reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 239C4QH: levný, tenký s e-IPS a LED

21.5.2012, Pavel Kovač, recenze
Philips 239C4QH: levný, tenký s e-IPS a LED
Philips se také veze na vlně levných e-IPS monitorů s LED podsvícením. Má tento extrémně levný 23" monitor co nabídnout? Na první pohled ano. Je to hlavně tenký design a přívětivá cena. Uvidíme, jak si povede v našich testech.

Pozorovací úhly


Pokud dostaneme do ruky monitor s e-IPS obrazovkou, tak obvykle přesně víme, co očekávat. Pozorovací úhly jsou zkrátka velmi dobré, ale oproti např. plnohodnotné H-IPS přece jen o něco horší. Není to však prakticky žádný velký problém. S ohledem na cenu jde stále o velmi dobrý výsledek. Vzpomeňme na dobu, kdy levnému trhu vládly TN monitory, které měly pozorovací úhly výrazně horší.





Monitor má matnou obrazovku, a tak se nesetkáte s nějakým výrazným odleskem. Zkrátka jde o naprosto standardní e-IPS panel. Nic víc, nic míň.


Kontrast


Kontrast je asi největší slabinou Philipsu 239C4QH. Protože jas černé barvy je docela vysoký, tak ani kontrast nebude zrovna oslňovat. V továrním nastavení má navíc kontrast v OSD hodnotu 50 %, což není zcela ideální. Při měření se ukázalo, že daleko lepší (maximální) hodnota kontrastu je při 63 %. První, co byste tedy s monitorem měli udělat, je sáhnout do menu, změnit Smart Response na Faster a kontrast na 63 %. Pak dostanete o třídu lepší monitor. Je trochu škoda, že výrobce degraduje kontrast jen tím, že jej takto nastaví v OSD.


Rozložení kontrastu


Nyní se podíváme na samotné rozložení kontrastu po ploše monitoru. Asi nejhorší situace vládne v dolní levé části monitoru. Zde dosahuje kontrast hodnoty nepěkných 125:1. Maximální kontrast pak 277:1 a průměrný je 223:1. Takový kontrast se běžně vyskytuje u displejů notebooků.






Průběh jasu


Naopak velmi příjemně překvapil rozsah regulace jasu. Nejen, že je pěkně lineární, ale rozsah více jak 220 cd/m2 je úctyhodný. Také minimální jas 64 cd/m2 je velmi dobrý. Pokud pracujete v noci, můžete si klidně zhasnout velké světlo a nechat svítit pouze lampičku.





Maximální jas 286 cd/m2 také patří k těm lepším. Navíc přesahuje udávaný jas 250 cd/m2.


Stabilita jasu


Díky LED podsvícení si můžete užívat monitor hned po zapnutí. Není zde žádný pozvolný náběh jako u CCFL trubic.


Podsvícení


Podsvícení je při pohledu na graf docela nehomogenní. Při pohledu na monitor to však taková tragédie není. Je to dáno díky pozvolnému slábnutí od středu ke krajům. Nejsou zde žádné prudké skoky či výrazné průsvity na okrajích.














V řeči čísel to vypadá docela nepříjemně. Minimální jas v pravém dolním rohu dosahuje pouze 70 %
reklama