reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 231P4QPYEB: přemožitel IPS235P?

26.3.2013, Pavel Kovač, recenze
Philips 231P4QPYEB: přemožitel IPS235P?
Poohlížíte se po levnějším monitoru pro obecné použití. Máte zálusk na LG IPS235P? Pak přesně pro vás je dnešní recenze. Porazí o kousek dražší Philips cenový trhák LG? Rodí se nám tu nová hvězda v oblasti levných monitorů?

Pozorovací úhly


Co se týče pozorovacích úhlů, tak ty patří mezi ty nejlepší. Je to dáno hlavně tím, že je nasazen IPS panel, který sice lehce trpí efektem IPS glow, ale není to nic extrémního. Celkově však povrchová úprava trošku přidává do obrazu šedou barvu. Je to daň za matný povrch.


- pozorovací úhly


Rozložení kontrastu


Výrobce slibuje kontrast kolem 1000:1. Ten testovaný kousek dokonce překonal (maximum 1083:1), avšak v levém dolním rohu je kontrast méně jak poloviční. Zde se totiž nachází jediný průsvit, který však není nikterak výrazný.


 - kontrast při maximální jasu


 - kontrast při jasu 120cd/m2





Stabilita kontrastu je jako vždy téměř bezchybná. V nižších jasech je oscilace trošku vyšší, ale to je prakticky u všech monitorů.


Průběh jasu


Regulace jasu patří k takovému průměru. Oceňuji, že maximální jas prakticky zcela odpovídá udávané hodnotě. Také dávám do malého plus lineárnost celé regulace. Nejnižší jas 52 cd/m2 je takový průměr. Pro práci v noci, resp. bez lampičky, by mohl být kolem 30 cd/m2.


 - průběh jasu


Podsvícení


Ach, to podsvícení! Achilova pata valné většiny levných monitorů. Dnešní monitor opět předvedl, že podsvícení je opravdu velký problém. Sice netrpí výraznými průsvity (což je často záležitost konkrétních kusů), ale i intenzita na krajích hodně klesá.


 - podsvícení 3D graf


 - podsvícení 2D graf


 - rozložení jasu při maximálním nastavení jasu v OSD


 - rozložení jasu v procentech


 - rozložení jasu při 120cd/m2


 - rozložení jasu při 120cd/m2 v procentech


V procentuálním vyjádření klesá jas až na 66%. To je zkrátka a jednoduše moc. Je to navíc vidět ihned při prvním pohledu na monitor. A právě první pohled na monitor znázorňují následující grafy převedené do gamy 2,2.


 - podsvícení přepočet na gamu 2,2 3D graf


 - podsvícení přepočet na gama 2,2 v 2D grafu


reklama