reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pioneer DVR-110 nebo DVR-110D?

17.1.2006, Martin Daniel, recenze
Pioneer DVR-110 nebo DVR-110D?
Značka Pioneer se mezi uživateli těší značné oblibě a tak není divu, že výrobce přišel na trh s typem, který nejenom že zvyšuje rychlosti zápisu oproti předchozímu, ale též přidává i schopnost, do té doby vlastní pouze LG nebo Panasonic a to zápis na DVD-RAM. Společnost přišla na trh hned se dvěma modely, zapisovat DVD-RAM však umí pouze jeden.
Úvodem

Když jsem začal připravovat recenzi na Pioneer DVR-110 napadlo mne, že by bylo dobré spojit příjemné s užitečným a tento model hned porovnat s typem Pioneer DVR-110D, který jsem měl možnost testovat před několika měsíci. Ony jsou totiž obě mechaniky po hardwarové stránce v podstatě shodné. Desky s tištěnými spoji mají obě mechaniky shodné, stejně tak čipset s označením 63645GM, který je už tradičně od firmy NEC a i další části obou mechanik se shodují. Jediný rozdíl mezi nimi je tedy v tom, že Pioneer DVR-110 umí zapisovat formát DVD-RAM, zatím co Pioneer DVR-110D ho umí pouze číst, čehož bylo v tomto případě dosaženo pouhou úpravou firmware.

Jistě tedy leckoho napadne, proč vůbec Pioneer s těmito dvěma modely vůbec přišel na trh, když by stačilo vydat pouze DVR-110. Není za tím nic jiného, než chytrý marketinkový tah. DVD formát se totiž pomalu dostal až na samou hranici svého využití a to jak v oblasti zápisu, tak čtení a proto výrobci v poslední době přicházejí čím dál častěji s doplňkovými technologiemi, jakými jsou např. LightScribe, nebo celosvětově málo rozšířený formát DVD-RAM. Jistě že by mohli udělat jeden kompletní model, ale na tom by potom nevydělali tolik, jako když jich vydají postupně několik za sebou a pomalu budou zrychlovat, či přidávat nové technologie.

Bohužel ale v tomto případě nebyl nápad s označením zrovna nejšťastnější, protože již dříve Pioneer u některých mechanik používal za číslem modelu písmenko "D", jako např. u Pioneer DVR-107D, který samozřejmě zápis na DVD-RAM neměl a u jiných ono "D" zase pro změnu nebylo (Pioneer DVR-108/DVR-109) a ani tyto modely zápis na DVD-RAM neuměly. Díky tomu při nákupu DVD-110 docházelo a stále ještě dochází k neuvěřitelným zmatkům a omylům, kdy na straně jedné je zákazník, který si někdy myslí, že oba modely umí totéž a na straně druhé prodávající, který v mnohých případech má v ceníku uvedeno Pioneer DVR-110, ale zákazník dostane DVR-110D, protože ani neví, že existují dvě podobné mechaniky. Ostatně i mě se stala podobná věc a hned napoprvé jsem místo DVR-110 dostal DVR-110D. Doufám jenom, že se výrobce z této chyby poučí a příště svoje modely označí mnohem lépe.

Pioneer DVR-110




Jak jsem tedy již napsal, obě mechaniky jsou shodné a na to, aby se Pioneer DVR-110 naučil zapisovat DVD-RAM stačil výrobci poupravit firmware. Díky tomu si dnes i majitelé DVD-110D mohou svoji mechaniku přepsáním firmware z DVR-110 upravit pro zápis DVD-RAM a stručný návod jak na to, najdete na konci recenze. Co se týče dalších vlastností mechanik, tak jsem s nimi během testování byl celkem spokojen. Ve čtení poškozených médií jsou sice na průměrné úrovni, ovšem kvalita zápisu na CD i DVD je opravdu špičková. Zrovna tak zálohování chráněných datových médií je vynikající a všechny příznivce malých počítačových skříní jistě potěší i to, že obě mechaniky jsou krátké. Zajímavá situaci ovšem nastala ve chvíli, kdy jsem zjistil, že DVR-110 je oproti DVR-110D o něco hlučnější a to především ve vysokých otáčkách. Při porovnávání vnitřků obou mechanik, které jsou samozřejmě shodné jsem přišel na to, že DVR-110 má u některých mechanických dílů o trochu větší vůli, než DVR-110D, což by onu zvýšenou hlučnost vysvětlovalo. Možná je to náhoda, nevím, ale až se dostanu k další stejné mechanice, určitě se na to podívám.

Pioneer DVR-110D



Pro testy byl u Pioneeru DVR-110D ponechán základní firmware 1.17, zatímco DVR-110 jsem updatoval na nejnovější 1.37, který by kromě podpory nových médií a lepšího čtení měl zlepšovat i zápis na DVD±R/RW a DVD+R DL disky. Jak hodně se to projevilo v samotných testech, si můžete sami prohlédnout v následujících kapitolách, ovšem nějaký zásadní rozdíl mezi oběmi mechanikami nenajdete. Ostatně i kdybyste testovali dva stejné modely od jakéhokoliv výrobce, nikdy nedostanete 100% shodné výsledky. Přeci jenom ale musím zmínit určitý problém u Pioneeru DVR-110D, který se vyskytl při pálení DVD+R DL 2,4x od Verbatim. Po zápisu totiž nebylo médium čitelné a dokonce nešlo ani změřit v KProbe a tak jsem celý proces opakoval s dalším diskem, bohužel se stejným výsledkem.

Média tedy letěla do koše a já si říkal, že celou věc jistě vyřeší novější firmware, ovšem při nedávných testech DVD/RW mechaniky ASUS DRW-1608P2 se mi stala stejná věc a já po delším bádání přišel na to, že disky nebyly uzavřené, přestože být uzavřené měly. Jedná se zřejmě o určitou nekompatibilitu s programem Alcohol 120%, ve kterém jsem ona média pálil a přestože zápis proběhl bez nejmenších problémů, disky uzavřené nebyly. Později jsem na ona média přihrál krátký datový soubor v programu Nero a podařilo se mi je dodatečně uzavřít. Jenom podotýkám, že ASUS DRW-1608P2 je stejná mechanika jako Pioneer DVR-110D.

Ještě malé upozornění. Do recenze nebyly úmyslně vloženy některé obrázky z testů Pioneeru DVR-110D, které byly shodné s výsledky DVR-110. Jedná se převážně o informační grafy čtení některých typů médií z Nero CD/DVD Speed. A též vzhledem k tomu, že se jedná o modely DVR-110 (D), které jsou tzv. bulk verze, zde výjimečně nenajdete ani kapitolu "Co najdete v krabici", protože krabicové balení je pouze u modelů s označením Pioneer DVR-A10.
reklama