reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Podsvícené klávesnice - aby ruce netápaly

12.4.2006, Jan Vítek, recenze
Podsvícené klávesnice - aby ruce netápaly
Pracujete u počítače dlouho do noci? Pak by se vám možná hodily některé z klávesnic, jež umožňují si zapnout podsvícení kláves. Takových se v poslední době na trhu objevilo několik, z nichž jsme na našem serveru recenzovali pouze Logitech G15 Gaming Keyboard. Dnes si představíme čtyři další, oproti G15 poněkud chudší modely, ale zato bude výběr rozmanitý.
Nu a jako poslední tu máme klávesnici firmy Umax - EL715 Lumi. Ta jako by chtěla porušit designovou řadu přichází ve stříbrném kabátě, ovšem co se týče rozložení kláves, drží basu s C-techem, tudíž milovníci notebooků tu mají alternativu.



Její stříbrné zakulacené tělo, veliké 433 * 163 *24mm, působí elegantním dojmem a obzvlášť zkosený dolní náběh klávesnice odhazuje podložku pod zápěstí do starého haraburdí. Zajímavá je též horní část, kterou si prohlédneme nejlépe z boku. Je patřičně rozšířena a tudíž má klávesnice potřebný sklon, i když nemá žádné vyklápěcí nožičky.









Klávesová část je rozdělena na dvě oblasti – hlavní, obsahující veškeré potřebné klávesy a vedlejší numerická část pro snazší operace s čísly. V čem se od C-tech liší, je kromě malých změn ve funkcích kláves především dlouhý backspace a změna funkce tlačítka v pravém horním rohu. Umax totiž nemá multimediální tlačítka, mezi něž se řadí také jedno s funkcí uspání počítače. Tudíž nemá potřebu ani obsahovat klávesu pro opětovné probuzení, a tak se na její místo může pohodlně přesunout funkce zapínání a vypínání podsvětlení.






Numerická část je klasická, jakou známe ze všech klávesnic. Nad ní je umístěn pruh tmavého průhledného plastu, pod nímž je trojice modrých diod. Ty sice mají korespondovat s rovněž modrým podsvícením kláves, ovšem použité diody nesvítí přes žádný plast, co by rozptýlil jejich světlo, tudíž jsou velmi jasné a do očí bijící.



Výrobce tedy mohl použít o něco slabší diody, nebo jim trochu přiškrtit napětí. Tato skutečnost navíc ještě více zamrzí, když se podíváme na příjemné osvětlení samotných kláves. To sice nesdílí se Sharkoonem stejný odstín, je spíše světle modré, než fialové, ale jinak je použité světlo také měkké na oči a nijak neruší. Celkový dojem však kazí právě ony modré diody a jejich zařezávající se svit.



Pokud bych měl srovnat psaní na klávesnici Umax s klávesnici C-tech, vyzdvihl bych asi právě klávesy C-tech KB-9835L. Ty jsou totiž masivnější a působí stabilnějším dojmem. Umax je sice podstatně lehčí, ovšem také za to platí svou cenu. Ostatně zde nezůstalo jen u kláves; celé tělo je z lehkého plastu, tudíž není problém je zkroutit, takže pokud hledáte solidní klávesnici, co něco vydrží, zde nejste na správné adrese.


Klávesy jsou tedy velmi lehké a to má vliv i na zvuk, který vydávají. Ten se projevuje jako vysoký klapot a daný dohromady s nízkým zdvihem a lehčí konstrukcí velmi připomíná psaní na notebookové klávesnici. Díky tomu mají klávesy také ten nejnižší odpor v celém testu a psaní na ní je velmi ‘rychlé’.


Pohled z úhlu 45°


Závěr



Vesměs jsem byl se všemi výrobky víceméně spokojen. Asi všechny mají své mouchy či mušky, takže si na závěr stručně shrneme hlavní rysy všech klávesnic.


C-tech – Backlight multimedia keyboard KB-9835L – cena 618,- s DPH

Stále aktuální cena v českých obchodech
Graf ceny produktu C-Tech KB-9835 poskytuje server Heureka.cz


C-tech odvedla dobrou práci pro ty, kteří preferují klávesnice v notebookovém stylu. Klávesnice nabízí příjemné psaní na klávesách se středním zdvihem, devět speciálních funkčních tlačítek, dostatečným způsobem zpracované podsvícení a přepínač (nikoli spínač) pro zapínání osvětlení.



Celkově také působí masivně, tudíž by mohla vydržet i hrubší zacházení. Škoda však je, že multimediální tlačítka nejsou nijak osvícena a to je vzhledem k zahrnutí funkce pro uspání počítače nedomyšlené. Oproti své přímé konkurenci, klávesnici Umax EL715, nabízí méně než poloviční cenu a to je velmi podstatný argument.


Saitek – Eclipse - cena 1175,- s DPH

Saitek nám připravil velmi masivní a těžkou klávesnici z poctivého černého plastu. Její nevýhodou je ztížená možnost lokalizace daná použitou technikou osvětlení, ale i tak již máte možnost si v obchodech opatřit českou verzi. Eclipse také nabízí více než dostatečný prostor dovolující použití velkých kláves s širokými mezerami, což je jasná volba nejen pro dřevorubce, ale i ty, kteří rádi píší bez překlepů.



Navíc zde máme i trojici kláves, řekl bych těch nejpotřebnějších, které ovládají hlasitost zvuku a funkci mute. Nevýhodou je tak snad jen světlo prosvítající v mezerách a rušící tak pohled na prosvícené klávesy. Za cenu kolem 1175,- je to odpovídající koupě.


Sharkoon – Luminous Mediaboard - cena 738,- s DPH

Sharkoon Luminous Mediaboard stojí na půli cesty mezi C-tech a Saitekem. Nabízí vyhlazenou zrcadlící se plochu, která je na jednu stranu efektní, ale na druhou stranu na obtíž. Dále tu jsou velmi průsvitné až průhledné klávesy, jejichž kontury jsou při prosvícení trochu rušivé a v neposlední řadě příjemné patnáctero multimediálních kláves.



Vadou na kráse tak u této klávesnice může být kromě příliš průsvitných kláves odsouzení klávesy scroll lock k ovládání podsvícení a fakt, že testovaný model měl problémy se světlem, nejspíš dané studeným spojem, takže světlo se několikrát samovolně vypnulo. Jinak tu ale máme vzhlednou klávesnici, na které je radost psát.


Umax – EL715 Lumi - cena 1547,- s DPH

Umax na trh dodává extralehkou, extratenkou, ale také extrakřehkou klávesnici. Při psaní na ní se budou příznivci notebooků cítit jako doma, ale ostatní se spíše pozastaví nad chatrnou konstrukcí, příliš lehkým stiskem tlačítek, samozřejmě nepočítaje rozvržením kláves.



Za suverénně nejvyšší cenu 1547,- tak Lumi vypadá, že nemá co nabídnout a osobně bych řekl, že opravdu nemá, snad kromě velmi dobře zpracovaného a rovnoměrného podsvícení. Za její cenu si můžete pořídit hned dva konkurenční C-techy, za zbytek si dojít na oběd a ješte budete mít navíc devět speciálních tlačítek k dobru. Hezký design to v případě Umax Lumi asi nezachrání.

Za zapůjčení klávesnic C-tech KB-9835L, Saitek Eclipse a Umax EL715 Lumi děkujeme firmě CzechComputer




Za zapůjčení klávesnice Sharkoon Luminous Mediaboard děkujeme českému zastoupení firmy Sharkoon

reklama