reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Počítač v monitoru: Vekobs V-Max 19"

25.8.2008, Pavel Kovač, recenze
Počítač v monitoru: Vekobs V-Max 19"
Firma Vekobs se zabývá dotykovými panely. Dnes se však podíváme na komplexní řešení v podobě zabudovaného počítače v monitoru ála Apple. Jeho nasazení však míří jinam - objednávkové pulty, registrační poklady apod. Pojďme se na toto All-In-One řešení podívat.

Odchylka dE


Když jsem změřil kvalitu barev bez toho, abych kalibroval barvy sondou, tak jsem dospěl k velmi uspokojivému výsledku dE2000=3,596, což na TN monitor je skvělý výsledek. Bohužel kalibrace byla až nečekaně složitá. Nejen, že jsem nemohl seřídit bílý bod v OSD, ale kolorimetrická sonda měla velký problém s dotykovou vrstvou, která je hodně vzdálena od samotného plastu panelu. To zapříčinilo dosti problematické měření i se stínítkem. Mezi sondu a panel zkrátka vniká parazitické světlo, které hodně ovlivňuje výsledky. Počkal jsem tedy na noc, ale to se však ukázalo jako neštastné řešení, protože noční obloha má velmi studenou barvu (kolem 10 000 K). To s výsledky zahýbalo ještě víc než při běžném denním osvětlením. Po dosti dlouhé době zkoušení různých poloh stínítka jsem došel k celkem uspokojivé kalibraci. Stále to sice není úplně ideální, ale pořád lepší než drátem do oka. Pro přesnou kalibraci by to chtělo světelnou komoru, ale to je už trošku extrémní řešení pro takovýto monitor. Kalibrací jsem tedy zmenšil průměrnou odchylku dE2000=2,305, což už není tak špatné. Bohužel některé barvy stále zůstávají hodně mimo.




Barevný gamut


Asi nikoho nepřekvapí barevný gamut, který je klasický sRGB. Myslím, že nikomu tento gamut nebude vadit. Težko na takovémto zařízení budete někdy upravovat fotky a očekávat, že pokryjí celý CMYK prostor vaší tiskárny.



Nyní se podíváme na to, jak velký rozdíl je ve zkalibrovaném a nezkalibrovaném monitoru. Sledujte pouze rozdíly obrázků! Obrázek po kalibraci nevyjadřuje, jak daný obraz vypadá na monitoru Vekobs V-Max 19.



Porovnání obrazů před (nahoře) a po (vespod) kalibraci

Asi největší rozíl je vidět v podání modré barvy. Již tradiční je posunutí k teplejším barvám. Zde je ono posunutí ještě více výrazné, protože monitor nelze kalibrovat pomocí OSD, a tak nativní bílý bod bude je o něco studenejší než 6500 K.

Celkově jsem byl i přes četné výhrady s monitorem, co se týče barev, spokojen. Asi je to způsobeno tím, že jsem očekával daleko méně od monitoru, který nemůže být považován za grafický pro profesionální úpravu fotek. Je to dáno hlavně tím, že v All-In-One řešení je použit panel NEC. Firma Vekobs totiž velmi úzce spolupracuje s touto společností.

Přikládám zde archív s .icc profily, avšak ještě jednou připomínám, že .icc profil je vytvořen přímo pro testovaný kus a na vašem, i když stejném modelu, nemusí tento .icc profil příliš pomoci.
reklama