reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 242G5DJEB: herní bestie se 144 Hz

18.11.2013, Pavel Kovač, recenze
Philips 242G5DJEB: herní bestie se 144 Hz
Sháníte herní monitor a vadí vám špatná ergonomie většiny z nich? Požadujete rychlé přepínání profilů u daných her? Požadujete rychlou odezvu a nízký inputlag? Pokud je alespoň jedna odpověď ano, tak zaostřete na naši recenzi.

Odezva


Ono zvláštní chování, které jsme si nastínili v předchozí kapitole, si nyní prověříme na ostro. Vzhledem k tomu, že valná většina hráčů si tento monitor koupí právě kvůli 144 Hz, se podíváme na odezvu při tomto nastavení. Sice se tím připravíme o možnost řídit SmartResponse, resp. OverDrive, ale to je takříkajíc záležitost výrobce. Uživatel s tím nic neudělá a vlastně ho to ani nezajímá. Chce mít prostě rychlý herní monitor.

Měření je trošku znepříjemněno blikáním podsvícení, ale tak už to v životě bývá. Podsvícení se vůbec chová trošku jinak než u většiny monitorů, ale o tom později. Nyní odezva. Protože je nasazen TN panel, tak je asi všem jasné, že nejrychlejší je odezva fall do černé barvy. To je pro TN panely zcela typické a díky tomu jsou považovány za ty nejrychlejší. Ostatní odezvy jsou sice méně vyrovnané než u IPS, ale v průměru jsou o poznání rychlejší. A právě proto jsou nasazovány TN panely na herní monitory. V průměru jde o 7,6 ms u odezvy rise a 3,9 ms u fall.


odezva graf


Na odezvě 50-200-50 je dobře vidět blikání podsvícení, které trošku znepříjemňuje život a samotné měření odezvy. Pokud si však toto blikání odmyslíte, tak zjistíte, že průběh odezvy je téměř typický pro TN. Drobný náznak schodu, ale jinak velmi rychlý náběh.


odezva 50-200-50

50-200-50 (20 ms na dílek)


Inputlag


Očekával jsem inputlag kolem 1-2 ms. Monitor však nabídl celých 5,2 ms. Oproti dlouhodobému průměru 16,3 ms to je však stále výrazně nadprůměrný výsledek. Dokonce si dovolím tvrdit, že většina hráčů inputlag vůbec nepozná.


inputlag

Inputlag (20 ms na dílek)


Sledování videa


Pokud si pustíte film sami, tak na monitoru nic zvláštního neshledáte. Standardní 24" s trošku horším barevným podáním. Jakmile však usednete alespoň ve dvou, tak zjistíte, že jde o TN a pozorovací úhly vám zážitek prostě zkazí. Stejně tak vám zkazí zážitek nerovnoměrné rozložení barev. Je to až do očí bijící, jak jsou barvy u každého rohu jiné. Bohužel i to patří k TN panelům. Jsem velmi rád, že doba TN už pominula a nastoupily IPS.

Naopak oceníte absenci průsvitů a hlavně rychlou odezvu. Díky tomu jsou filmy pěkně ostré a oproti běžnému IPS vypadají trošku dynamičtěji. To je ovšem málo jako kompenzace za ony ošklivé barvy.





průsvity podsvícení

Fotografie podsvícení


Podání černé je na takové průměrné až lehce podprůměrné úrovni. Díky tomu je kontrast lehce nižší než je dnešní průměr.


jas černé barvy při 120cd/m2





Hraní her


Na tuto část recenze se zaměří asi nejvíce čtenářů. Aby také ne, jde o herní monitor. Proto se na celý monitor podíváme trošku obsáhleji. V první fázi jsem zkusil po delší době zabít Diabla III. Zde oceníte hlavně pohyb obrazovky, které 144 Hz hodně prospívá a celá hra má takový přirozenější vjem. Bohužel, stejně jako všude jinde, kazí tento příjemný pocit horší barevné podání.

Dále bylo potřeba vyzkoušet nějaké FPS. V rámci dodržení tradice jsem po delší době spustil Half-Life 2 Ep.2. U této hry je často vidět překmit, který ovšem monitor nemá. Takže ve výsledku není co vytknout a hra je skvělá na celé čáře. Celou dobu hraní si vychutnáte oněch 144 Hz na plné obrátky. Není to jen o plynulosti při pohybu, ale také o orientaci v prostředí. Díky vyšší plynulosti se dokážete rychleji otáčet a přitom neztratit přehled kde přesně jste.

Takže co víc si přát? Barvy! To je asi magické slůvko u herních monitorů obecně. Bohužel u tohoto to platí dvojnásob a na vině je hlavně nevyvážené barevné podání po ploše monitoru. Ale o tom později.




Od herního monitoru se očekává, že bude rychlý a inputlag bude nulový. Inputlag sice nulový není, ale při hraní si jej nevšimnete. Rychlý je monitor naprosto dostatečně. Avšak jedním dechem dodávám, že existují i rychlejší monitory, bohužel často jen 60Hz.

reklama