reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 271P4QPJKEB: A-MVA pro filmy

4.3.2013, Pavel Kovač, recenze
Philips 271P4QPJKEB: A-MVA pro filmy
Sháníte velký monitor a pojem "retina" pro vás znamená více škody než užitku? Tak právě pro vás jsou zde 27" monitory s FullHD rozlišením. Pro filmy jsou takřka ideální, navíc dnešní Philips přináší A-MVA technologii, která je zkrátka na video ideální.

Struktura displeje



 - struktura displeje

Struktura pixelu (klikněte pro zvětšení)


Struktura displeje je zcela v souladu s technologií A-MVA. Nic nezvyklého zde nenajdete. Rozdělení do čtyř domén je u dnešních VA panelů docela běžné. Dávnou za námi jsou časy osmidoménových S-PVA panelů.


Teplota bílého bodu


Pro lidi pracující napříč celým dnem je regulace jasu hodně zásadní. Pokud však monitor mění s jasem i barvy, tak může nastat problém. V tomto případě je stálost barev až nevídaně dobrá. Dokonce předčí takové velikány jako je EIZO CS230, což je monitor za dvojnásobnou cenu. Zde Philips, resp. výrobce panelu a podsvícení, odvedl velký kus práce, resp. nasadil správné diody. Je to možná také dané tím, že je použita klasická pulzní regulace jasu, která má na barevnou teplotu menší vliv. Lineární regulace zkrátka trošku barvy mění a je třeba to kompenzovat.


 - závyslost teploty bílé na jasu


Rozložení barev po ploše monitoru je však již znatelně horší. Přesto rozdíl mezi maximem a minimem není úplně tragický. Hodnota 603 K je však pro fotografy trošku nepříjemná. Musíte si tedy ladit fotografie v určitém místě monitoru, a to pokaždé stejně.


 - rozložení teploty bílé



Odchylka dE a barevný gamut


Přiblížit se standardu sRGB je pro většinu levnějších monitorů hlavní cíl. Dnešní A-MVA v podání Philipsu 271P4QPJKEB se však tento krok moc nepovedl. Odchylka je výrazná v modré i při zobrazení v gamutu CIE 1931, a o to víc je znatelná u novějšího diagramu CIE 1976. Navíc ani zelená barva není zrovna ideální.


 - Gamut CIE 1931

Gamut CIE 1931


 - Gamut CIE 1976

Gamut CIE 1976


Základem dobrých barev je barevný gamut. Ten zkrátka tvoří takovou vstupní bránu, a pak je již jen na elektronice, jak si s tím poradí. A protože gamut není ideální, tak nelze očekávat ani ideální barvy.


 - dE profil

Profil sRGB


Nejprve se podíváme na profil sRGB. Ten poskytuje pouze průměrné barevné podání s odchylkou dE(2000)=4,85.


 - dE profil

Profil 6500 K

Při nastavení 6500 K v OSD a vypnutí SmartImage se dostáváme na průměrnou odchylku dE(2000)=4,70.


 - dE profil

Profil Eco


Profil Eco sníží jas na cca 90 cd/m2 a poskytne průměrnou barevnou odchylku dE(2000)=4,68.


 - dE profil

Profil Game


I režim Game má odchylku více jak čtyři. Konkrétně dE(2000)=4,60.


 - dE profil

Profil Movie


V režimu Movie se dostaneme ještě daleko výše. dE(2000)=9,91. Takže jej asi těžko někdo bude používat.


 - dE profil

Profil Office


Profil Office trošku změní podání bílé do teplejších odstínů, ovšem barevná odchylka je stále vysoká. dE(2000)=4,61.


 - dE profil

Profil Photo


Posledním režimem je Photo, ten paradoxně poskytuje horší barvy než nativní nastavení monitoru. dE(2000)=8,20.

Nastavení monitoru po kalibraci bylo následující:
R=100
G=94
B=90
Kontrast: 50
Jas: 27

Po zkalibrování barev, resp. vyvážení barev na určitou teplotu, dostaneme opět pouze průměrné barevné podání. Je to dáno hlavně tím, že gamut není v rozsahu sRGB. Zkrátka bez ICC profilu toho moc v monitoru nezmůžeme. Dokonce ani v servisním menu toho moc nastavit nelze, resp. oříznout gamut nelze. dE(2000)=4,68


 - dE kalibraované přes OSD

Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


Po kalibraci je samozřejmě monitor o poznání lepší. Je však třeba již řešit komplikovaně správu barev a ve hrách máte vlastně smůlu úplně. Většina her totiž ICC profil zcela ignoruje. dE(2000)=1,54.


 - dE kalibrované barvy

Kalibrované přes ICC profil


Barvy se díky ICC profilu mění docela razantně. Dobře je to také vidět na LUT křivce, kde změna jasu v červené je hlavně u vyšších hodnot docela velká.


 - barvná změna


 - LUT křivka


Jako vždy si můžete stáhnout ICM profil zde. Mějte však na paměti, že profil nemusí u vašeho monitoru podávat tak kvalitní výsledky. Pokud navíc nastoupí jiné revize monitoru, tak už profil nedoporučuji používat.

Ve výsledku jde o barevně lehce podprůměrný monitor. Pokud by výrobce zapracoval na gamutu, tak by se jistě stal velmi dobrým. Bohužel onen nepřesný gamut je docela fatální. Pokud si vyřešíte správu barev, dostanete slušný monitor.

reklama