a 25 minut. V předcházejícím díle jsme sice původně uváděli dobu o cca 2 hodiny delší, odchylka vznikla tím, že měřící program Battery Time do výdrže zahrnuje i stav poté, co Palm zobrazí hlášku o vybití a vypne se. Pokud jsme podsvícení nastavili na maximum a zapnuli Bluetooth i Wi-Fi, Palm vydržel 4 hodiny a 30 minut, než nahlásil vybitou baterii (20%). Při mém stylu používání se výdrž pohybovala okolo 5 hodin.

Začneme klady. Palm TX je v současné době nejlevnější Palm s HiRes+ displejem. Nutno dodat, že s kvalitním displejem. Barvy jsou věrné a podsvícení je rovnoměrné. Po vybalení z krabice jsem si oblíbil černé provedení, PDA na fotkách nevypadá tak hezky jako ve skutečnosti. Přestože jsou ovládací prvky rozmístěny stejně jako u Tungstenu T5, tlačítka u spodní hrany pohodlnému ovládání příliš nevadí a po chvíli se naučíte TX pohodlně ovládat.

Bohužel negativní vlastnosti převažují. Začneme těmi obvyklými – v balení není pouzdro, Palm nevibruje, nemá LED diodu, chybí kolébka (balení obsahuje pouze USB kabel). K mému překvapení jsem mezi manuály nalezl jen jedno CD, disk pro Macintoshe v balení nebyl. Palm u modelu TX citelně změnil ovládání, když ikonu pro návrat do launcheru přesunul na tlačítko pod displej. Na statusbaru zkrátka nebylo již místo (přibyla Wi-Fi) a tak vývojáři a inženýři stáli před těžkým úkolem. Z mého pohledu zvolili horší variantu. Buď mohl domeček na liště zůstat a na tlačítko by se odstěhovalo hledání, druhou možností by bylo, že by ikona měla dvě funkce podle délky tapnutí. Krátkým by se uživatel dostal do svého oblíbeného launcheru, delší stisk by zapříčinil zobrazení vyhledávacího dialogu. Mě by se ale stejně nejvíce líbilo řešení ala LifeDrive, tedy přepínat portrait/landscape režimy tlačítkem na levém boku, čímž by se uvolnila jedna pozice na systémové liště (kterou by obsadila ikona Wi-Fi). Levá strana však obsahuje drážku pro zasunutí krytu displeje. Není nic jednoduššího než vybavit Palm TX pouzdrem a na jednoduchou krytku můžeme zapomenout. Problém s ikonou launcheru řeší vynikající aplikace SharkTXfix, která je naštěstí zdarma, takže Palm můžete používat tak, jak jste zvyklí, aniž byste museli platit několik USD. Škoda, že podobné nastavení není přímo v systému.

Jak byste si s nedostatek místa na liště poradili Vy? Podělte se o své nápady v diskusi.

Kromě výše zmíněného mne Palm TX zklamal i v dalším bodu – práce s paměťovou kartou. Kdo někdy instaloval objemnější soubory přes Hotsync ví, o čem mluvím. Tungsten T5 byl vybaven na tehdejší dobu a poměry Palmů revoluční aplikací Drive Mode, která umožňovala připojit kartu jako další disk a docílit tak několikanásobně větší rychlosti zápisu v porovnání s HotSyncem. Ale v TX tento užitečný program prostě není, o důvodech jeho absence můžeme jen spekulovat, ale jednalo se o velmi užitečnou část softwarové výbavy, která přinášela body do závěrečného hodnocení. Existuje sice program Card Export, který umí to samé, ale stojí 14,95 USD, což nemusí být pro všechny uživatele nezanedbatelná částka.

V dnešní době, kdy na PDA (tedy zatím na PocketPC) jsou VoIP aplikace typu Skype jako doma, je škoda, že Palm TX není vybaven mikrofonem.

Palm TX je dobré PDA určené pro středně náročné uživatele. Oproti Tungstenu T5 (bez aktualizace) je odezva při práci rychlejší, zůstalo pomalé zobrazování napsaných Graffiti znaků. kvůli výše zmíněným negativům není možné TX považovat za propracované PDA, které bych mohl doporučit náročným zákazníkům vyžadujícím výkon, rychlost při běžné práci a dostatek funkcí.

Cena v době psaní recenze: 9 436 Kč vč. DPH.

Zařízení zapůjčilo PDA Centrum, děkujeme.