reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 248X3LFH: LightFrame pro vaše oči

3.4.2012, Pavel Kovač, recenze
Philips 248X3LFH: LightFrame pro vaše oči
Philips nedávno vydal nové monitory s technologií LightFrame. Tento svítící rámeček kolem panelu má zajistit pohodlné sledování obrazu i za tmy či šera. Jak tato technologie pracuje v praxi?

Odezva


V OSD menu lze nastavovat technologii OverDrive, která se v podání Philipsu jmenuje SmartResponse. Možnosti jsou Off, Fast, Faster a Fastest. Z měření se ukázala nejlepší volba Fast. Nastavení Off prodlužovalo odezvu tím, že nedocházelo k přepětí na pixelech. Naopak volby Faster a Fastest přidávaly velmi výrazný překmit. Celé měření jsme tedy prováděli v režimu Fast, který byl pro monitor nejvýhodnější.

Papírová odezva 2 ms se ukázala jako opodstatněná, a to přestože jí panel nedosahoval všude.





Velmi příjemným překvapením byla odezva fall. Ta dosahuje hodnoty od 1,6 do 1,2 ms. Sem tam se však objeví překmit, který odezvu opticky prodlouží.





Překmit se však objevoval pouze u odezvy fall. Logicky se také objevuje pouze u změn typu GtG resp XtG (cokoli do šedé). Při změně do černé barvy je to při správném nastavení monitoru i nemožné.





Průběh odezvy by byl velmi příznivý, nebýt občasných schodů v odezvě rise. Pokud se SmartResponse zvýší na Fastest, tak sice schody zmizí, ale zase se objeví velmi výrazný překmit, který je daleko viditelnější. Takže stále raději nechat hodnotu na Fast.




0-175-0 (20 ms/dílek)




50-200-50 bez OverDrive (20 ms/dílek)


Sledování videa


Při sledování videa využijete poměr stran 16:9. Díky tomuto poměru se minimalizují možné průsvity na okrajích obrazu. Monitor však průsvity vůbec netrpěl. V tomto ohledu se ukázal v tom nejlepším světle. Dokonce i prokreslení černé barvy je na vysoké úrovni. TN panely vždy měly slušné podání černé barvy, které občas sice trpělo sléváním, ale černá měla zkrátka hloubku. To u filmů oceníte nejvíce. Nové monitory eIPS obvykle mají černou výrazně světlejší.







Prosvítání na krajích je pro Philips 248X3LFH tabu


Podívejme se na hodnoty. Minimální jas 0,27 cd/m2 a maximální 0,42 cd/m2 mají sice velký rozptyl, ale jde o velmi nízké hodnoty. Při běžném filmu (i hororu) si rozdílů prakticky nemáte šanci všimnout. Horší by to bylo v případě vyššího jasu.





Hraní her


Při hraní her oceníte možnost vypínání OverDrive. Některým hrám totiž překmity vůbec nesluší (např. grafice Half-Life). Jiným naopak překmit nevadí a zkrátka jej nevidíte. To jsou typicky hry na bázi CryEngine. Samozřejmě vždy záleží na celkovém grafickém pojetí.

Testovaný Philips 248X3LFH má slušné hodnoty odezvy, a tak si na něm zahrajete i velmi rychlé akční FPS. Občas dojde k překmitu v tmavých odstínech a některé pasáže se tak zdají malinko tmavší, než jaké by měly být. Obraz tak při pohybu působí lehce kontrastněji. Což ale asi nebude většině hráčům vadit.



reklama