reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Počítač v monitoru: Vekobs V-Max 19"

25.8.2008, Pavel Kovač, recenze
Počítač v monitoru: Vekobs V-Max 19"
Firma Vekobs se zabývá dotykovými panely. Dnes se však podíváme na komplexní řešení v podobě zabudovaného počítače v monitoru ála Apple. Jeho nasazení však míří jinam - objednávkové pulty, registrační poklady apod. Pojďme se na toto All-In-One řešení podívat.

Pozorovací úhly


Klasické pozorovací úhly TN. Možná jsou lehce nadprůměrné, ale nejde o žádný výrazný skok, který by monitor přiblížil VA panelům. Bohužel se zde opět projevila dotyková vrstva, která snižuje jas a se zvětšujícím se úhlem jas klesá ještě rapidněji.


Náhled pozorovacích úhlů


Stabilita kontrastu


Bohužel panel nelze nikterak ovládat, a tak nelze měnit jas. Tím nemůžu ani změřit stabilitu kontrastu a pouze zde uvedu jednu hodnotu kontrastu, kterou zkrátka monitor má po celou dobu. Vzhledem k udávanému kontrastu 700:1 je naměřená hodnota 539:1 slušná. Avšak měření muselo probíhat s clonou okolo monitoru, protože dotyková vrstva propouští světlo, a tím se snižuje pro sondu výrazně kontrast.


Průběh jasu


Stejně jako stabilita kontrastu i průběh jasu nelze zmeřit z důvodu absence ovládacích prvků pro LCD panel. Zkrátka jsem byl schopem změřit jen maximální jas. Ten dosahuje hodnoty 156 cd/m2, tedy nic extra závratného. To je trošku škoda, protože se může docela dobře stát, že bude tento pultík vystaven na hodně prosluněném místě, a pak nic neuvidíte.


Stabilita jasu


Průběh náběhu jasu je celkem pozvolný, až po zhruba 3 minutách dochází k jeho stabilizaci. Jas však po delším čase opět lehce klesne, ale to již není tak znatelné, protože klesne velmi pozvolně a hodně málo. Ideální to však není.




Podsvícení


Zpočátku jsem byl velmi mile překvapen podsvícením, monitor jej má totiž naoko velmi dobré, ale zdání klame. Po přiložení sondy a stínítka na okraj aby nebyla sonda ovlivněna okolním světlem se toho hodně změnilo. Kraje dost výrazně ztmavly a monitor se vrátil k průměru. Ostatně více můžete posoudit z následujících grafů.



Je zde také 2D pohled pro lepší orientaci.



V pak máme tabulku s hodnotami jasu v jednotlivých místech obrazovky.

reklama