reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Počítač v monitoru: Vekobs V-Max 19"

25.8.2008, Pavel Kovač, recenze
Počítač v monitoru: Vekobs V-Max 19"
Firma Vekobs se zabývá dotykovými panely. Dnes se však podíváme na komplexní řešení v podobě zabudovaného počítače v monitoru ála Apple. Jeho nasazení však míří jinam - objednávkové pulty, registrační poklady apod. Pojďme se na toto All-In-One řešení podívat.

Výkonnostní testy


I když u tohoto zařízení není výkon zrovna důležitý, tak je třeba mít alespoň rámcovou představu, jak je toto All-In-One řešení výkonné. Nejprve se podíváme na testy výkonu disku. Hned na začátku si je však třeba uvědomit, že celé All-In-One řešení je koncipováno velmi podobně jako notebook. Použité komponenty jsou stejné jako u bežných notebooků, akorát "balení" je jiné.



Výkon pevného disku není zrovna oslnivý. Přeci jen jde o 2,5" disk s 5400 otáčkami. Dnešní klasické pevné disky jsou na tom s výkonem zcela jinde. Pro ilustraci přikládám výkon dnes běžného disku WD6400AAKS



Poté jsem provedl test výkonu v PCMark 05 v 1.2. Výsledky jsou následující. Opět nelze očekávat žádné oslnivé hodnoty.

Benchmark
Skóre
PCMark 05 score
1406
CPU
2396
Memory
2062
Graphic
427
HDD
2999

Tím skončím s testy. Asi všichni uznáte, že testovat nějak podrobněji výkon takovéhoto zařízení nemá moc cenu. Je zde však alespoň výpis ze správce zařízení.




Dotyková vrstva


Minule jsme tu měli dotykový panel založený na odporové technologii. Odporovou dotykovou vrstvu lze ovládat čímkoli. Není závislá na vodivosti ovládacího prvku (prstu). Bohužel je náchylnější na mastnotu, lehce se poškrábe a má menší světelnou propustnost (cca 80 %). U tohoto zařízení je použita kapacitní technologie, která lze ovládat pouze prstem (vodivý), avšak je velmi odolná na mechanické poškození. Zkrátka se hodí do prašného prostředí a veřejně přístupná místa.

Porovnání kapacitní a odporové technologie je těžké. Co se týče přesnosti, tak jsem měl lehce lepší zkušenosti s odporovou. Bohužel odporová hodně ztrácí v menší průhlednosti (propustnosti světla). Kapacitní technologie má asi jedinou nevýhodu, a tou je nutnost ovládat prstem. Obvykle však stejně zůstanete u ovládání prstem, takže se tato nevýhoda rychle smazává a zůstávají pouze výhody.

Stejně jako odporová technologie, tak i kapacitní technologie potřebuje před prvním použitím zkalibrovat. Zkrátka vám software postupně říká, kam máte přiložit prst a podle toho zkalibruje mřížku (v ovladačích se to nazývá jako linearizace). Doporučuji provést linearizaci za pomocí 25 bodů. Poté si již můžete nastavit chování při držení prstu na jednom místě (výchozí je druhé tlačítko myši) a kompenzaci krajů. Právě kompenzace krajů je hodně důležitá, protože vcelku velký okraj zabraňuje "ukázat" například na tlačítko Start. Kompenzace krajů toto řeší. Věnujte tedy chvilku nastavení a poté budete s dotykovou vrstvou více než spokojeni.

Když porovnám ovládání systému myší, nebo tabletem a ovládání pomocí prstu, tak jasně vyhrává ovládání prstem. Například naprosto jednoduchá hra Solitaire se stává vcelku zábavnou. Prohlížení webových stránek je také příjemné, avšak je třeba si dobře nastavit velikost posuvníku, jinak se jen těžko budete strefovat. Inu, už se těším na zařízení typu Microsoft Surface, které dotykové ovládání obohatí o multitouch a to bude teprve to pravé ořechové.

Měl jsem možnost si vyzkoušet ještě Wacom dotykový panel. Ten sice není určen pro průmyslové nasazení, ale jeho funkčnost je daleko lepší. Citlivost na tlak, možnost ovládat jak prstem, tak perem, vysoká přesnost a také není nutné vrstvu kalibrovat. Zkrátka Wacom je v této oblasti král, ale to už zabředávám trošku mimo rámec této recenze.
reklama