Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Recenze Palmů Tungsten TX a Z22

13.10.2005, Pavel Bureš, aktualita
Recenze Palmů Tungsten TX a Z22
BargainPDA snad jako první přinesl recenze dvou novinek spol. Palm. Oba přístroje sice žádný velký rozruch nezpůsobily, zvlášť Tungsten TX byl přijat poněkud vlažně, neboť se jedná pouze o trochu upravený Tungsten T5. Podle článku Adama...
BargainPDA snad jako první přinesl recenze dvou novinek spol. Palm. Oba přístroje sice žádný velký rozruch nezpůsobily, zvlášť Tungsten TX byl přijat poněkud vlažně, neboť se jedná pouze o trochu upravený Tungsten T5. Podle článku Adama Browna se nejvíce povedl model Z22, jehož úkolem je odlákat uživatele papírových diářů a ukázat jim přednosti Palmu.


Palm Z22

Přístroj se dodává (jako několik dalších modelů) v průhledné plastikové krabici, takže již před koupí si můžete počítač prohlédnout. Co se týče barevného ladění, Palm se u svého levného modelu vrátil k oblíbené bílé barvě. Odstín modré u Zire 31 se mě osobně příliš nelíbil, bílá vypadá u levného zařízení přitažlivěji.




Byl jsem zvědav na výdrž, neboť pokud chce Palm přimět majitele papírových diářů, aby pracovali s Palmem, nemůže jim nabídnout zařízení s výdrží 4 hodiny. Palm Z22 se drží tendence započaté Tungstenem T5, při měření s nejspíše nenaformátovanou baterií dosáhl nadprůměrných 9 hodin, než se zobrazilo hlášení o vybití akumulátoru.

Palm Z22 je zařízení, které by mohlo navázat na popularitu předchozích Zirů a díky ceně 99 USD si ho mohou dovolit i méně majetní, např. studenti či začínající podnikatelé. Jak jsem již napsal v předchozím článku, záleží na požadavcích uživatelů, zda si pro začátek (dejme tomu 1 rok) vystačí s osekaným Palmem, který má značně omezené možnosti či je bude po pár dnech jednoduchost daného PDA omezovat.


Palm Tungsten TX

Tungsten TX je prvním klasickým Palmem (LifeDrive s HDD nepočítám), který nabízí zároveň Bluetooth a Wi-Fi a není třeba se spoléhat na 802.11b řešení ve formě SD karty, která jednak zabírá místo a je také energeticky velmi náročná (jiná otázka je, o kolik jsou integr. Wi-Fi moduly úspornější). Designově a vlastně i funkčně vychází TX z modelu T5 a na první pohled je nemusíte rozeznat.

Velkou změnou je snížení frekvence procesoru na 312 MHz, dokud zařízení nebudu mít v ruce, netroufám si odhadnout nakolik bude tento fakt omezovat náročnější aplikace (navigační software a přehrávání videa).



Na BargainPDA naměřili výdrž 7 hod a 18 minut s podsvícením na minimu a vypnutými bezdrátovými technologiemi. Při podsvícení na 100% a aktivním BT i Wi-Fi dosáhl TX výdrže 2 hodin. Reálná doba výdrže se bude pohybovat někde uprostřed, což není příliš. Při běžném používání se výdrž předchůdce, tedy Tungstenu T5, pohybovala kolem 5 hodin a zatím to nevypadá, že by snížení taktu procesoru skoro o čtvrtinu přineslo znatelný rozdíl. Je škoda, že Palm vyrábí komunikátor i Tungsten E2 (nižší třída) s fantastickou (na poměry Tungstenů T3 určitě) výdrží, ale s high-end modelem nezvládnete ani 8 hodin (nasazení na celou prac. dobu). Baterie není bohužel jednoduše vyjímatelná, kdy se Palm konečně poučí?

Dle BargainPDA by mohl být Tungsten TX vhodným modelem pro uživatele Tungstenů T3, jenž si chtějí koupit nové PDA, ale T5 se jim nezamlouvá. Uvidíme.
Zdroj: BargainPDA (Z22, TX)