reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 298X4QJAB: filmový a levný

2.9.2013, Pavel Kovač, recenze
Philips 298X4QJAB: filmový a levný
Zaujaly vás monitory s úhlopříčkou 21:9? Ano? Philips přišel s dalším kouskem, co by se mohl hodit na váš stůl, tentokrát v levnější variantě bez stavitelného stojanu. Vyplatí se ušetřit cca 500 Kč oproti dražšímu bratříčku v podobě Philips 298P4QJEB?

Jednoduchá, ale pevná konstrukce


V nedávné době přišel Philips s novinkou v podobě 29" LCD IPS monitorů. My jsme se samozřejmě hned na jeden takový podívali. Nyní jsme se rozhodli udělat test obdobného monitoru, který je odlišný na první pohled jen drobnostmi. Nemá USB a má jednodušší nohu. Teoreticky by měl být tedy stejný, ale co když ne?



Philips 298X4QJAB

Základní pohled na monitor (klikněte pro zvětšení)


Při základním pohledu bude asi všem jasné, že poměr stran je vhodný hlavně na filmy. Ovšem i pro práci v kompozičním programu (na fotce) či na střih videa se může monitor hodit. Místa pro editaci je relativně dostatek. I když samozřejmě daleko lepší je nasazení 2560×1440 či 2560×1600. To jsou ovšem lehce, či spíše podstatně dražší monitory. Ale zpět k designu a konstrukci. Rámeček monitoru patří do kategorie "bezrámečkový". Panel je tedy usazen do vaničky, ve které drží o něco hůře než v případě klasické konstrukce. Philips ovšem nasadil dostatečně pevné plasty a rozhodně nebudí monitor tak plastový dojem, jako některé LG monitory.


Philips 298X4QJAB přední strana

Čelní pohled (klikněte pro zvětšení)


Oproti dražšímu bratříčku Philips 298P4QJEB, který jsme měli v recenzi před více jak měsícem, je zde jeden podstatný rozdíl. Tím je stojan, který neumožňuje monitor jakkoli zdvihnout, nebo dokonce otočit (pivot). Zdvih monitoru vysloveně chybí, ale pivot již nikoli. Využití pivotu u monitoru s poměrem stran 21:9 je hodně diskutabilní a myslím, že ve výsledku pivot stejně využijete jen při prvním zkoušení monitoru, a pak na něj zcela zapomenete. Možná by se vyplatilo Philipsu nasadit nějakou zlatou střední cestu. Tedy stojan se slušným zdvihem, ale bez pivotu a mohl by se prodávat za střední cenu. Ale je vidět, že v dnešní době je potřeba mít v portfoliu alespoň dva 21:9 monitory. A tak to zajistil Philips stojanem.


Philips 298X4QJAB náklon

Náklon monitoru (klikněte pro zvětšení)


Náklon patří k takovému standardu v této konstrukci. -5° vpřed a 20° vzad. Při běžném používání monitor lehce zaklopíte dozadu, protože jeho horní hrana je hodně nízko a na monitor vlastně koukáte trošku se skloněnou hlavou.


Philips 298X4QJAB tlačítka

Ovládací prvky (klikněte pro zvětšení)


Tlačítka jsou mikrospínačová a oproti Philips 272C4 se daleko lépe ovládají. Je zde vidět, že mikrospínače jsou pořád leckdy lepší než dotyková tlačítka.


Philips 298X4QJAB zadní strana

Zadní strana monitoru (klikněte pro zvětšení)


Na zadní straně naleznete otvory pro Vesa držák. Dokonce plast je zde lehce tmavší a vypadá to, jako když výrobce nějakou dobu provozoval monitor na Vesa držáku.


Philips 298X4QJAB konektory

Konektory


Jako konektory zde naleznete tradiční DVI, 2× HDMI a jeden moderní DisplayPort. Bohužel zde zcela chybí USB Hub, který naleznete u verze P4. Ve výsledku se tedy může zdát ušetření cca 500 Kč spíše symbolické. Pokud si totiž spočítáte, kolik dáte za kvalitní stojan a jakýkoli USB Hub, tak se dostanete na cenu zcela jinou. Jsem si docela jistý, že pro Philips je tento monitor daleko výhodnější na prodej. Rozhodně na něm vydělá podstatně víc.


Dodávané příslušenství:
  • DisplayPort a DVI kabel
  • Napájecí šňůra
  • Instalační příručka
  • Instalační CD (s manuály)

Philips 298X4QJAB
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
29" (21:9)
Ideální odezva
5 ms (gtg)
Jas
300 cd/m2
Kontrast (dynamický)
1000:1 (20 000 000:1)
Výrobní technologie
e-IPS (AH-IPS dle označení na stránkách Philips)
Povrchová úprava
Matná
Podsvícení
W-LED
Pozorovací úhly (horizontální / vertikální)
178° / 178°
Počet barev
16,7 mil
Barevná hloubka panelu
8 bit
Rozteč bodů
0,26 mm
Nativní rozlišení
2560×1080
Vestavěné reproduktory
Ano 2x 2W
USB HUB
Ne
Vstupy
DVI, 2x HDMI, DisplayPort
Výstup pro sluchátka
Ano
Možnost montáže na stěnu
VESA 100×100mm
Hmotnost
6,4 kg
Norma TCO
TCO 6.0
Pivot
Ne
Spotřeba
44 W typ 56 W max
Rozměry
700×426×197 mm
Různé variace tohoto modelu
298P4 s lepším stojanem
Speciální vlastnosti
-
 

Na stránkách Philips se dočtete, že jde o AH-IPS monitor, což je samozřejmě pravda. e-IPS je pouze označení pro levnější varianty AH-IPS. Panely například neprocházejí tak důslednou kontrolou. Takže pokud si kupujete e-IPS panel, tak jde vlastně jen o AH-IPS, co vyrobili s ohledem na co nejnižší cenu.
reklama