reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 239C4QH: levný, tenký s e-IPS a LED

21.5.2012, Pavel Kovač, recenze
Philips 239C4QH: levný, tenký s e-IPS a LED
Philips se také veze na vlně levných e-IPS monitorů s LED podsvícením. Má tento extrémně levný 23" monitor co nabídnout? Na první pohled ano. Je to hlavně tenký design a přívětivá cena. Uvidíme, jak si povede v našich testech.

Struktura displeje


Ten, kdo četl článek Makrosvět LCD obrazovky, už jistě tuší, jaký má u tohoto monitoru subpixel tvar a strukturu. H-IPS obrazovka, z které tato e-IPS vychází, je strukturou velmi podobná. Jsou zde však drobné rozdíly. Hlavní je v klesajícím jasu ke krajům jednotlivých subpixelů. Dobře to je vidět na spodní doméně, která je výrazně tmavší. U červeného subpixelu to platí i v horní části. To může být jeden z důvodů, proč je e-IPS tak levný. Zkrátka to je technologie kompromisů. Obvykle má 6bitové barvy a kvalita samotných subpixelů není tak vysoká.





Odchylka dE a barevný gamut


Asi nikdo neočekává široký Adobe RGB gamut. U takto levného monitoru je vlastně sRGB gamut výhodou. Nemusíte totiž nikde řešit správu barev a většina konzumního obsahu se vám zobrazí správně. Nemáte však možnost si s gamutem nikterak pohrát a zobrazení CMYK gamutu bude trochu problém.




CIE 1931 diagram




CIE 1976 diagram


Gamut máme tedy prakticky přesně sRGB. Jsou zde jen drobné odchylky v zelené a modré barvě. Ty jsou však velmi malé a běžný uživatel si toho ani nevšimne.




Profil 6500K


Daleko důležitější je barevná odchylka. Ta při výchozím nastavení 6500K činí dE(2000)=2,87. To sice není až tak ideální hodnota, ale největší zásluhu na tom má horší podání šedé. Šedá resp. bílá barva má trochu studenější teplotu (7230K). Uvidíme, jak si povede profil sRGB.




Profil sRGB


V profilu sRGB se situace prakticky nezměnila. sRGB a 6500K jsou si totiž opravdu velmi podobné. Barevná odchylka dE(2000)=2,78.

Pak přišla na řadu kalibrace přes OSD menu. Tedy v tomto případě jen vyvážení bílé barvy a nastavení jasu a kontrastu.

Nastavení monitoru bylo následující:
  • R=100
  • G=93
  • B=83
  • Kontrast: 63
  • Jas: 25

Po tomto nastavení se bohužel nic moc nezlepšilo. Většina hodnot se naopak zhoršila. Musíme se tedy spolehnout na kalibraci přes ICC profil. Bohužel se zkrátka u tohoto monitoru nepovedlo barvy nikterak vylepšit. Vždy, když jsem nastavil teplotu bílého bodu na 6500K, se barevná odchylka výrazně zhoršila. dE(2000)=2,9.




Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


Po kalibraci má již monitor barevnou odchylku výrazně lepší. Průměrná odchylka dE(2000)=1,09. To už za něco stojí. Pokud tedy máte tento monitor, nebo se jej chystáte koupit a zároveň chcete občas upravovat fotky, doporučuji kalibraci přes optickou sondu. Na druhou stranu tento monitor má pořád lepší barevné podání než např. jeden z prvních S-PLS Samsung S27A850D.





Zde se můžete podívat, co s kalibrací udělal ICC profil. Je vidět, že monitor potřeboval velké posuny prakticky u všech barev.





Jako vždy si můžete stáhnout ICM profil zde. Mějte však na paměti, že profil nemusí u vašeho monitoru podávat tak kvalitní výsledky. Pokud navíc nastoupí jiné revize monitoru, tak už profil nedoporučuji používat.
reklama