reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Patero chladičů CPU střední třídy v testu

11.11.2008, Jan Vítek, recenze
Patero chladičů CPU střední třídy v testu
Po delší době si uvedeme test chladičů procesorů, v němž se představí hlavně dlouho očekávaný Arctic Cooling Freezer Xtreme, jenž je již také nějakou dobu na trhu. Kromě něj se ukáží také další čtyři chladiče podobné ceny od firem Asus, Cooler Master a Scythe.

Asus Triton 70


Společnost Asus se dnes předvede se dvěma modely, Triton 70 a Triton 75. Ty mají k sobě blízko spíše jen označením, jinak jde ale koncepčně spíše o odlišné chladiče. My začneme s Tritonem 70 přicházejícím v menší, ale pevné papírové krabici. V ní je vše pěkně uspořádané a oddělené papírovými přepážkami. A samotný chladič je chráněn dalším tvrdým lepeným papírem; hoví si v jakémsi tunelu.



Asus Triton 70 je v porovnání s předchozím AC Freezer Xtreme poněkud lehčí váha. Jeho hmotnost je téměř poloviční a využívá také menší ventilátor s 92mm hranou. Je také ale o něco levnější, takže zde je výhoda zase na jeho straně.

Model
Triton 70
Rozměry
90 x 78 x 125 mm
Hmotnost
350 g
Materiál
hliník, měď, 3x heatpipe
Ventilátor
92 mm
2300 RPM (PWM)
22 dBA
Kompatibilita
Intel LGA775, AMD 939/940/AM2

Ventilátor se zde točí konstantní rychlostí 2300 RPM s tolerancí +/- 10 procent. Napájí se ale pomocí čtyřpinového konektoru, což znamená možnost jeho regulace pomocí PWM. Na plné otáčky by pak měl produkovat hluk 22 dBA.



Chladič je klasické věžovité konstrukce s měděnou styčnou plochou, třemi duálními heatpipe s průměrem 6 mm a hliníkovými žebry. Základna však není celá hliníková, ale je složena z měděného plechu, jenž je tlustý 1,6 mm a z druhé strany na zploštělé heatpipe doléhá hliníková část, za niž se bude chladič montovat k socketu.



Heatpipe vycházejí ze základy, obrací se vzhůru a protínají hliníková žebra. Neprochází jimi ale rozložené rovnoměrně. Dvě z nich jsou blíže u sebe na straně, kde má být přimontován ventilátor. To naznačuje výrobce na horním žebru, kde je vyobrazen trojzubec a pod ním nápis Airflow, tedy tok vzduchu.



Žebra jsou tlustá 0,3 mm a udržují si mezi sebou rovnoměrné 1,5mm odstupy. Jejich napojení na heatpipe vypadá kvalitně s velkou styčnou plochou pro dobrý přesun tepla. A pak zde máme ventilátor. Ten má rotor s lopatkami odpovídající 92mm modelům, ale rámeček má otvory s roztečemi 80mm ventilátoru. Rámeček tedy není klasicky hranatý, ale kulatý. A jak jsem již psal, napájení je zajištěno pomocí kabelu zakončeného čtyřpinovým konektorem.



Nakonec se podíváme na styčnou plochu základny. Na té jsou viditelné stopy po finálním zarovnávání v podobě souběžných rýh. Ty ale nejsou nijak hluboké, takže si v tomto ohledu nemusíme stěžovat.




Příslušenství


V příslušenství můžeme nalézt především spony pro montáž na sockety procesorů Intel a AMD. V případě intelovských socketů to jsou dvě klasické spony s umělohmotnými trny, jaké využívají i BOX chladiče a překvapeni nebudeme ani v případě AMD, kde máme k dispozici jednu sponu pro přimontování k rámečku socketu.



Kromě toho je v igelitovém sáčku ještě teplovodivá pasta, dále redukce napájení na konektor Peripheral Power a také šroubky. Posledními důležitými díly jsou dva plíšky, na něž se připevní ventilátor. K tomu také slouží několik šroubků. Seznam nakonec završí manuál se schématickými ilustracemi, z nichž vše pochopí i jazyků neznalý uživatel.


Instalace


Instalační procedura je zde naprosto zřejmá. Nejdříve si vybereme ty pravé díly, tedy buď jednu pružnou sponu pro sockety AMD, nebo v našem případě dvě spony pro socket LGA775. Ty je třeba nejdříve přišroubovat k základně pomocí čtyřech šroubků. Po podrobnějším prozkoumání dílů přijdeme i bez manuálu na to, že šroubky nejdříve protnou základnu a až pak spony. To je jasné hned ze tří důvodů - závity jsou pouze ve sponách, v základně jsou otvory vybrané, aby se vešly i zkosené hlavičky šroubků a nakonec, pokud bychom přiložili spony z opačné strany, styčná plocha by nemohla doléhat na heatspreader procesoru.



Chladič tedy máme připravený, takže si jen namažeme procesor pastou, přiložíme chladič a zatlačíme plastové trny spon do otvorů, až se čtyřikrát ozve ostré cvaknutí. Na spony tlačíme samozřejmě diagonálně, jinak si budeme koledovat o problémy. Posledním krokem je umístění ventilátoru pomocí dvou hliníkových dílů, jež je třeba nejdříve přimontovat na chladič.
reklama