reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PocketDivXEncoder - Připravujeme video pro prohlížení na PDA

23.3.2004, Petr Hájek, recenze
PocketDivXEncoder - Připravujeme video pro prohlížení na PDA
Pokud se začátečník na poli kapesních počítačů jednoho dne pokusí zkonvertovat některý ze svých (bezpochyby legálně pořízených) filmů na CD do nižšího rozlišení pro svého kapesního miláčka, jistě brzy narazí na nejeden problém. Vyznat se v některých utilitách pro PC je totiž úkon hodný černé magie a původní nadšení brzy vystřídá zoufalství. Existuje ovšem jedna poměrně jednoduchá a snadno pochopitelná cesta - volně šířený program PocketDivXEncoder.
Aplikace PocketDivXEncoder umožňuje i člověku reálií kolem komprese videa relativně neznalému zkonvertovat již existující videosoubor pro prohlížení na jeho PDA, program počítá s uživatelem používajícím Pocket PC, takže standardně nabídne rozlišení 240 x 320. V dnešní "kuchařce" si povíme jak na to a omezíme se jen na ty nejdůležitější údaje. Program používá několik populárních enkodérů (VirtualDubMod, MEncoder), které ale běží v pozadí a uživatel tak není nucen napsat jediný parametr. K plnému využití všech funkcí je třeba mít naistalovaný DirectX 9, jinak budou některé funkce nedostupné.

Video lze v programu PocketDivXEncoder optimalizovat nejen na kvalitu, ale i na výkon, případně na tmavší displeje atd. Videa lze konvertovat do dvou formátů - buď .ogm (video stream v DivX5 a audio stream v OGG) nebo .avi (video stream v DivX5 a audio stream v MP3), které na Pocket PC umí přehrát třeba vynikající PocketMVP. Pokud jste s videem dosud nepracovali, formáty se naprosto nezatěžujte a ponechte zatím položku "Advanced options" na pokoji.





Podívejme se na implementované funkce a ovládání (ťukněte si laskavě myší na obrázek výše):
1. File to encode - slouží k výběru zdrojového videa, ikonka "i" podává základní informace o souboru, ale mnohem vhodnější je použít např. aplikaci GSpot, díky níž zjistíte o videu absolutně všechno, tj. např. nemá cenu nastavovat pro konverzi 25 fps a stereo, pokud víte, že video je ve 20 fps a mono atd.
2. Output file - nastavuje cílový soubor, do kterého se budou zapisovat zpracovaná data, tento soubor si později přenesete na kartu ve Vašem Pocket PC.
3. Output options - umožňují zvolit a poštelovat celou řadu parametrů, Video quality od 0 do 20, což odpovídá datovému toku 80 kbps + 20 fps až 360 kbps a 25 fps, Audio quality od 1 do 6, což odpovídá 22 kHz, 16 bits, Mono (24 kbps) až 44 kHz, 16 bits, Stereo (96 kbps). Dále je možno změnit položky Brightness, Sound, Saturation a Zoom, "Change" mění výstupní rozlišení. Nastavení optimálních hodnot pro Brightness a Saturation se liší displej od displeje a je jen na uživateli, co mu bude vyhovovat nejvíce. Dodejme ještě, že změna v nastavení položek souvisejících s kvalitou se okamžitě odrazí na předpokládané velikosti výsledného souboru, takže jste stále v obraze, jestli se titul vejde na Vaši paměťovou kartu. "Cut clip" umí pracovat pouze s vybranou částí zvoleného souboru (na co plácat 10 minut na titulky...) a "Add to the list" přidává soubor do seznamu vpravo.
4. Encoding tasks management - je jakási obdoba playlistu z přehrávače, prostě umí seřadit několik souborů do projektu a pak je všechny zároveň zkonvertuje, zatímco Vy se můžete věnovat něčemu produktivnějšímu, než je 10hodinové civění na ubíhající procenta. Pokud nehodláte konvertovat vícero souborů zároveň a pracujete jen s jedním, lze pro rychlejší práci použít tlačítko "Direct Encoding" vlevo dole, které zahájí proces konverze.
5. Post-encoding misc options - "Correct Audio/Video synchro" se pokouší opravit případnou špatnou synchronizaci zvuku a videa a tlačítko "Play an encoded file" přehraje právě zkonvertovaný soubor.

V průběhu konverze Vás program neustále informuje o zbývajícím čase, již hotové práci, rychlosti zpracovávání zdrojového souboru a předpokládané velikosti výsledného videa. Na tomto formuláři si uživatel ještě může nastavit prioritu procesu a zaškrtnout "Shutdown the computer when finished," což je funkce vypínající PC po skončení enkódování.

Na notebooku vybaveném Mobile Pentium 4 běžícím na 3,06 GHz trvalo zkonvertování filmu délky 1:30:59 (733 530 112 bytes) při datovém toku 80 kbps, 20 fps a se zvukem 22 kHz, 16 bits, Mono, 24 kbps (zvuk i video nejnižší kvalita) na 79 779 996 bytes asi 50 minut a stejného filmu při datovém toku 360 kbps, 25 fps a se zvukem 44 kHz, 16 bits, Stereo, 96 kbps (zvuk i video nejvyšší kvalita) na 319 873 228 bytes asi 81 minut.

Program PocketDivXEncoder, šířený pod licencí GPL jako freeware, stahujte ve verzi 0.3.25 Beta zde.
reklama