reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 237E4QHAD: novinka s IPS

4.2.2013, Pavel Kovač, recenze
Philips 237E4QHAD: novinka s IPS
I Philips se vrhnul na levné e-IPS monitory. Dokáže jeho novinka v podobě 23" s 7ms odezvou konkurovat LG či Dellu? Dle specifikací má našlápnuto rozhodně dobře, a tak uvidíme, co na to naše náročné testy.

Pozorovací úhly


Pokud v dnešní době hledáte lepší monitor na pozorovací úhly než IPS, tak musíte vlastnit stroj času, který vás posune tak o 300 let dopředu, kde již budou cenově dostupné OLED. Nebo je tu druhá možnost: namalovat si obraz a koukat na něj ze strany. Zkrátka IPS panely poskytují dnes to nejlepší v pozorovacích úhlech. Samozřejmě tu je spousta neduhů, kterými trpí. Tím hlavním je IPS glow, které je více či méně u jednotlivých monitorů viditelné. U dnešního je viditelné docela průměrně až méně. Takže výsledek je velmi dobrý.


- pozorovací úhly


Rozložení kontrastu


Jak už jsem psal v kapitole o filmech, tak podání černé není zrovna dvakrát dobré. Tím samozřejmě utrpěl kontrast a klesl na nízké hodnoty kolem 230:1. To je i na dnešní průměr e-IPS málo. Nejspíš výrobce někde udělal chybu a obraz nepřirozeně přisvětluje, nebo se zkrátka z továren hrnou panely s nižším kontrastem, což by byla ta horší varianta.


 - kontrast při maximální jasu


 - kontrast při jasu 120cd/m2


Hodně o elektronice často prozradí i stabilita kontrastu. V tomto případě bylo vše v pořádku. Jas je regulován opravdu jen pomocí LED podsvícení. Další úpravy RGB hodnot se nekonají.



Průběh jasu


Když už je řeč o regulaci jasu, tak se podíváme i na jeho rozsah. Ten je docela slušný - od 50 do 238 cd/m2. Noční tvory sice nepotěší relativně vysoká hodnota 50 cd/m2, ale pro běžné kancelářské využití dostačuje. Jen nepracujte ve zcela temné místnosti.


 - průběh jasu


Podsvícení


A co na to podsvícení? To je asi největší kámen úrazu levných monitorů. Často je hodně "zvlněné" a na krajích trpí průsvity. To je bohužel i případ dnešního Philipsu. Při pohledu na následující grafy zjistíte, že podsvícení pro grafické nasazení zkrátka nestačí.


 - podsvícení 3D graf


 - podsvícení 2D graf


 - rozložení jasu při maximálním nastavení jasu v OSD


 - rozložení jasu v procentech


 - rozložení jasu při 120cd/m2


 - rozložení jasu při 120cd/m2 v procentech


I po převedení jasu na gamu 2,2 (to odpovídá vnímání jasu lidského oka) se podsvícení jeví docela zvlněné. Je však o poznání lepší. Pokud nebudete upravovat fotky, tak by vám ani toto podsvícení nemělo vadit. Ale upozorňuji, že je dobré si monitor nejdříve prohlédnout. Nejlépe v tmavší místnosti.


 - podsvícení přepočet na gamu 2,2 3D graf


 - podsvícení přepočet na gama 2,2 v 2D grafu


reklama