reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 278G4DHSD: 3D s rozšířenou realitou

19.6.2013, Pavel Kovač, recenze
Philips 278G4DHSD: 3D s rozšířenou realitou
Sledujete často filmy? Máte rádi 3D? A co takhle si k tomu ještě přidat Ambiglow? Právě taková téměř ďábelská kombinace přišla s 27" monitorem Philips 278G4DHSD. Jak si ovšem poradí s našimi náročnými testy prozradí až recenze!

Odezva


Jak už bylo řečeno, tak v OSD menu lze nalézt položku SmartResponse. Díky ní lze regulovat pěkně technologii Overdrive, a tím i řídit překmit. Bohužel tentokrát není regulace moc jemná. Pokud je nastavena na Fast, resp. Faster, tak sice k překmitu nedochází, ale zase není odezva nijak extrémně rychlá. Navíc rozdíl mezi Fast a Faster je minimální. Naopak Fastest přidává do odezvy výrazný překmit, který je už hodně vidět.

Ve výsledku je tedy nejlepší hodnota Faster, při které probíhaly i testy.


 - odezva tabulka


Průměrná hodnota rise je 11 ms a fall 9,8 ms. To jsou hodnoty lehce podprůměrné na IPS monitor. Vzhledem k tomu, že se jedná o 27" HD monitor, tak jej nejspíš budete používat primárně na filmy. Zde odezva bohatě dostačuje.



0-175-0 (20 ms na dílek)




50-200-50 (20 ms na dílek)


Průběh odezvy je docela více než příznivý. Je to dáno nastavením SmartResponse na Faster, kde k překmitům nedochází. Všimněte si ovšem pomalejší odezvy fall, resp. jejího konce. To ovšem okem není tak vidět.


Inputlag


Ihned při prvním spuštění bylo jasné, že na stole přistál opravdu dobrý monitor. Tedy alespoň co se inputlagu týče. Jakmile jsem přiložil sondu k CRT a dnešnímu Philipsu, dojem byl potvrzen i číselně. Inputlag s hodnotou 3,2 ms se jen tak nevidí a řadí monitor mezi elitu.


 - inputlag

Inputlag (20 ms na dílek)


Sledování videa


Při sledování videa někteří ocení hlavně lesklou obrazovku, která přidá na hloubce. Bohužel s touto hloubkou nastoupí i nepříjemné odrazy. Ostatně rozdíl mezi lesklým a matným monitorem asi všichni znáte. Hodně filmům pomáhá režim Ambiglow, který vás zkrátka vtáhne do děje. Bohužel, stejně jako u předchozího modelu, jsou LED trošku opožděny za obrazem a jejich změna je skoková. Ve výsledku to u hodně akčních scén může i vadit, protože na obraze může být tma, ale LED stále svítí. Ano, je to velmi krátká doba a obvykle nevadí, ale bystré oko si toho již všimne. Stále tedy platí. Amboglow ano, ale prosím zrychlit a vytvořit jej plynulé. Pak k němu nebudu mít žádné výhrady a budu jej vyzdvihovat do nebes. Protože filmům opravdu pomáhá.

Vraťme se však k samotnému monitoru a jeho vlastnostem. Odezva pro filmy naprosto dostačuje a ani v tmavých scénách monitor "nemaže". Zkrátka zde není co vytknout. Zapínat SmartResponse na Fastest nemá ani u filmů smysl, protože přidává velký překmit a v obraze se to projevuje jako stíny za objekty.





 - průsvity pdosvícení

Fotografie podsvícení





Nově si v recenzích monitorů ukážeme graf průsvitů. Vzhledem k tomu, že měříme jas černé barvy v tolika místech, tak je graf průsvitů již dobře detailní a ve výsledku může být více názorný než fotografie. Jaký na to máte názor? Vyjádřete se v diskuzi.

Pokud se podíváme na podání černé barvy, tak je vzhledem k IPS technologii trošku nadprůměrná. Bohužel má podsvícení trošku problémy s průsvity, a to rovnou se dvěma. Jeden v pravém horním rohu a druhý v levém spodním.


 - jas černé barvy při maximální jasu


 - jas černé barvy při 120cd/m2


Hraní her


U hraní her se připravte na větší velikost pixelů a prakticky nutnost zapínat u všech her vyhlazování hran. Jinak se hra často promění v kostičkovanou zábavu. Samozřejmě to není vada monitoru, to je zkrátka vlastnost všech 27" s 1920×1080.

Celkově se ovšem hry hrají docela dobře. U akčních však doporučuji přepnout režim AmbiGlow do SmartBiasLigh. V tomto režimu totiž LED nemění svou intenzitu a barvu. Prostě jen svítí. Pokud by LED na zadní straně monitoru měnily intenzitu plynule a bez znatelného zpoždění, tak by rychlým hrám pomohl. Takto je však spíš na škodu.





Celkově se ovšem hry na monitoru hrají velmi dobře, a to hlavně díky prakticky nulovému inputlagu. Hodnotu 3,2 ms nepokládám pro lidské oko za postřehnutelnou. Takže směle i do velmi akčních her!

reklama