reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

palmOne Treo 600 - Trochu drahý lowend

13.9.2004, Michal Tresner, recenze
palmOne Treo 600 - Trochu drahý lowend
Historie tohoto zařízení sahá do minulosti k jeho předchůdcům Treu 270 a Treu 180, tehdy ještě vyráběných firmou Handspring, která byla nedávno pohlcena společností palmOne. Model Treo 270 s QWERTY klávesnicí se stal velice populárním, a tak není divu, že se i firma palmOne rozhodla pokračovat tímto směrem.
Kapitoly článku:
Telefonovat

Telefonní část je velice zdařilá. Nabízí jednoduché rozhraní s číselníkem, který můžete ovládat buď přímo dotykově přes display nebo pomocí numerické části klávesnice. Pomocí vícesměrového tlačítka odsud lehce spustíte kontakty nebo jinou předdefinovanou aplikaci. Volaného snadno vyberete v kontaktech zadáním prvních písmen z jeho jména (výběr se postupně zužuje). Během hovoru můžete aktivovat hlasité handsfree a nebo deaktivovat mikrofon (funkce mute), a to vše pouze jedním stisknutím na display. Žádné složité a zdlouhavé hledání v menu není potřeba, což považuji za velké plus. Kvalita zvuku při hovoru je slušná a i hlasité handsfree zní velice dobře, jen při vyšších hlasitostech trošku rezonuje. Kontaktům lze, jak je tomu již zvykem, přiřadit fotky a vlastní vyzvánění. V režimu vibračního vyzvánění jasně rozlišíte příchozí hovor (je použita jiná sekvence vibrací) od SMS zprávy hned při prvním zazvonění. Vibrační motorek je velmi slabý, takže při chůzi nebo jízdě v autě Treo v kapse u kalhot neucítíte.




SMSkovat

Psaní zpráv SMS je docela pohodlné. Pokud si zvyknete používat klávesnici, zjistíte, že napsat SMSku jde velmi rychle, a to i přesto, že Treo nedisponuje žádným systémem predikativního psaní. Do SMSky je možné vložit smajlíky a předdefinované texty, které jsou upravitelné i uživatelem. Systém vám ty nejpoužívanější textové smajlíky nahradí grafickými i u příchozích zpráv. Zajímavá je funkce „chat“, která všechny zprávy poslané nebo přijaté od stejného čísla zařadí pod jednu položku, ve které vidíte celou konverzaci i s časovými údaji podobně jako v ICQ. Horší však je, že pokud se vám tento druh zobrazení nelíbí, nemáte na výběr. Funkce chat se nedá nijak vypnout. Další a tentokrát opravdu velkou vadou programu na posílání SMSek, je absence doručenek. Již u několika zařízení mně vadilo, že se doručenky nedají zapnout implicitně pro všechny zprávy, jejich úplná nedostupnost u Trea mě však velice zklamala. Podivné mi přišlo také přijímání zpráv v režimu vypnutého PDA. Pokud vám přijde SMS, tak se rozsvítí display a zpráva se na něm zobrazí (pokud tedy přišla pouze jedna), to by ještě nebylo nic špatného problém je ale v tom, že display zbytečně svítí ještě 2 minuty. Pokud vám přichází okolo 30 SMS denně a třeba 20 si hned nevšimnete, tak Treo nasvítí zbytečných 40 minut denně, což už může významně ubrat délce provozu na baterku. Zajímavé je, že pokud zmeškáte stejným způsobem (při vypnutém PDA) hovor, display se vypne téměř okamžitě. Nevím jestli toto byl záměr vývojářů nebo je to nějaká chyba, ale když už, tak by se čas do vypnutí měl dát někde v menu nastavit.




Brouzdat po internetu

Komunikátor Treo 600 plně podporuje rychlé datové přenosy s využitím paketové technologie GPRS, a máte-li k tomu důvod, problém mu nečiní ani klasické vytáčené datové hovory CSD. V případě využití GPRS je vám Treo 600 připraveno nabídnout čtyři timesloty pro download dat (stahování) nebo jeden timeslot pro jejich upload (odesílání).

V základní výbavě najdete program Mail, určený jak jinak než pro přístup k emailové schránce. Mail zvládá pouze protokol POP3, vytvořit však můžete několik různých účtů, mezi nimiž se pak musíte přepínat. Přihlášení k SMTP podporuje autentizaci uživatele, takže nebudete mít problém s odesíláním pošty ani na Seznamu nebo přes firemní účty.

K prohlížení webových stránek palmOne dodává legendární prohlížeč Blazer. Jím zobrazené stránky vypadají i na miniaturním display vcelku dobře a zobrazují se velice svižně. Prohlížeč nenabízí mnoho nastavení. Poskytuje základní funkci oblíbených položek a standardní navigační tlačítka. Poklepáním na ikonku signálu se zobrazí aktuální množství přenesených dat, to je však asi jediné místo, kde se s údajem o přenášených datech setkáte. V celém Treu jsem nenašel jedinou statistiku nebo číselník, udávající jakoukoliv hodnotu o přenesených datech.

Dá se říct, že standardně dodávaný software, ovládající datové funkce Trea, není na příliš dobré úrovni. O to více znepokojující je fakt, že se Treo nedá použít jako modem ke stolnímu počítači. Podařilo se mi však zjistit, že jistá firma June Fabrics nabízí software PdaNet, se kterým se Treo jako modem použít dá. Podle ohlasů uživatelů na jejich stránkách funguje výborně. Stinnou stránkou však je jeho cena, která činí 34 dolarů.




Fotit

Software, starající se o focení, je jednoduchý (odbytý chcete-li) jako všechno ostatní. Na výběr jsou dvě rozlišení 640 x 480 a 160 x 160 bez možnosti použití efektů nebo jakéhokoli jiného nastavení. Vyvážení bílé, noční režim nebo alespoň digitální zoom byste hledali marně. Ve větší tmě (nebo spíše šeru) fotografie přechází z modré do zelené barvy a nepůsobí příliš přesvědčivým dojmem.



Ostatně posuďte sami. Pořizovat se dají pouze statické snímky. Pokud chcete Treo obohatit o možnost natáčet a přehrávat video, musíte si pořídit komerční software Live! for Treo 600. Kvalita fotografií odpovídá podobným zařízením se stejným rozlišením.




Výdrž

Pokud jste již někdy měli nějaký Palm, asi vás výdrž Trea 600 nezaskočí tak jako mě po několikatýdenním používání MDA II. Treo používá Li-Ion baterii, která však není bez kompletního rozmontování vyměnitelná. Její přesnou kapacitu palmOne neuvádí (podle neoficiálních zdrojů to má údajně být 1800 mAh). Akumulátor dokáže udržet zařízení v módu kapesního počítače až 10 dnů, v módu mobilního telefonu až 240 hodin v pohotovosti nebo až 360 minut aktivního hlasového hovoru. Tato čísla uvádí výrobce. V reálu se hodnoty liší. Treo mi vydrželo asi 60 hodin, pro srovnání - při stejných činnostech vydrží MDA II asi 20 hodin. Dobití akumulátoru na plnou kapacitu trvalo něco málo přes tři hodiny.

Operační systém

Treo 600 má v sobě plnohodnotný Palm OS 5.3.1 s Graffiti2 (psaní kdekoliv po displeji). Na první pohled je to stále ten stejný, starý operační systém, známý i ze šest let starých PalmPilotů. Luncher (správce programů) stejný, i rozlišení je bohužel stejné, jen je to trochu víc barevné. Oproti standardu bylo pouze přidáno několik málo funkcí do kalendáře a přibyly nové aplikace pro práci s multimediálními zprávami, pro získávání fotografií a základní práci s nimi, e-mailová aplikace a webový prohlížeč. Kromě základních Palm OS PIM programů obsahuje tradiční vylepšení - CityTime, pokročilejší kalkulačku (má několik režimů, vědecký, logický, finanční atd.) a vylepšený správce kontaktů s propojením do komunikačních programů. V balení dostanete také PalmDesktop a synchronizaci s MS Outlook.





Výkon

Jak jsem již zmínil, operační systém není žádná sláva a s dnešními Pocket PC se výčtem funkcí a konfigurovatelností nemůže měřit. Treo na něm postavené má však jednu obrovskou výhodu, je totiž úžasně rychlé. Překreslování i spouštění programů je velice svižné. Pamět Trea je dostatečná, z celých 32 MB je pro uživatele k dispozici však jen 24 MB. To je však pro platformu Palm OS stejně dost. Když navíc uvážím přítomnost SD/MMC slotu, myslím, že o místo není a nebude nouze.
    reklama