reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

palmOne Tungsten T5 - Vytrvalec v šedivém kabátu (1. část)

9.11.2004, Pavel Bureš, recenze
palmOne Tungsten T5 - Vytrvalec v šedivém kabátu (1. část)
Nový model společnosti palmOne, Tungsten T5, očekávali všichni příznivci platformy s napětím. Již dlouho před uvedením na trh bylo známo, že se nejedná o čistokrevného nástupce Tungstenu T3, ale díky ochuzené funkční výbavě by se spíše hodil jako pokračovatel PDA Tungsten E. Najde se dostatečný počet důvodů pro koupi? Jak obstojí ve srovnání s Tungstenem T3?
Na našem webu jsme si parametry Tungstenu T5 již detailně představili, takže teď se o nich zmíníme jen krátce. O dostatečný výkon pro aplikace se stará procesor Intel PXA 270 na frekvenci 416 MHz, operační systém je Palm OS 5.4. Paměti RAM je dostupných 55 MB, dalších 160 MB můžete uložit do interního flash úložiště, které se chová jako paměťová karta. Oproti skutečné paměťové kartě je rozdíl v tom, že se z této flash paměti všechna data po hard resetu smažou. Rozlišení displeje je HiRes+, tedy 320 x 480 pixelů. Na čelní straně najdeme slot pro SD a MMC (podpora SDIO), takže mimo paměti do něj lze vložit různá příslušenství. Ke spojení s jinými zařízeními slouží infračervený port a moderní a pohodlnější Bluetooth.


Balení

Oproti stašímu modelu Zire 72 se Tungsten T5 nedodává v průhledné krabici, ale v balení z papíru. Překvapení ze vzhledu PDA je tak ještě větší. Balení obsahuje Palm, elegantní kryt displeje z umělé kůže (pouzdro v krabici nenajdete), synchronizační USB kabel přibližné délky dva metry (kolébku si budete muset dokoupit), kabel pro napájení z elektrické sítě včetně tří redukcí, instalační disk pro systém Windows a Macintosh, nápovědu pro psaní Graffiti 2 znaků a 4jazyčný manuál.








Ostranění redukce u napájecího kabelu vyžaduje použití větší síly, je třeba ji vytlačovat prsty směrem nahoru.

Vzhed

Pravděpodobně první, co Vás napadne, když se na Tungsten T5 podíváte, je, že počítač nemá vysouvací spodní část. Někomu na Tungstenu T3 vysouvací konstrukce vadí, mně však ne. V zavřeném stavu jsou rozměry PDA menší a lépe se tak ovládá jednou rukou. Pokud je nutné něco napsat, používám systém pro zadávání Graffiti znaků kdekoli na displeji. Tungsten T5 oproti T3 v zavřeném stavu narostl jen o cca 1 cm. Je to dáno tím, že se razantně zmenšila část pod displejem, obsahující ovládací a navigační tlačítka. Povrch PDA je dle našich informací kovový, podle jiných zdrojů se však jedná o pokovený plast. Oproti T3 je novinka subjektivně lehčí. PDA je zbarveno do šediva, stále však je trochu stříbrolesklé.





Většinu přední plochy tvoří rozměrný displej zobrazující 65 536 barev. V malé části pod ním jsou umístěna tlačítka, která již nemají tak velkou plochu. Uprostřed je tradičně umístěn D-Pad, okolní tlačítka mají ale jiné funkce. První tlačítko (popisováno zleva) nese symbol domečku a slouží pro návrat do vestavěného launcheru nebo ke spuštění aplikace Favorites, jež je jakýmsi rozcestníkem pro spuštění 32 nejpoužívanějších programů. Škoda, že Home tlačítku nelze nastavit žádnou jinou funkci. Doufejme, že se brzy objeví program, který tohle omezení obejde. Druhé tlačítko již známe ze starších počítačů a slouží k vstupu do diáře. Tlačítko napravo od D-Padu má z výroby přiřazenu funkci adresáře, poslední tlačítko spouští program Files (neplést s freewarovým Filez). Jedná se o jednoduchého správce souborů na paměťové kartě. To by nebylo ještě nic převratného, ale užitečné je, že lze asociovat jednotlivé typy souborů s programem, ve kterém se spustí. Všem tlačítkům (mimo již zmíněného Home) lze přiřadit v Prefs spuštění jakéhokoli programu tak, jak jsme na to u Palm OS zvyklí. Jak vidíte na fotografiích, tlačítka jsou ohraničena linií (prohlubní), která oživuje nezajímavé okolí tlačítek. Stisk tlačítek je jistý, není sice doprovázen cvaknutím, ale díky nižšímu zdvihu a skoro žádnému zapuštění se vždy provede daná akce. Větší problém je rozestup tlačítek, lidé s kratšími prsty budou moci jen obtížně ovládat všechna tlačítka jedním palcem. Nad displejem je bílým písmem zobrazen název výrobce i jméno produktu.





Téměř k uzoufání je pohled na levý bok PDA, nenajdete na něm žádný ovládací prvek, ale pouze uchycení krytky displeje. U starších modelů levá strana obsahovala tlačítko pro spuštění hlasového záznamníku. Díky němu jste mohli vždy rychle spustit záznam zvuku a dalo se použít pro pohodlné scrollování např. při čtení knih zejména při držení v levé ruce). Takže sbohem, hlasový zázname, sbohem e-knihy!





Šachtu stylu najdeme na pravém boku, vnitřek šachty je plastový. Stylus tak oproti situaci v modelu Tungsten T3 není celý schován v PDA, ale jeho část je při pohledu z boku viditelná. Vzhledem k tužkám dodávaným ke starším Tungstenům není stylus vysouvací, ale naopak šroubovací. Kratší část (plastová) skrývá resetovací trn.


Na "zádech" počítače uvidíme mřížku reproduktoru, který si můžeme velmi snadno zakrýt prstem. Pokud budete mít to štěstí a reproduktor zůstane nezakryt, kvalita přehrávaného zvuku nebude přesto příliš dobrá. Jistě, PDA se nemůže měřit s jednoúčelovými MP3 přehrávači a i běžná sluchátka (pecky) hrají realističtěji a živěji než reproduktor, ale v porovnání s reproduktorem Tungstenu T3 je kvalita znatelně horší. Může se však jednat o vadu daného kusu. Nad mřížkou se nachází resetovací otvor. K provedení resetu již nestačí použít špičku stylusu, ale je třeba jej rozšroubovat a resetovat trnem. Toto řešení může být při častějším resetování pro uživatele únavné, zvlášť, když používají multifunkční styly bez trnu.









Horní část obsahuje zapínací tlačítko, audio výstup typu jack 3,5 mm, infračervený port a slot na karty. Nechtěná aktivace PDA není moc pravděpodobná, tlačítko je jednak trochu zapuštěno a také je k zapnutí Palmu třeba delšího stisku. Až si Tungsten T5 budete detailně prohlížet, objevíte záslepku kryjící slot pro paměťové karty.





Překvapení nás čeká při pohledu na konektor. Dřívější Palm Universal Conector, pro který existuje řada příslušenství, byl nahrazen MultiConectorem. Vzhledově je podobný konektoru dřívějšímu, je však rozšířen o zdířku pro připojení nabíjecího kabelu.





Displej

Displej je co se týče parametrů stejný jako HiRes+ zobrazovač Tungstenu T3. Je rovnomněrně podsvícen, úroveň podsvícení lze plynule regulovat pomocí jezdce. Podsvícení není možné úplně vypnout, nefunguje ani freeware program Backlight. Síla minimálního podsvícení je dosti vysoká na to, aby namáhala oči už za šera. Co do věrnosti barev je displej nového PDA průměrný. Pro mne jako uživatele InnoPocket fólie (na Tungstenu T3) je psaní utrpením. Displej klade tak velký odpor, že po několika větách raději přepnete na softwarovou klávesničku.









Podsvícení displeje, foceno ve tmě



V příští části recenze se podíváme na vestavěné programy. Pokud byste chtěli vědět, jestli půjde Vaše oblíbená aplikace na Tungstenu T5 spustit, pošlete mi e-mail a já ji otestuji.

Cena v době psaní recenze: 11 055,- Kč vč. DPH.
Za zapůjčení PDA děkujeme společnosti AH Mobile.
reklama