reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 298X4QJAB: filmový a levný

2.9.2013, Pavel Kovač, recenze
Philips 298X4QJAB: filmový a levný
Zaujaly vás monitory s úhlopříčkou 21:9? Ano? Philips přišel s dalším kouskem, co by se mohl hodit na váš stůl, tentokrát v levnější variantě bez stavitelného stojanu. Vyplatí se ušetřit cca 500 Kč oproti dražšímu bratříčku v podobě Philips 298P4QJEB?

Philips 298X4QJAB: celkové hodnocení


Dnešní varianta monitoru spolu s recenzovaným Philips 298P4QJEB dokázala, že dnes se výrobce snaží mít v portfoliu co nejvíce monitorů. V podstatě očesal silnějšího bratříčka o USB Hub, kvalitní stojan a snížil cenu o 500 Kč. To nám bohužel přijde trošku málo. Adekvátní snížení ceny by odpovídalo spíše 1 000 Kč, a tak si dnešní model bude hledat své příznivce docela složitě. Jako recenze však byl zajímavý z pohledu srovnání prakticky shodných modelů. A na rozdíly mezi nimi se právě nyní zaměříme.

V první řadě to je již zmiňovaná ergonomie vlivem jiného stojanu. Dále tu máme o něco horší podsvícení způsobené dvěma průsvity v dolních rozích. To je asi nejzajímavější zjištění. Papírově stejný monitor vykazuje na první pohled obdobné podání, ale při bližším zkoumání má prostě jiné podsvícení, resp. průsvit. Je zde dobře vidět, že průsvity jsou opravdu záležitostí konkrétního kusu.

Hodně důležité zjištění je, že dva pro výrobce stejné monitory vykazují prakticky stejné barevné podání. To by se samozřejmě dalo očekávat u značek jako je EIZO a u modelů vyšší třídy. Ale zde jsme v low-endu v oblasti 29". Právě proto jsem se tak trošku bál, že dnešní kus bude vykazovat zcela jiné barevné podání. Naštěstí se to nepotvrdilo, a tak si můžete být docela jisti, že pokud výrobce vydá nějaký monitor, tak bude v průběhu času také vykazovat stejné výsledky. V tomto ohledu mě dost zklamal například Dell U2412, který je co kus, to jiné barvy. To je také jeden z důvodů, proč jej nemáme v doporučených monitorech a držíme se starého Dell U2410.

Již daleko menším překvapením byla naprosto shodná odezva. Měření ukázalo odchylky do jednotek procent oproti variantě P4. Proto jsme se mezi monitory rozhodli dát rovnítko. Stejný panel, stejná elektronika. Bylo by opravdu divné, kdyby odezva vykazovala jiné hodnoty.

A na závěr tu jsou pozorovací úhly. Ty samozřejmě opět patří k těm lepším, ale vlivem matné povrchové úpravy se musíte připravit na silnější efekt IPS glow. Mezi P4 a X4 rozdíly nejsou.


Philips 298X4QJAB


A co si tedy myslet o dnešním levnějším bratříčku od Philips 298P4QJEB? Na jednu stranu jde o prakticky shodný monitor jako ten, co od nás dostal ocenění TREFA. Ovšem jsou zde drobné výtky, způsobené spíše marketingem. Trošku totiž nechápu nasazení takto vysoké ceny a tak velkého ořezání monitoru. Cena dnešního musí zkrátka spadnout o další pětistovku aby byla adekvátní. Jinak totiž vůbec nemá smysl o něm uvažovat a daleko lepší je pořídit ergonomicky a USB obdařený Philips 298P4QJEB.


Philips 298X4QJAB hodnocení


Monitor je vhodný pro:

  1. Sledování a editaci videa
  2. Jako náhrada za dva 17-19" monitory

Spousta lidí vidí v 21:9 jen monitor, co nelze na běžnou práci využít. Pokud ovšem pracujete například na dvou 19" monitorech, tak 21:9 je ideální jako náhrada. Pomocí klávesových zkratek ve Windows (Winkey+šipky) lze totiž okna uspořádávat stejně pohodlně, jako na dvou monitorech. Dnešní kousek bohužel nemá tak dobrou ergonomii, a tak se pro běžné kancelářské použití příliš nehodí. Jde spíš o domácí monitor.


Plusy


+ Vyrovnaná odezva bez překmitů
+ Slušné barevné podání
+ Podsvícení (bohužel s dvěma průsvity!)
+ Regulace jasu bez PWM (blikání)
+ Pevná a přesto bezrámečková konstrukce
 
 

Minusy


- Dva výrazné průsvity v podsvícení
- Ergonomie
- Nemá USB jako vybavenější model
- Inputlag
- V základu studenější barvy
 

Cena v době testování: cca 11.400 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení monitoru Philips 298X4QJAB děkujeme Philipsu.
Jak hodnotíte monitor Philips 298X4QJAB?
V anketě šlo hlasovat od 2.9.2013 do 23.8.2014. Počet hlasujících: 4
Výborný0 %
Průměrný100 %
Špatný0 %
reklama