reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Podsvícené klávesnice - aby ruce netápaly

12.4.2006, Jan Vítek, recenze
Podsvícené klávesnice - aby ruce netápaly
Pracujete u počítače dlouho do noci? Pak by se vám možná hodily některé z klávesnic, jež umožňují si zapnout podsvícení kláves. Takových se v poslední době na trhu objevilo několik, z nichž jsme na našem serveru recenzovali pouze Logitech G15 Gaming Keyboard. Dnes si představíme čtyři další, oproti G15 poněkud chudší modely, ale zato bude výběr rozmanitý.
Saitek Eclipse je klávesnice s unikátním jménem, i unikátním designem. V duchu vzezření výrobků firmy Saitek, jež je ve světě PC periferií známá převážně svými relativně kvalitními joysticky, je vyrobena i Eclipse.



Její rohy jsou rozšířeny v jakési stojany, které dodávají klávesnici vzhled písmena X. Eclipse je suverénně nejtěžší a nejmasivnější klávesnicí v testu a přiznám se, že pro takové mám slabost. Místa je všude dost, což dokládá především přerostlý mezerník a pravý shift, stejně jako dlouhý backspace, jejž dnes vidíme bohužel jen zřídka.





Rozměry klávesnice činí 492 * 172 * 28mm, tudíž je zřejmé, že na vašem stole zabere nezanedbatelný kus místa. Při pohledu shora také ihned odhalíme, že modré diody indikující num lock, caps lock a scroll lock se přesunuly na vlastní výčnělek nad středem klávesnice a na jejich původní místo výrobce umístil čtyři funkční klávesy ovládající zvuk (mute, hlasitost +/- a ovládání podsvícení).








Z dolního pohledu poznáme, že Eclipse je bohatě zásobena protiskluzovými gumovými podložkami a párem masivních stojanů k naklonění klávesnice. V dolní části jsou také úchyty pro zápěstní podložku. Ta je samozřejmě součástí balení a její specialitkou je možnost nastavit mezeru mezi ní a klávesnicí, aby si na své přišli majitelé jak velkých, tak malých rukou. V nastavování této mezery není žádná věda, pouze po nasazení podložky je nutno vyvinout trochu větší tlak.






Jednotlivé klávesy jsou opatřeny matnou stříbrnou barvou a zvláště líbivý je použitý font. V obchodech bychom již měli nalézt i českou lokalizaci této klávesnice, což je vzhledem ke způsobu, jakým se klávesy prosvětlují, velmi potěšitelné. Tyto dvě věci spolu vzdáleně nesouvisí, ale přeci je tomu tak. Osvětlení klávesnice je totiž realizováno jak světlem prostupujícím skrz mezery mezi klávesami, ale i klávesami samotnými. To, co se totiž na světle jeví jako černá barva, je ve skutečnosti průhledný materiál, tudíž za tmy se původně tmavé nápisy rozzáří. Nu a ve výsledku je jasné, že lokalizace pro jednotlivé země by neznamenaly pouhé jiné potisky, ale rovnou zcela jiné výlisky mnoha kláves a to se pro malé trhy těžko vyplatí. Avšak Saitek se pochlapil, tudíž si můžeme dopřát i podsvícené české znaky. Námi zkoušený model měl sice ještě britskou lokalizaci, ovšem i tak pro demonstrační účely postačí.






Zapínání podsvícení je tedy realizováno s pomocí kulatého tlačítka u horního pravého rohu numerické části. Jako jediná klávesnice v dnešním článku však Eclipse umožňuje cyklicky vybírat mezi žádným, slabým a silným podsvícením. Se světlem je tu ale jeden problém, a sice ten, že jeho množství pronikající mezi klávesami je větší, než množství světla pronikající skrz klávesy. Kvůli tomu jsou písmena znevýhodněna a svit mezi klávesami se stává spíše rušivým. Bylo by tedy lepší, kdyby bylo osvětlení realizováno jako u klávesnice Logitech G15, kde svítí opravdu jen popisky. Navíc se zde přidává neduh, jakým trpí právě i zmíněná G15, že drobné popisky září jen zčásti, což je dáno vnitřní strukturou kláves.



Snad proto, že jsem trochu zaujatý pro masivní klávesnice, jsem psaní na Eclipse shledal jako zdaleka nejlepší z celého testu. Klávesy mají velmi příjemný a nerušivý hluboký zvuk, za odezvu se rozhodně nemají co stydět a 4mm zdvihem se řadí mezi pravý desktop. Všechny klávesy jsou navíc dostatečně velké a mezery mezi nimi dostatečně rozměrné na to, aby se podstatně snížilo riziko překlepů. Osobně se mi totiž u klávesnic s malým backspace stává, že místo něj stisknu insert a to je při použití v textových editorech velmi otravná záležitost.





Pohled z úhlu 45°
reklama