reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 298X4QJAB: filmový a levný

2.9.2013, Pavel Kovač, recenze
Philips 298X4QJAB: filmový a levný
Zaujaly vás monitory s úhlopříčkou 21:9? Ano? Philips přišel s dalším kouskem, co by se mohl hodit na váš stůl, tentokrát v levnější variantě bez stavitelného stojanu. Vyplatí se ušetřit cca 500 Kč oproti dražšímu bratříčku v podobě Philips 298P4QJEB?

Odezva


Stejně jako všechny ostatní monitory Philips, má i dnešní 29" v OSD menu možnost regulovat odezvu. Jak už to tak bývá v poslední době zvykem, tak nejlepších výsledků dosáhnete, pokud nastavíte hodnotu SmartResponse na Faster. Tedy druhou nejvyšší. U ní se sice sem tam překmit objeví, ale je natolik malý, že jej okem prakticky nevidíte.

Bratříček v podobě Philips 298P4 měl průměrnou odezvu 8,6 ms u rise a 8 ms u fall.


Philips 298X4QJAB odezva tabulka



Monitor jsem začal měřit a po změření cca 30 hodnot jsem došel k závěru, že pokračovat nemá smysl. Odchylka do bratříčka P4 byla v řádu jednotek procent. Odezva je tedy naprosto shodná a můžeme si mezi tyto dva monitory dát rovnítko. Proto jsem se rozhodl také použít stejné hodnoty do tabulek a grafů.

Philips 298X4QJAB odezva graf

I průběhy jsou stejné.


Philips 298X4QJAB odezva 0-175-0

0-175-0 (20 ms na dílek)




Philips 298X4QJAB odezva 50-200-50

50-200-50 (20 ms na dílek)


Inputlag


Kdo by očekával jiný inputlag než u monitoru 298P4, by byl asi trošku naivní. Vzhledem k nasazení stejné elektroniky je i inputlag logicky stejný, a tedy 26 ms. To je bohužel pro hraní her trošku vyšší hodnota a profesionální hráče rozhodně neuspokojí.


Philips 298X4QJAB inputlag

Inputlag (20 ms na dílek)


Sledování videa


Popisovat, jak se na 21:9 kouká na filmy, je asi zbytečné. Díky extra širokoúhlému poměru stran se většina dnešních filmů zobrazí přes celou obrazovku. Nikoli však seriály, které jsou točeny do 16:9. U nich se připravte na černé pruhy po stranách. To jen na úvod, aby si všichni uvědomili, s jakým monitorem mají tu čest. Co na monitoru však oceníte nejvíc, je barevné podání, které patří k tomu lepšímu a za cenu kolem 11 tisíc si lze jen těžko představit lepší alternativu. Oproti P4 bratříčku, který má lepší stojan, jsem v podání u filmů rozdíl prakticky nezaznamenal. Matná povrchová úprava sice trošku sráží kontrast, ale zase nepřináší prakticky žádné odlesky. Jako filmový monitor je tedy více než vhodný.





Philips 298X4QJAB průsvity podsvícení

Fotografie podsvícení


Monitor bohužel trpí dvěma průsvity, a to v obou dolních rozích. Oproti modelu P4 je tedy o něco horší. Potvrdil se nám tak fakt, že podsvícení je hodně záležitost konkrétních kusů, a pokud si výrobce vysloveně nediktuje podmínky výrobci panelu, tak lze očekávat docela širokou škálu v kvalitě. Ovšem současně to potvrzuje fakt, že panely se stejným označením vykazují obdobné výsledky. Tím myslím hlavně takové základní teze. Například: "trpí průsvitem v dolních rozích" apod.


Philips 298X4QJAB jas černé barvy při maximálním jasu


Philips 298X4QJAB jas černé barvy při 120cd/m2


Philips 298X4QJAB průsvity graf

Hraní her


Hraní her je na monitoru s poměrem stran 21:9 příjemné hlavně u FPS her. Zde totiž vidíte do stran a jen málokdo vás překvapí střelbou do boku. Nebýt tak vyššího inputlagu, byl by monitor na hry téměř ideální. Jeho odezva je totiž rozhodně dostatečná a uspokojí valnou většinu hráčů. Hodně potěší absence překmitů (pokud nenastavíte SmartResponse na Fastest), a tím i dobré prokreslení her. I při prudkém otáčení je vše pěkně ostré.





Celkově se na monitoru hry hrají velmi dobře. Bohužel pro profesionální použití to není. Inputlag to zkrátka moc kazí.

reklama