reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

palmOne Treo 650 – Ideální obsah kapsy v saku manažera?

5.4.2005, Pavel Bureš, recenze
palmOne Treo 650 – Ideální obsah kapsy v saku manažera?
Všichni, kteří se těšili na nástupce populárního komunikátoru Trea 600, nechť zpozorní. Přinášíme vám první část recenze zařízení, o kterém se vedly vášnivé debaty na mnoha diskusních fórech již v době, kdy se teprve začalo prodávat Treo 600. Nový model je vybaven Bluetooth a HiRes displejem, vyplatí se však investice do o dost dražšího zařízení?
Začátkem bych rád napravil rest z minulé části, ve které jsem se stylusu příliš nevěnoval. Tužka Trea 650 je v porovnání s tou u Tungstenu T3 cca o 1 cm kratší a mnohem užší. Není šroubovací a je o něco lehčí. Osobně upřednostňuji těžší multifunkční stylusy, takže dodávaná tužka by mě u klasického PDA příliš nenadchla. Treo 650 je ale komunikátor, k zadávání znaků se používá především klávesnice a tak nízká hmotnost stylusu při tapání nevadí.





Telefonní aplikace Phone 1.0 vypadá podobně jako klávesnice běžného telefonu. Tlačítka na displeji jsou dostatečně velká a dají se bez problémů ovládat i většími prsty. Po zadání čísla se objeví dodatečně tlačítka vespod obrazovky (Dial, Clear, Cancel), označeno je Dial a tak stačí stisknout střed D-Padu pro započetí vytáčení. Pokud budete čísla zadávat jen na hardwarové klávesnici, můžete si na displeji nechat zobrazit barevné pozadí.

Hlasitost sluchátka testovaného kusu byla dost nízká, na ulici bylo obtížně porozumět druhé straně. Naštěstí má Treo hlasitý odposlech, který můžete v případě nutnosti zapnout. Tímto způsobem sice uslyšíte vy, ale druhá strana bude muset poslouchat hlasitější hovor, což může být problém, neboť ne každý umí/je schopen si rychle snížit hlasitost sluchátka.




Přímo z telefonní aplikace si můžete přidat kontakt do adresáře. Treo 650 přehrává polyfonní melodie, jichž je přímo v přístroji dostatek, můžete si však jednoduše nahrát svou vlastní. Pod číslicemi najdete seznam nejpoužívanějších aplikací, může jich být až 70.

Hovor je čistý, nezašuměný. Co se týče síly signálu, tak jsem porovnával se stařičkým Ericssonem T39, který měl o něco horší příjem než Treo a na místech, kde jsem s komunikátorem ještě telefonoval, Ericsson vypadával.




Aplikace Messaging 2.0 starající se o textové zprávy je velmi jednoduchá. Obsahuje ale i funkce, které využijí také náročnější uživatelé. Telefonní číslo lze zadat, zvolit z naposledy použitých a nebo vybrat z kontaktů. Provázanost telefonní a PDA části je jedna z velkých výhod komunikátorů a dalších multifunkčních zařízení. V horní části okna se zobrazuje počet napsaných znaků, pokud jich je více než 160, text se rozdělí do více zpráv (jejich počet je též zobrazen). Velmi užitečné je, že se textové zprávy řadí do historie podobné IM klientům. Do zpráv lze vkládat smajlíky (přenáší se jako text), případně obrázky a hudbu, pokud tedy využijete multimediálních zpráv. Zajímavý je tzv. Quick Text, což je databáze často používaných frází, která by vám měla ušetřit zbytečné psaní. Nová slovní spojení lze do seznamu přidávat a stávající je možné mazat i editovat. Zprávy lze položkami v menu označovat jako nepřečtená, volat na čísla odesílatelů, přidávat je do kontaktů atp.

Pokud si nepřejete rušit okolí, šoupátkem na vrchu přístroji si vypněte zvuková upozornění. Aktivní zůstanou pouze vibrace (pokud jsou zapnuty).

Pokud bychom Treo 650 hodnotili jako telefon, tak jedinou vadou je příliš tiché sluchátko. Disponuje hlasitým odposlechem, takřka neomezeným telefonním seznamem, jednoduchým zadáváním číslic atp. Na závěr jen dodám, že telefonní část se vypíná/zapíná dlouhým stisknutím červeného sluchátka. U SIM karty Oskara se mi asi v 50% stávalo, že Treo zjišťovalo nastavení sítě více jak minutu, přičemž u karet Eurotelu a T-Mobile to bylo obvyklých 20 vteřin.

reklama