reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 239C4QH: levný, tenký s e-IPS a LED

21.5.2012, Pavel Kovač, recenze
Philips 239C4QH: levný, tenký s e-IPS a LED
Philips se také veze na vlně levných e-IPS monitorů s LED podsvícením. Má tento extrémně levný 23" monitor co nabídnout? Na první pohled ano. Je to hlavně tenký design a přívětivá cena. Uvidíme, jak si povede v našich testech.

Odezva


V OSD menu lze nastavovat hodnotu "SmartResponse". Ta ovládá vlastně technologii OverDrive a zvyšuje, snižuje či zcela vypíná přepětí na pixelech. Po měření jsem došel k závěru, že nejlepší nastavení je "Faster". Tedy druhá nejvyšší hodnota. Hodnota "Fast" snižuje sice lehounce překmit, ale naopak prodlužuje samotnou odezvu. Hodnota "Fastest" naopak už přidala tolik překmitu, že to nebylo nic pěkného.





Při nastavení Faster se překmit sice objevuje, ale je natolik malý, že s ohledem na naši metodiku jsme jej ani jednou nezapočítali do odezvy. V některých případech si teoreticky můžete všimnout překmitu. Pokud vám tedy bude vadit, snižte hodnotu na "Fast", tím docílíte prakticky kompletního odstranění překmitu. Odezva se ovšem prodlouží o cca 0,5 ms. Není to tedy nic tragického. Průměrná odezva rise je velmi pěkných 9 ms a fall je ještě lepších 8,2 ms.



Pro kompletnost zde dodávám ještě i hodnoty odezvy s vypnutým "Smart Response". Ty jsou tedy o poznání horší. Je pěkné sledovat, co umí dnešní elektronika i u takto levného monitoru. Ty tam jsou doby, kdy měl monitor v odezvě schody apod. Dnes je průběh odezvy obvykle velmi příznivý a myslím, že je i pro velmi náročné hráče dostatečně rychlý.


Odezva s vypnutým Smart Response




Odezva s vypnutým Smart Response



Nyní se podíváme blíže na odezvy 0-175-0 a 50-200-50. Také si porovnáme hodnoty Smart Response Off a Faster. Zde pěkně uvidíte, co OverDrive dělá s konkrétní odezvou.




0-175-0 - režim Faster (20 ms na dílek)


Nejprve se podíváme na odezvy v případě ideálního nastavení. Smart Response je nastaveno na Faster. Vidíte, že překmit je opravdu malinký a v praxi nebude vůbec pozorovatelný. Na dalším obrázku je ta stejná odezva, akorát s vypnutou funkcí Smart Response. Můžete vidět, že se odezva výrazně prodlouží. Dokonce i odezva fall se prodloužila.




0-175-0 režim bez Smart Response (20 ms na dílek)


A nyní nastoupí druhá a obvykle problematičtější odezva. Tou je 50-200-50. Představuje totiž docela typický průběh ve hrách. Zde se vyskytuje překmit i v odezvě fall. Oba překmity jsou stále dost malé, a tak se nezapočítávají do hodnocení a ani je neměříme.




50-200-50 režim Faster (20 ms na dílek)


A při vypnuté Smart Response se odezva výrazně prodlouží. Zkrátka rozhodně tuto funkci nevypínejte. Monitor tím hodně utrpí.




0-175-0 režim bez Smart Response (20 ms na dílek)


Inputlag


U levnějších monitorů, které nemají tak náročné zpracování obrazu, se obvykle inputlag ve velké míře nevyskytuje. Výjimkou není ani tento monitor. Konkrétně má inputlag pouze 11 ms. To je pro hraní her naprosto dostatečné.




Inputlag (20 ms na dílek)


Sledování videa


Na poměr stran 16:9 si už asi většina čtenářů našich recenzí zvykla. Je to zkrátka dnes nejpoužívanější poměr stran a pro levné monitory se může zdát jako jediný dnes používaný. Můžeme proti tomu protestovat, můžeme se bouřit, ale to je tak jediné, co s tím můžeme dělat. Pro sledování videa je však tento poměr stran více než příznivý. Bohužel má monitor docela nízký kontrast, a tak jsou např. horory opravdu horory. Nebudete se u nich však ani tolik bát, jako spíše nadávat na nízký kontrast, který zabíjí detaily. Je to docela škoda, protože díky rychlé odezvě mohl být monitor velmi dobrý i pro sledování filmů.







Prosvítání obrazu je bohužel u levných monitorů problém


Ještě hůře je na tom jas černé barvy. Ten totiž obvykle dosahuje nepěkných hodnot kolem 1 cd/m2. V průměru 1,17 cd/m2 je i na e-IPS hodně. Takováto hodnota jasu černé barvy byla měřena při maximálním nastavení jasu v OSD. Při nastavení jasu bílé barvy na optimální hodnotu 120 cd/m2 se hodnoty jasu černé barvy výrazně sníží.


Hodnoty jasu černé při maximálním jasu




Hodnoty jasu černé při jasu 120 cd/m2



Hraní her


A na čem jsem tentokrát hru testoval? Kromě obvyklé várky jsem zařadil i Diablo 3. Po dohrání na 15. level jsem si uvědomil, že vlastně musím otestovat odezvu. Ta je díky nastavení Smart Response na Faster opravdu velmi rychlá. Myslím, že se dokáže vyrovnat takovým velikánům jako je např. NEC PA301W. Zde je pěkně vidět, že dnes výrobci už mají elektroniku na odezvu odladěnou a i levné monitory mají co nabídnout. Hraní her je tedy velmi příjemné a doporučuji tento monitor i náročným hráčům, kteří mají hluboko do kapsy.


 

reklama