reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Panasonic Toughbook: mobilní drsňák

13.12.2011, Jan Vítek, recenze
Panasonic Toughbook: mobilní drsňák
Společnost Panasonic nám poskytla exemplář své známé řady Toughbook, který zaujme především uživatele vyžadující vysokou odolnost a dlouhou výdrž na baterie. Pojďme se tedy podívat, jak si stojí model CF-53 představující střední třídu mezi Toughbooky.

Vnější design


Panasonic Toughbook CF-53 vypadá v podstatě jako kovový kufřík, pokud tedy zrovna hledíme na jeho vrchní stranu s víkem displeje. Z opačné strany již vypadá jako normální notebook, nebýt velkého výklopného madla. Schránka tohoto notebooku má být dle výrobce velmi odolná a skutečně tak i působí. Víko displeje je vyrobeno z odolné kovové slitiny a v porovnání s dnešními notebooky je velmi silné a také díky svému profilu velmi dobře odolává i silnému tlaku seshora.




- klikněte pro zvětšení -


Stříbrná kovová část má velmi zdrsnělý povrch a nahoře ji narušuje pouze plastový kryt bezdrátové antény ukazující na obdiv logo firmy Panasonic a dole zase mohutné klouby displeje. Co se týče madla pro přenášení notebooku, pak to je velmi dobře tvarované, aby sedlo do dlaně a upevněno je na dvou výklopných ramenech, abychom ho mohli zajistit do stabilní polohy. V té může velmi dobře posloužit i jako stabilní podložka pod zápěstí při práci s touchpadem.




- klikněte pro zvětšení -


Ze spodní strany vypadá tento Toughbook jako jedna velká skládačka. Je v něm řada panelů, mnoho zvenčí přístupných šroubků a i zde platí, že tělo je velmi odolné. Žádná část se tak ani pod silným tlakem neprohýbá, nepovrzává a zkrátka je vidět, že Panasonic to s fyzickou odolností myslí vážně. V zadní části můžete vidět krytý 100pinový konektor pro replikátor portů, jehož zasunovací dvířka kladou při rozevírání silný odpor. Celý stroj tak i díky těmto detailům působí robustním a spolehlivým dojmem.





K tomu všemu přispějí také kryté porty a sloty, na něž narazíme třeba na pravé hraně stroje. Tam hned vepředu máme kryt baterie, který necháme na pokoji, ale hned za ním už jsou dvířka se sloty pro karty PCMCIA a Express Card /54 a /34, pod nimi máme čtečku karet SD/SDHC/SDXC a nakonec malý přepínač pro deaktivaci rozhraní Wi-Fi. Další dvířka před nekrytým napájecím konektorem ukrývají už jen dva porty USB, a to jeden 2.0 a jeden 3.0.





Na opačné straně je vidět pouze čelo optické DVD mechaniky a nad ní také panel připevněný dvěma šroubky. Pod ním se nachází volná šachta jako stvořená pro umístění 2,5" disku nebo SSD, ale v ní jsem bohužel nenašel nastraženy žádné konektory. Dle manuálu jde totiž o místo určené pro čtečku Smart Card, kterou tak náš model evidentně vybaven není, stejně jako není vybaven čtečkou otisků prstů. Jinak na pravé straně nemáme zhola nic.




- klikněte pro zvětšení -


Vynahradí nám to ale zadní část stroje, kde jsou další tři zakryté pozice, mezi nimiž je podezřele malý výdech chlazení ventilátoru s otvorem pro zámky Kensington poblíž. Krytka vlevo skrývá ethernetový port RJ-45 a dva zbylé USB 2.0. Krytka hned vedle pak má obrazová rozhraní HDMI a D-Sub a zajímavá je poslední krytka, jež v našem případě měla pod sebou sériový port a zajištěnou pozici pro SIM kartu. Dále tu byl ale také zaslepený prostor, jejž můžeme dle manuálu využít buď pro druhý ethernetový RJ-45, modemový RJ-11 nebo pro IEEE1394 FireWire.




- klikněte pro zvětšení -


Přední část notebooku pak obsahuje pouze již zmíněné madlo, které pak má napravo od sebe nekryté 3,5mm audio konektory pro sluchátka a mikrofon a ty mají mezi sebou 2 LED kontrolky indikující stav baterie a stav počítače.



Vnitřní zpracování


Pro otevření víka je třeba uvolnit západku pod madlem, i když to bohužel v řadě případů ani nebude nutné. Záslepka totiž na svém místě moc nedrží a často stačí víko prostě vzít a odklopit; záslepka se bez znatelného odporu uvolní sama, což se mi tedy u takového stroje moc nezamlouvá. Klouby displeje vypadají velmi silně a za sebe mohu říci, že jde asi o ty nejvíce utažené klouby, na něž jsem kdy u notebooku narazil. Displej tak drží ve své poloze velmi pevně bez jakéhokoliv náznaku klepání a my jej můžeme rozevřít až do úhlu 180°.




- klikněte pro zvětšení -


Zde mě také velmi zajímalo, jak dobře drží vnitřní rámeček u displeje, protože to často nebývá vyřešeno nijak dobře. Zde naštěstí tento rámeček k displeji dobře a těsně přiléhá, takže zde je to v pořádku. Displej samotný je bohužel formátu 16:9, i když by se do víka evidentně vešel i displej s poměrem stran příznivějším pro vážnou práci. Alespoň se dočkáme antireflexní povrchové úpravy, ovšem co jsem nečekal, je absence webkamery. Ta je tedy evidentně součástí volitelného příslušenství.





Základna notebooku toho také na sobě nemá zrovna moc. Kromě klávesnice, která mi svým tvarem i zpracováním připomněla notebooky Lenovo (zvláště kvituju oddělené šipky), tu je už jen jedno tlačítko, a to gumový hlavní vypínač s hlubokým stiskem. Počítač si tak omylem jen těžko zapnete, nebo vypnete.





S klávesnicí jsem byl velmi spokojen, protože jednak jsem na notebooky Lenovo zvyklý, takže mi vyhovoval tvar samotných kláves a ty měly navíc na dotyk velmi příjemný a jistý stisk. V úrovni horních kláves máme po bocích klávesnice stereo reproduktory a na pravé straně na úrovni směrových šipek si můžete také všimnout malého samostatného panelu. Právě zde je pozice čtečky otisků prstů, již jsme v testované konfiguraci nedostali.





Pak tu tak je touchpad se dvěma tlačítky, jehož zpracování se mi zamlouvalo díky povrchu, po němž prsty dobře kloužou bez zadrhávání a také jeho tlačítka mají slušné provedení a lehký stisk. Zbývají LED kontrolky pro Caps Lock, Num Lock i Scroll Lock a dále indikátor práce pevného disku, čtečky karet Secure Digital a bezdrátového rozhraní.




- klikněte pro zvětšení -


Pokud se podíváme na to, co všechno můžeme ze spodní části snadno odšroubovat a kam se můžeme dostat, pak v přední části je především baterie zasunutá do vlastní šachty. Pevný disk je pak uzavřen do malého boxu, který můžeme velmi snadno a rychle odpojit, dokonce snadněji než samotnou baterii. Nakonec tu jsou dva panely v zadní části, z nichž ten vlevo má pod sebou připravený jeden volný slot SO-DIMM pro paměti DDR3 a druhý skrývá moduly bezdrátových rozhraní.



reklama