Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Podsvícené klávesnice - aby ruce netápaly

12.4.2006, Jan Vítek, recenze
Podsvícené klávesnice - aby ruce netápaly
Pracujete u počítače dlouho do noci? Pak by se vám možná hodily některé z klávesnic, jež umožňují si zapnout podsvícení kláves. Takových se v poslední době na trhu objevilo několik, z nichž jsme na našem serveru recenzovali pouze Logitech G15 Gaming Keyboard. Dnes si představíme čtyři další, oproti G15 poněkud chudší modely, ale zato bude výběr rozmanitý.
Sharkoon, německá firma proslavená výrobou moddingových záležitostí, jako akrylové skříně, UV kabely, ale i multimédií či napájecích zdrojů, nám do testu zapůjčila multimediální model své svítící klávesnice - Luminous Mediaboard.



Ta již na první pohled zaujme hladkým a reflektivním zpracováním černého těla. To je na jednu stranu na první pohled velmi pěkné, ale vzhledem k tomu, že klávesnice je jednou z nejosahávanější částí počítače, bude po chvilce psaní vypadat nevábně. Pokud ale rádi denně udržujete své periferie v chirurgické čistotě, nebude vám tato skutečnost asi vadit.









Klávesnice celkově připomíná námi dnes první představený kousek firmy C-tech, tedy až na lesklý povrch, klasické rozvržení kláves a jejich poněkud větší průhlednost. I za denního světla si tedy můžete jasně prohlédnout jejich vnitřní strukturu. Narozdíl od klávesnice C-tech ale Sharkoon nabízí hned 15 multimediálních kláves, sice stejně podlouhlých a úzkých, ale natočených svisle.







Rozměry klávesnice jsou 460 * 178 * 28. Poslední rozměr je ten větší pro klávesnici s vysunutými nožkami. Zasunutím dosáhneme tloušťky pouhých 20mm. Rozložení kláves je tedy tradiční, pouze musím poukázat na krátký backspace a klávesu scroll lock. Ta se v dnešní době již téměř nevyužívá a u Sharkoonu se proto rozhodli její funkci dát větší smysl a přesunout na ní i zapínání podsvícení. Tudíž zcela správně tušíte, že spolu se zapnutím podsvícení si nuceně zapnete i scroll lock a to může být někomu na škodu.



Multimediální klávesnice jsou rozděleny po trojicích do pěti skupin. Pokud byste z natisknutých piktogramů nevytušili jejich účel, máte tu na pomoc zadní stranu obalu, která vše vysvětlí. Funkce speciálních kláves tedy jsou (směrem zleva):
  1. Otevře výchozí internetový prohlížeč
  2. Spustí výchozí e-mailový klient
  3. Otevře oblíbené záložky v internetovém prohlížeči
  4. Skok v historii vzad
  5. Skok v historii dopředu
  6. Zastaví načítání stránky
  7. Spustí/pozdrží přehrávání mediálních souborů
  8. Skok v listu nahrávek vzad
  9. Skok v listu nahrávek dopředu
  10. Hlasitost reprodukce +
  11. Hlasitost reprodukce –
  12. Funkce mute
  13. Otevře složku „Tento počítač“
  14. Spustí kalkulačku systému Windows
  15. Uvede PC do spánkového režimu





Podsvícení klávesnice Sharkoon je realizováno také s pomocí modrého světla, ale to již není tak ostré a do očí bijící, jako u předchozích modelů. Jeho barva je spíše nachově nafialovělá a velmi měkká na oči, a to je po zkušenostech se Saitek Eclipse velmi příjemná změna. Bohužel fotoaparát nedokáže rozdíly dokonale zachytit, a tak vám bude muset stačit můj popis.



Při psaní na klávesnici Sharkoon tedy osvětlení není ani v nejmenším rušivým elementem, avšak klávesy jsou až příliš průhledné, a tak jejich vnitřní struktura trochu ruší a odvádí pozornost od popisků. Je také škoda, že se zde, jako i v případě C-techu, zapomnělo na zvýraznění popisků multimediálních kláves, tudíž si pro provoz ve tmě budete muset jejich funkce zapamatovat dle polohy.


Pro psaní mi Sharkoon Mediaboard připadal trochu těžkopádný. Klávesy s 3mm zdvihem sice reagují pohotově, ale mačkají se o chlup těžkopádněji, než například výrobek C-techu. Ještě bych se rád zmínil o skutečnosti, jež se týká nejspíše jenom onoho konkrétního testovaného modelu. Nejspíše vlivem studeného spoje podsvícení zlobilo a co chvíli pohasínalo. Toto jistě nic nevypovídá o celkové kvalitě, ale také by nebylo fér se o tomto problému nezmínit.


Pohled z úhlu 45°