reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

palmOne Treo 600 - Trochu drahý lowend

13.9.2004, Michal Tresner, recenze
palmOne Treo 600 - Trochu drahý lowend
Historie tohoto zařízení sahá do minulosti k jeho předchůdcům Treu 270 a Treu 180, tehdy ještě vyráběných firmou Handspring, která byla nedávno pohlcena společností palmOne. Model Treo 270 s QWERTY klávesnicí se stal velice populárním, a tak není divu, že se i firma palmOne rozhodla pokračovat tímto směrem.
Kapitoly článku:
  1. palmOne Treo 600 - Trochu drahý lowend
  2. Copak to umí?
  3. Závěr
Co to tu všechno máme?

Krabice, ve které je Treo 600 dodáváno, obsahuje vedle samotného přístroje také synchronizační USB kabel, nabíjecí adaptér značky Motorola s vyměnitelnou násadou pro americké a evropské zásuvky, ochranné pouzdro, head-set, český a vícejazyčný manuál, synchronizační software, českou lokalizaci a řadu užitečných programů SplashID, SplashMoney, SplashShopper, Documents To Go a další.






Pokud jde o kvalitu příslušenství, dá jí vytknout snad jen příliš velký nabíjecí adaptér a nepříliš kvalitně provedená head-set sluchátka, ta jsou však poměrně obyčejná i u podobných zařízení. Co však nepotěší především uživatele, kteří si rádi vše nastudují v české příručce, je její naprostá strohost. Manuál obsahuje 25 stran formátu A5 informujících pouze o uvedení přístroje do činnosti a základech ovládání. Je vytištěn na recyklovaném papíře a spojen kancelářskou sešívačkou, takže oproti úhledné brožurce cizojazyčného manuálu nevypadá vůbec hezky.





Treo 600 ve své kráse

Pojďme se ale podívat na samotný přístroj. Treo na první pohled zaujme svojí klávesnicí, kterou se liší od většiny podobných komunikátorů a zároveň jasně připomíná svého předchůdce Treo 270, od něhož se liší především vícesměrovým tlačítkem nad klávesnicí. Takřka plnohodnotná QWERTY klávesnice je provedená velice pěkně. Tlačítka jsou celkem přehledně rozmístěna a po krátkém tréninku můžete psát velice rychle. Modrá část kláves slouží pro psaní čísel a aktivuje se modrým tlačítkem v levém dolním rohu. Podobnou funkci má i tlačítko Shift a Alt, která umožňují psaní některých speciálních znaků. Mikrospínače jednotlivých kláves reagují přesně, ale vyžadují trošku větší tlak, což je možná vzhledem k velikosti - respektive malosti kláves spíše výhodou. Podsvícení kláves není rovnoměrné a v místech numerických znaků je slabší, provozu v noci to nijak nevadí, jen to vypadá zvláštně. Klávesnice se u Trea povedla, je však otázkou, na kolik je využitelná. Pokud chcete psát oběma palci, často se vám stane, že stisknete více kláves naráz, a to nemusíte mít ani nijak extrémně velké prsty.






Další věcí, které si člověk na první pohled všimne, je display, ten mě však velice zklamal. Nabízet v dnešní době pouze rozlišení 160 x 160 pixelů a ještě netypických 3475 barev, to není cesta správným směrem. Na běžnou „kancelářskou“ práci a telefonování to bez problémů stačí, ale pokud si chcete na pozadí dát nějakou pěknou fotku, poznáte, proč to není dobrý display. Co mě však docela překvapilo je podsvícení displaye. To je tak silné, že si Treem můžete bez problému svítit v noci na cestu. Intenzita se dá regulovat v několika krocích, vypnout se však nedá.






Dominantou Trea je bezpochyby anténa. Ta je poměrně masivní a připomíná antény starých Ericssonů. Anténka dělá Treo o dost větším, ale dá se dobře využít při vytahování přístroje z kapsy. Při srovnání s mobilními telefony je Treo 600 s rozměry 112 × 60 × 22 mm docela velké zařízení, v měřítku komunikátorů je to ovšem doslova drobek. Rozměrům není přímo úměrná hmotnost, ale 175 g stále není nic hrozného.

Vedle anténky má svoje místo tlačítko pro vypínání a zapínání telefonní části (dlouhé držení) a vypínání a zapínání samotného PDA krátkým stiskem (velice užitečná je možnost nastavení automatického zámku kláves po vypnutí právě tímto tlačítkem). Nesmím zapomenout také na malou ledku vedle anténky, která informuje o nabíjení a zapnuté či vypnuté GSM části. Bohužel ledka o ničem jiném neinformuje, takže to, jestli vám přišla SMSka nebo jste zmeškali hovor, budete z vypnutého Trea zjišťovat jen těžko. Na horní straně přístroje se také nachází slot pro SD/MMC kartu standardu SDIO, takže své Treo můžete rozšířit třeba o Bluetooth nebo GPS. Hned vedle je šachta na SIM karu, kterou je možno vyjímat i za chodu přístroje. Nechybí zde ani infraport a hned vedle něj je přepínač mezi režimy „Hlučný“ a „Tichý“, které částečně nahrazují absenci profilů. Těmto dvěma režimům se dají nastavit vlastnosti zvonění/vibrování. Je to takový jednoduchý způsob ovládání zvonění, dá se na to zvyknout, i když to není žádný komfort, jak ho známe z mobilních telefonů.






Stylus se schovává na pravém okraji přístroje. Jeho roh je pěkně zahlazený, přesto se velice dobře nehtem vysouvá z těla přístroje. Stylus dobře drží po celé délce a ne jenom v krajní poloze, takže nehrozí jeho ztráta. Na zadní straně přístroje je vidět čočka fotoaparátu, žebrovaný otvor pro reproduktor a malý resetovací otvor. Na spodku je pak systémový konektor a 2,5 mm jack pro sluchátka. Na levém boku jsou tlačítka pro zesilování a zeslabování zvuku.
reklama