reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Patero chladičů CPU střední třídy v testu

11.11.2008, Jan Vítek, recenze
Patero chladičů CPU střední třídy v testu
Po delší době si uvedeme test chladičů procesorů, v němž se představí hlavně dlouho očekávaný Arctic Cooling Freezer Xtreme, jenž je již také nějakou dobu na trhu. Kromě něj se ukáží také další čtyři chladiče podobné ceny od firem Asus, Cooler Master a Scythe.

Asus Triton 75


Druhý model od firmy Asus přichází v podobně zpracovaném obalu a také uvnitř je vše uloženo podobným způsobem, tedy pomocí papírových přepážek a ochranných výplní. Dá se tedy mluvit o jakémsi ekologickém balení.



Tento model by se dal přirovnat k chladiči Thermalright SI-128 SE, ale dnes testovaný chladič má výrazně nižší hmotnost danou nižším počtem žeber, užšími heatpipe a také viditelně menší základnou.

Model
Triton 75
Rozměry
137 x 120 x 90 mm
Hmotnost
395 g
Materiál
hliník, měď, 4x heatpipe
Ventilátor
není součástí balení
Kompatibilita
Intel LGA775, AMD 939/940/AM2

Koncepčně se jinak při porovnání s Tritonem 70 jedná o odlišný model, ale s velmi podobným způsobem zpracování, což ukazují detaily.



Základna je zpracována velmi podobně, pouze je viditelně masivnější s tlustou spodní měděnou částí a naopak menší hliníkovou horní částí. Spony zde budeme také montovat právě na měděnou část a heatpipe nemusely být v místě spojů zploštělé.



Jinak mají heatpipe standardní 6mm průměr a jsou samostatné, takže ze základny vychází jen do jedné strany, dále se otáčejí a napojují na žebroví. A aby jsme se nemuseli bát, že se křehké heatpipe při montáži poškodí, je celá konstrukce posílena pevným plechem, jenž pojí základnu se žebry z opačné strany.



Profil hliníkových žeber je na ventilátorové straně vykouslý, aby lopatky nebyly na nich přímo nalepené a několik postranních žeber je dole prodlouženo, čímž dodávají chladiči zajímavý vzhled. Jinak o nich mohu říci to samé, co v předchozím případě. Jsou tlusté 0,3 mm a mají mezi sebou 1,5mm odstupy. K tomu jim kromě heatpipe pomáhají také zahnuté strany tvořící jednolitou plochu. Ta je dobrá také k tomu, aby usměrňovala tok vzduchu.



Styčná plocha chladiče je čtvercová s hranou 30 mm a zpracovaná je naprosto stejně jako u Tritonu 70. Viditelné jsou tedy pouze lehké souběžné rýhy.


Příslušenství


Asus pochopitelně nebude vymýšlet ke každému svému chladiči unikátní způsob montáže, čemuž odpovídá také příslušenství. To je tedy také stejné, pouze se liší v případě spon pro 120mm ventilátor, jejž si uživatel musí pořídit zvlášť. K dispozici máme dvě drátové spony, za něž ventilátor zaklesneme. Jinak je zde také tuba s teplovodivou pastou a podobně zpracovaný manuál.



Co se týče ventilátoru, tak Asus doporučuje model s průtokem větším než 45 CFM, což u 120mm modelů znamená alespoň cca 1100 - 1200 RPM.


Instalace


Když jsou díly v příslušenství stejné, stejný bude tedy i způsob instalace chladičů Triton 70 a 75. Nejdříve si tedy připravíme chladič tak, že na něj našroubujeme spony pro socket LGA775. K tomu využijeme čtyři malé šroubky z balení.



Pak se chladič jednoduše přiloží na socket, slícují se otvory s plastovými trny spon a ty se pak protlačí skrz otvory v základní desce, až se ozve cvaknutí. Ventilátor pak bude držet pomocí klasických pružných drátkových spon, jež se zaklesnou za jeho otvory a žebra chladiče.
reklama