reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 221S3UCB: jde to i přes USB

25.6.2012, Pavel Kovač, recenze
Philips 221S3UCB: jde to i přes USB
Philips si připravil zajímavý USB monitor, který nepotřebuje napájení ze sítě. Vystačí si zkrátka s USB připojením. Dokáže nahradit jednoduché připojení nahradit HDMI či DisplayPort? Vše se dočtete v naší recenzi.

V jednoduchosti je krása?


Philips 221SU je 22" monitor s rozlišením 1920x1080, poměr stran tedy 16:9 a hlavní devízou je USB připojení. Jinou možnost připojení však nemáte, nenaleznete zde žádný DVI, DisplayPort či HDMI. Zkrátka musíte vždy využít pouze USB. Na jednu stranu to může být výhoda (v jednoduchosti je krása), ale na druhou stranu může být USB zkrátka omezující. Uvidíme.




Základní pohled na monitor (klikněte pro zvětšení)


Konstrukce monitoru patří k těm lepším. Noha poskytuje slušný zdvih 70 mm a náklon v rozmezí -5° až 20°. Docela překvapivý je fakt absence jakéhokoli tlačítka., není zde ani tlačítko pro zapnutí. Monitor se zkrátka zapne, jakmile jej připojíte k USB portu resp. k dvěma USB portům. Pokud jej chcete vypnout, tak to můžete provést v ovladačích, nebo jej prostě vytáhnete z USB.

Uprostřed monitoru naleznete kus lesklého plastu, za kterým je umístěna stavová dioda. Při zapnutí nesvítí přímo do plastu a vytváří tak takový zvláštní efekt. Při pohybu vaší hlavy se světlo posouvá. Naštěstí nesvítí nijak hodně a všimnete si ho téměř jen ve tmě.




Čelní pohled (klikněte pro zvětšení)


Poměr stran 16:9, rozlišení 1920x1080 a úhlopříčka 22". To jsou zcela základní specifika monitoru Philips 221S3UCB. Rozlišení Full HD je na danou úhlopříčku docela jemné a pro běžného smrtelníka i dostatečné. Diskuzi nad poměrem stran 16.9 vs 16:10 v dnešním světě už asi nemá moc smysl řešit. Zkrátka 16:9 u běžných monitorů převládá a nic s tím neuděláme.




Náklon monitoru (klikněte pro zvětšení)


Zadní strana prozrazuje jednu zvláštnost. I přestože má monitor slušnou nohu, neumožňuje otočení o 90°, tedy funkci pivot. Má zde však otvory pro VESA držák s roztečí 100 mm. Možnost uchycení kabelů, resp. vlastně jediného kabelu, je umožněno v zadní části pomocí spony. Je docela zvláštní, že toto vybavení najdeme u monitoru s jediným kabelem, ale u standardních monitorů to často chybí. Každopádně to není chyba tohoto Philipsu, ale chyba ostatních modelů. Zkrátka tento si vede velmi dobře, co se ergonomie týče.




Zadní strana monitoru (klikněte pro zvětšení)


Jako jediný obrazový vstup je zde USB port a vedle něj záložní napájecí. K němu však nedostanete zdroj, a jde tedy spíš o servisní konektor.




Konektory


Dodávané příslušenství:
  • USB kabel
  • Instalační příručka
  • Instalační CD (s manuály)

V balení toho moc nenaleznete. Výrobce se řídil pravidlem "v jednoduchosti je síla", a vyplatilo se.

Philips 221S3UCB
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
22" (16:9)
Ideální odezva
5 ms (gtg)
Jas
150 cd/m2
Kontrast (dynamický)
1 000:1 (x:1)
Výrobní technologie
TN
          Povrchová úprava
Matná
Podsvícení
W-LED
Pozorovací úhly (horizontální / vertikální)
160° / 150°
Počet barev
16,7 mil
Barevná hloubka panelu
6 bitů + FRC
Rozteč bodů
0,248 mm
Nativní rozlišení
1920 x 1080
Vestavěné reproduktory
NE
USB HUB
NE
Vstupy
USB
Výstup pro sluchátka
NE
Možnost montáže na stěnu
VESA 100 mm
Hmotnost
3,85 kg
Norma TCO
-
Pivot
NE
Spotřeba
9 W
Různé variace tohoto modelu
NE
Speciální vlastnosti
USB připojení

Specifikace jsou zcela očekávatelné. Technologie TN, nižší jas 150 cd/m2 přizpůsobený napájení z USB portu a odezva 5 ms. Povrchová úprava je matná. To je vzhledem k nižšímu jasu jistě dobrá zpráva, jinak by monitor vůbec nemusel okolní slunce přesvítit.
reklama