reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Plextor PX-750A, návrat krále?

2.1.2006, Martin Daniel, recenze
Plextor PX-750A, návrat krále?
Ještě před pár lety byla značka Plextor mezi uživateli téměř posvátná a v podstatě jeho jediným slušným konkurentem na poli optických vypalovaček byl Plextoru pouze Teac. Časy se ovšem mění a stejně tak, jako pohasla hvězda Teacu, ze kterého se stal až na výjimky beznadějný OEM prodejce, zdá se, že přišla řada už i na Plextor.

Kvalita zápisu na DVD+R/RW/DL



Zápis na DVD+R rychlostí 16x



Zápis na DVD+RW rychlostí 4x




Zápis na DVD+R DL rychlostí 4x




Podle specifikace ECMA 267 pro DVD-ROM, 337 pro DVD+R/RW a 338 pro DVD-R/RW, by v osmi po sobě jdoucích ECC blocích počet PI chyb neměl překročit 280 a v jednom ECC bloku počet PIF chyb 4. Tyto standardy ovšem počítají s tím, že čtení se bude provádět rychlostí 1x, což je v praxi s ohledem na časovou náročnost prakticky nemožné uskutečnit, takže se testuje rychlostí 4x. Proto lze předpokládat, že i média s vyšší naměřenou hodnotou, budou na většině mechanik a přehrávačů bez větších problémů přehratelná.


DVD+R 4x Gigamaster, páleno rychlostí 4x
Zde došlo k mírnému překročení specifikace jak u PI, tak PIF chyb. Většina přehrávačů i mechanik si s tím ovšem bez větších problémů poradí.




DVD+R 8x Imation, páleno rychlostí 8x
Už na předchozí stránce jsem chválil DVD-R Imation a kvalita zápisu na plusková média je ještě lepší. K tomu není co dodat.




DVD+R 8x Intenso, páleno rychlostí 8x
Opět výborná kvalita zápisu na ne zrovna moc známá DVD+R média.




DVD+R 8x Sony, páleno rychlostí 8x




DVD+R 8x TDK, páleno rychlostí 8x




DVD+R 8x Verbatim, páleno rychlostí 8x
Zápis osminásobnou rychlostí na 8x DVD±R média zvládá Plextor PX-750A asi nejlépe...




DVD+R 8x Verbatim, páleno rychlostí 12x
...ale při zvýšení rychlosti, byť u médií, na která spolehlivě pálí OverSpeedem většina současných DVD/RW mechanik, se kvalita dost podstatně zhorší.




DVD+R 16x Verbatim, páleno rychlostí 16x
Kvalita zápisu při rychlosti 16x je velmi špatná. Většina současných mechanik přitom nemá s touto rychlostí a už vůbec ne s DVD+R 16x Verbatim v podstatě žádné problémy. Doufejme, že Plextoru se to podaří v některém z příštích firmware opravit.





DVD+R 16x Verbatim, páleno rychlostí 8x
Stejná DVD+R média, ovšem zápis byl proveden poloviční rychlostí a je ve výborné kvalitě.





DVD+R 16x Memorex, páleno rychlostí 16x
Na DVD+R Memorex je 16x rychlostní zápis o poznání lepší, jak můžete zjistit porovnáním obrázků.





DVD+RW 4x Dysan, páleno rychlostí 4x
Toto je jediné DVD+RW médium, na které dokázal Plextor uskutečnit zápis bez chyby, byť kvalita je špatná. Všechno začalo tím, že se mi napřed vůbec nepodařilo cokoliv zapsat na DVD+RW Verbatim 4x, Plextor PX-750A ho vytrvale odmítal a zápis se vůbec nezdařil. Pak následoval kolotoč hledání alespoň nějaké DVD+RW značky, na kterou by se zápis podařil bez chyby a to je právě tento Dysan. Jak dopadly ostatní média, se podívejte na následujících obrázcích.




DVD+RW 4x Imation, páleno rychlostí 4x
Kvalita zápisu mohla být jistě perfektní, ovšem na konci se cosi pokazilo. Zápis jsem opakoval, ale bohužel se stejným výsledkem. Vyzkoušel jsem zápis s tímto médiem ještě na Lite-Onu SOHW-1673S a Pioneeru DVR-110, ale žádný podobný problém nenastal.




DVD+RW 4x Memorex, páleno rychlostí 4x
A trápení pokračovalo i s DVD+RW Memorex. Opět ke konci média došlo k nějakému problému. Podotýkám jen, že oba disky byly uzavřené, kontroloval jsem to.




DVD+R DL 2,4x Verbatim, páleno rychlostí 4x
Na DVD+R DL je kvalita zápisu podstatně lepší než u DVD-R DL. Ani přechod do druhé vrstvy tentokráte nečinil žádné problémy.



reklama