reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Počítač za vysvědčení do 15K: BARBONE W HAMMER

18.6.2008, Jan Vítek, recenze
Počítač za vysvědčení do 15K: BARBONE W HAMMER
Jako další výrobce se ukáže společnost T.S. Bohemia se sestavou BARBONE W HAMMER s cenou do 15 000 Kč, která je založena na 3jádrovém procesoru Phenom X3, 2 GB RAM, grafické kartě s čipem ATI Radeon HD 3870 a 500GB pevném disku.
Do počítače se snadno dostaneme přes levou bočnici, kterou stačí odšroubovat a vysunout. Vykoukne na nás celkem upravená sestava s Micro ATX deskou. Kabely jsou k sobě pevně svázány a i když výsledek nevypadá zrovna dokonale, svůj účel plní - kabely nepřekážejí a nad základní deskou je volný prostor.


- klikněte pro zvětšení -

Všimnout si můžeme také zajímavě zkrouceného datového SATA kabelu, který vede k pevnému disku a příhodně zastrčeného plochého PATA kabelu mezi pravou bočnicí a šachtami. Díky tomu vůbec nepřekáží. K uspořádání komponent do skříně tedy snad nikdo nemůže mít vážnější výhrady, proto postupme dále a zaměřme se na základní desku - Gigabyte MA78GM-S2H.





Jedná se tedy o Micro ATX základní desku s čipovou sadou AMD 780G, která obsahuje výkonné integrované grafické jádro ATI Radeon HD 3200. Dále je k dispozici socket AM2+, Hyper Transport 3.0 a podpora pamětí DDR2 1066 MHz, což můžeme ostatně vidět z různých nápisů na desce. Malý formát základní desky zajišťuje nízkou cenu, ale také menší možnosti rozšíření. Máme zde tedy pouze čtyři sloty, kam patří jeden PCIe x1, dále PCIe x16 osazený grafickou kartou a nakonec dva PCI. Pevné disky a mechaniky pak můžeme zapojit do jednoho PATA konektorů, pěti SATA 300 a mezi zadními konektory je také jeden eSATA, jak jsme měli možnosti vidět na předchozí stránce. Audio zajišťuje HD kodek Realtek ALC889A.


Phenom X3 8450 při provozu v klidu (IDLE)

Procesor tedy musí nutně pocházet z továren AMD a jedná se o nový 65nm Phenom X3 8450 s jádrem Toliman, který je nejníže taktovaný ze své řady. Jeho tři jádra tikají při plné zátěži na 2100 MHz a mají k dispozici celkem tři úrovně vyrovnávací paměti: L1 384 kB, L2 1536 kB, L3 2048 kB. Maximální příkon je pak 95 Wattů. Co se týče chladiče, pak ten pochází od Arctic Cooling a jedná se o osvědčený a tichý Alpine 64.







Přesuneme se k operační paměti. Té jsou standardní 2 GB ve dvou modulech a výrobcem je firma Transcend. Časování bylo stanoveno na 5-5-5 při frekvenci 800 MHz, takže se dá říci, že tyto paměti svými specifikacemi nijak nevybočují ze standardu.



Dalším kusem hardwaru na prozkoumání je grafická karta. Na té ihned zaujme zvolený chladič využívající jednu duální heatpipe, která vede s napojenými žebry okolo ventilátoru. Jedná se o model ZEROtherm GX810, který se v našem testu ukázal jako dobrá volba. Grafická karta jinak pochází od firmy PowerColor a využívá čip ATI Radeon HD 3870 s 512 MB paměti GDDR3. To je dostatečně výkonná karta i pro moderní hry, samozřejmě s bráno s rezervou.



Pevný disk zde pochází od společnosti Samsung a jedná se o model SpinPoint F1 - HD502IJ, který patří k nejnovějším modelům. Využívá dvě 250GB plotny se čtyřmi hlavičkami, točí se rychlostí 7200 RPM a má k dispozici 16 MB cache - vyrovnávací paměti.



A poslední komponentou na prozkoumání je napájecí zdroj. Jedná se o produkt značky Fortron s maximálním (peak) výkonem 450 W. Dnes se nejedná o žádný výjimečný kus hardware, ale také se nedá říci, že by byl pro toto PC nedostatečný. Jde tedy o vhodný "doplněk" ke komponentám.


Příslušenství


Příslušenství zde patřičně rozšiřuje přiložená kvalitní klávesnice Logitech Deluxe 250 s PS/2 konektorem a také myš Microsoft Wheel Mouse Optical i s jednoduchou podložkou. Za zmínku také stojí příručka pro uživatele PC BAREBONE a pak se již jedná o vesměs povinné příslušenství složené z napájecích a datových kabelů, redukcí od grafické karty, CD s ovladači pro jednotlivé komponenty a manuály.







reklama