reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

palmOne LifeDrive – 4 GB krásy

19.6.2005, Pavel Bureš, recenze
palmOne LifeDrive – 4 GB krásy
Nejnovější počin palmOne se vymyká zažitým zvyklostem, takže jej výrobce nemohl zařadit do žádné z dosud existujících řad. LifeDrive je designově povedený, nabitý funkcemi a 4 GB pevným diskem, který přináší do oblasti kapesních počítačů netušené možnosti. Zaujme LifeDrive skalní a náročné Palm OS uživatele, nebo se jedná o zařízení spíše pro běžné použití a náhradu kapesního přehrávače?
Kapitoly článku:
Aplikace v ROM se liší oproti běžným Palmům. LifeDrive obsahuje navíc software pro jednoduché kopírování fotografií z digitálního fotoaparátu, místo přehrávače RealOne byl použit Pocket Tunes atd.

Camera Companion je určen zejména méně znalým uživatelům. Umožňuje jednoduše přenést fotky z paměťové karty do LifeDrive, stolního počítače nebo je zobrazit na HiRes+ displeji.



Drive Mode umožňuje pracovat s diskem i paměťovými kartami v PDA jako s dalšími pevnými disky, které jsou viditelné v Průzkumníkovi. Při kopírování 450 MB souboru na pevný disk byla přenosová rychlost cca 115 MB/min (na USB 2.0), což je velmi dobré. Díky tomu není problém naplnit LD hudbou a videem během několika minut. Jediným možným problémem byl fakt, že Drive Mode korektně nefungoval, pokud běžel HotSync Manager. Po jeho ukončení se objevil v Průzkumníkovi další disk. Je škoda, že samotný Palm nezobrazuje informace o tom, zda připojení k PC proběhlo korektně a je možné přenášet soubory.



LifeDrive se osvědčil jako velmi dobrý kapesní přehrávač videa. Barvy na displeji jsou zobrazeny věrně, PDA stíhá zobrazovat video v rozlišení 320*480 bodů při 25 snímcích za sekundu. Pokud jsem video neupravil a nechal 640 x 272 pixelů, v některých scénách nestíhal Palm dostatečně vykreslovat, což se stalo jen asi 5x za 30 minut. Zvukový výstup z reproduktoru není příliš hlasitý, stačí ždímající automatická pračka pár metrů od PDA a neuslyšíte ani slovo. Se sluchátky je situace mnohem lepší, pro běžný poslech stačí nastavení hlasitosti na cca 60 %. Pro přehrávání jsem použil TCMP. Vestavěný přehrávač sice zvládá DivX kodek, ale jen starší verze (film v DivX 4 již nepřehrál).

Pocket Tunes je (alespoň v možnostech nastavení) mnohem lepším přehrávačem než RealOne, takže nasazení PT byl od palmOne správný tah. Umožňuje přehrávání na pozadí, vytváření playlistů, nastavení velikosti písma atd.



LifeDrive je prvním Palmem s Bluetooth i Wi-Fi technologií zároveň. Při testování byla použita PCI karta Linksys WMP11 s dodávanou anténou. Připojení v ad-hoc režimu je otázkou chvíle, pokud používáte DHCP, můžete nechat Palma, ať si vše nastaví sám. My jsme použili manuální nastavení, které sice trvalo déle, ale výsledek byl stejný. Palm OS umožňuje vše důležité nastavit (šifrování atp.), problém byl v rychlosti komunikace, která probíhala rychlostí pouze 1 Mbps. Na CD najdete aplikaci WiFile, díky níž lze velmi jednoduše přistupovat k souborům v síti. Programu nečiní problém ukládat data na 4 GB disk nebo je přímo spustit (MP3). Stabilita spojení nebyla příliš velká, pokud síla signálu klesla pod polovinu, docházelo často k výpadkům. Spojení bylo ještě použitelné ve vzdálenosti 80-100 metrů, kdy vlny procházely přes 1 zeď. Použití v rodinném domě je naprosto bez problémů, síla signálu je dostačující (přibližně 75 %) i ve sklepě.


Závěrem se vraťme k otázce, kterou jsem položil na začátku článku. LifeDrive přináší čerstvý vítr do stojatých vod Palm OS počítačů. Někteří příznivci platformy mohou být (a právem) rozladěni z toho, že Palmy již nejsou malázařízení a ztrácejí na rychlosti. Kde jsou ty časy, kdy uživatel kliknul na tlačítko a akce se provedla bez viditelného zpoždění? S LifeDrive občas čekáte 2-3 vteřiny při návratu do launcheru. Při přehrávání v Pocket Tunes je přítomnost HDD rovněž poznat, pokud se posouváte na jiné místo ve skladbě, Palm si musí data načíst z disku, což je v konečné fázi pomalejší než u modelů používajících pouze paměťové karty.

Na druhou stranu je LifeDrive designově velmi povedený, dobře se drží a ovládá, má kvalitní displej, 4 GB disk, Bluetooth a Wi-Fi. Výdrží je spíše průměrná (8 hod a 50 min při přehrávání MP3 do sluchátek), baterie bohužel není jednoduše vyměnitelná. Oproti Tungstenu T5 je LifeDrive vybavený diodou a záznamníkem zvuku, který má v Palmech již celkem dlouhou tradici. Pokud se vám LifeDrive líbí a spokojíte se s pomalejší reakcí přístroje, dostanete za slušný peníz PDA s dostatkem paměti, vybavené moderními bezdrátovými technologiemi a připravené zastoupit multimediální přehrávač. K dobru LD musím připočíst i pouzdro, které v krabici s Palmem nenacházíme příliš často.


LifeDrive zapůjčila spol. PDA centrum, děkujeme. Cena v době psaní recenze: 13 657 Kč vč. DPH.

reklama