reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 248X3LFH: LightFrame pro vaše oči

3.4.2012, Pavel Kovač, recenze
Philips 248X3LFH: LightFrame pro vaše oči
Philips nedávno vydal nové monitory s technologií LightFrame. Tento svítící rámeček kolem panelu má zajistit pohodlné sledování obrazu i za tmy či šera. Jak tato technologie pracuje v praxi?

LightFrame - oč vlastně jde?


Tato technologie stojí na velmi jednoduché myšlence. Kolem monitoru je třeba mít trochu světla, aby vás neoslňoval a nekazil oči. Kolem celého panelu je průhledný plast, pod kterým je natažen LED pásek, který lze zapínat s možností regulace jeho jasu. Samotný plast je zabarvený do modrozelené barvy. Nevím, proč je zabarvení zrovna do modrozelena, protože pokud si posvítíte obyčejnou žárovkou, tak má zcela jinou barevnou teplotu. Také 6500K, co se běžně používá na LCD, je barevně jinde. Uvidíme, jak se tedy bude chovat technologie v praxi. Nyní se podívejme na samotný design a specifikace.




Logo výrobce




Základní pohled na monitor (klikněte pro zvětšení)


Celý monitor je posazen na oválném podstavci s broušeným kovem. Podstavec působí velmi elegantně a bytelně. Na podstavci bohužel není žádná stavitelná noha. Monitor tak lze pouze naklápět dopředu a vzad.




Čelní pohled (klikněte pro zvětšení)


Čelní pohled prozrazuje zakulacení rohů, které je celkem standardní. Celkově je monitor sestaven přiměřeně bytelně a rozhodně se nemusíte bát za něj trochu vzít. Plasty nevržou. Na spodní hraně vykukuje kousek stříbrného plastu, který je ustouplý a pouze uprostřed se zvětší, aby uvolnil místo dotykovým tlačítkům.




Náklon monitoru (klikněte pro zvětšení)


Naklopit monitor vpřed a vzad je to jediné, co s monitorem můžete dělat. To je trochu škoda, ale v rámci cenové relace je to docela očekávatelné. Při naklopení monitoru vpřed musíte navíc překonat jeden skok, při kterém je potřeba lehce přidržet podstavec. Jinak je pohyb čistý a ladný.




Ovládací prvky (klikněte pro zvětšení)


Ovládací prvky jsou kompletně dotykové. Uprostřed celého bloku tlačítek je diodka indikující stav. To lze však vypnout, nebo zeslabit její jas v OSD menu.




Zadní strana monitoru (klikněte pro zvětšení)


Celá zadní část monitoru je vyrobena z černého lesklého plastu, na kterém zůstávají velmi lehce otisky prstů. Naštěstí je tato část obvykle směrem ke zdi, a tak vás to nemusí trápit.




Konektory


Konektory jsou umístěny uprostřed monitoru a jsou kolmo na samotný panel. Kabely tak trčí a při manipulaci jsou docela dost namáhány. Jistě by bylo lepší konektory otočit o 90° dolů, aby kabely směřovaly k podlaze. Chybí také jakékoli uchycení kabelů do svazku. Musíte si tedy kabely zkrotit pomocí stahovacího pásku či drátku.


Dodávané příslušenství:
  • HDMI, D-Sub, audio propojovací kabel
  • Napájecí šňůra a externí zdroj
  • Instalační příručka
  • Instalační CD (s manuály)




Monitor je vybaven externím zdrojem. To může trochu vadit při organizaci kabeláže pod stolem. Je to zkrátka další "černá krabička", kterou někam musíte dát. Nevím, co k takovému jednání výrobce v době LED podsvícení vede.

Philips 248X3LFH
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
23,6" (1920:1080)
Ideální odezva
2 ms (gtg)
Jas
300 cd/m2
Kontrast (dynamický)
1000:1 (20 000 000:1)
Výrobní technologie
TN
Povrchová úprava
Matná
Podsvícení
W-LED
Pozorovací úhly (horizontální / vertikální)
170° / 160°
Počet barev
16,7 mil
Barevná hloubka panelu
6-bit
Rozteč bodů
0,272 mm
Nativní rozlišení
1920 x 1080
Vestavěné reproduktory
NE
USB HUB
NE
Vstupy
2x HDMI, D-Sub
Výstup pro sluchátka
ANO
Možnost montáže na stěnu
NE
Hmotnost
5,1 kg
Norma TCO
Ikona Odkaz na databázi
Pivot
NE
Spotřeba
16,72 W
Různé variace tohoto modelu
NE
Speciální vlastnosti
LightFrame

Specifikace prakticky ničím nezaujmou. Technologie TN je dnes už přežitá a udávaná odezva 2 ms už také není u TN panelů překvapující. Hlavním lákadlem tedy má být technologie LightFrame. Velmi příjemná je spotřeba udávaná výrobcem.
reklama