reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Počítač v monitoru: Vekobs V-Max 19"

25.8.2008, Pavel Kovač, recenze
Počítač v monitoru: Vekobs V-Max 19"
Firma Vekobs se zabývá dotykovými panely. Dnes se však podíváme na komplexní řešení v podobě zabudovaného počítače v monitoru ála Apple. Jeho nasazení však míří jinam - objednávkové pulty, registrační poklady apod. Pojďme se na toto All-In-One řešení podívat.

Odezva


Asi těžko někdo předpokládá, že vestavěný panel bude nějak extrémně dobrý na odezvu. Není zkrátka na hraní her určený, ale na druhou stranu prezentační videa by měla být dobře zobrazena, a to bez slušné odezvy zkrátka nejde. V minulé recenzi monitoru Samsung 2233BW jsme si představili nový způsob měření odezvy, který více respektuje odezvu typu šedá-šedá. V tomto měření budeme pokračovat i nadále.



Při odezvě rise (neboli rozsvěcování pixelu) je vidět, že nejdelší odezva panuje při rozsvěcování z RGB [0, 0, 0] do nějaké šedé resp. bílé barvy (nejtmavší deska v grafu). Při odezvách typu šedá-šedá (světlejší desky v grafu) si můžete všimnout, jak odezva klesá až k 6 ms.

Nyní se podíváme na odezvy fall:



U odezvy fall (zhasínání pixelu) je situace zcela opačná, to je typické pro TN technologii. Čím je "cesta" kratší, tím déle trvá. Zkrátka zde nelze aplikovat tak silný OverDrive, aby nedošlo k překmitu.

Součtový graf celkové odezvy je takový:



Celková odezva se chová dost vyrovnaně. Obvykle sice přesahuje 20 ms, ale to je u 5ms panelu vcelku běžné. Kdyby šlo o 2ms panel, byla by situace jistě výrazně jiná. Pro video takováto odezva naprosto dostačuje a pro prezentační účely jakbysmet.

Pro přehlednost tu je ještě tabulka s hodnotami odezvy jak rise tak i fall.



Inovovaná metodika je celá za námi, a můžeme se kouknout na klasické screenshoty z osciloskopu. Již tradičně se objevují schody v odezvě


Odezva 0-175-0 (30 ms/div)

Podívejme se také na odezvu šedá-šedá, která má prakticky stejný průběh. Zde již druhý schod je zcela smazán. Naopak přibyl u odezvy fall, ale opravdu jen drobný.


Odezva typu šedá-šedá (30 ms/div)

Inputlag


Inputlagem naštěští panel netrpí. U tohoto typu "monitoru" je to však stejně asi jedno

.
Inputlag (10 ms/div)

Pozn.: Tmavě zeleně je na grafu vyobrazen průběh blikání CRT obrazovky a světle zeleně LCD obrazovky.


Sledování videa




Při sledování filmů jsem si nejvíce všiml nižšího kontrastu, který měl za následek horší podání černé barvy. Svůj podíl viny si nese i dotyková plocha, která s obrazem dělá divy. Obraz je takový lehce zešedlý a méně výrazný. Zkrátka dotyková vrstva propouští jen určitou část světla, a tak se snižuje i jas. Je to daň s kterou musíme zkrátka žít. Samotné sledování filmů bylo však velmi dobré. Dokonce ani šum není viditelný u HD videa (v tomto případě 720p). Šum v obraze způsobuje překmit, kterým tento panel netrpí.


Hraní her



Tentokrát jsem hraní her vynechal. Je to hlavně z toho důvodu, že integrovaná grafika není tak výkonná, aby zvládla všechny testované hry plynule a taky toto zařízení není určené na hraní her, takže to jistě nikoho nebude tížit.
reklama
reklama