reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Point of View ProTab2 XXL: levný a přesto použitelný?

10.5.2012, Jakub Doležal, recenze
Point of View ProTab2 XXL: levný a přesto použitelný?
Když se řekne tablet, stále se mluví o iPadu, Galaxy Tabu, či Iconii. Dnes však tyto dražší modely necháme být a podíváme se výrazně níže na model s 10“ displejem, Androidem ICS a cenou okolo 4 500 Kč.
Kapitoly článku:
  1. Point of View ProTab2 XXL: levný a přesto použitelný?
  2. Zpracování, operační systém
  3. Telefon a fotoaparát
  4. Multimédia, výkon
  5. Závěr
Než se pustíme do samostatné recenze, pojďme si udělat menší rekapitulaci toho, co se u levných tabletů událo za poslední roky. Jistě alespoň částečně pamatujete dobu, kdy Apple uvedl iPad a spustil tak lavinu konkurenčních zařízení. Ta paradoxně nepocházela od velkých hráčů, ale spíše od méně známých asijských firem. Výsledné produkty za lákavou cenu však často podávaly tragické výsledky a navíc do nich instalovali výrobci telefonní Android 2. generace.
 


Zlomí ProTab2 XXL prokletí levných tabletů?




Grafické karty od POV známe, jak si povede v oblasti tabletů?



Google se tak rozhodl 3. generaci (Honeycomb) vyhradit jen zkušeným producentům hardwaru Samsung, Asus, HTC, Acer, avšak ani ti nepřicházeli z počátku s nějakými zásadnějšími konkurenty pro tablet od nakousnutého jablka. Poslední verze Androidu 4.0 (Ice Cream Sandwich) však znovu otevírá brány prakticky jakémukoliv výrobci, tedy včetně těch menších a my se na jednoho takového dnes podíváme.





Společnost Point of View mnoho z vás třeba ani nezná a pokud ano, tak spíše jako producenta grafických karet. Chytré dotykové přístroje však dnes válcují ostatní segmenty, a tak se i tento výrobce rozhodl nabídnout několik modelů. Nám se do redakce dostavil na test model s označením ProTab2 XXL, který kromě velkého displeje slibuje i použití posledního Androidu.

V minulých recenzích jsem povětšinou porovnával ty nejlepší z nejlepších a nejnovější technologie, dnes tomu bude trochu naopak. Jako první příklad poslouží postarší 1jádrový procesor Cortex A8 s frekvencí 1,2 GHz. Doplněný je o operační paměť DDR3 s kapacitou 512 MB. V minulosti to byl právě nedostatek výkonu, který levné tablety trápil a uvidíme, jak tomu bude dnes.

Asi nejdůležitější komponentou systému je však displej a ten v případě dnes testovaného modelu nabízí úhlopříčku 10“ při rozlišení 1024 x 600 pixelů. V oblasti použité zobrazovací technologie nám výrobce žádné informace neposkytl. Sdílnější je až v použité dotykové technologii, kde vyzdvihuje kapacitní vrstvu se zaznamenáním až 5 dotyků najednou.

Moderní tablety se už zcela odvrátily od myšlenky rozšiřování paměti pomocí karet, takže si musíte dopředu promyslet své nároky a koupit patřičný model. U ProTab2 XXL jsou však v základu integrovány pouhé 4 GB paměti. Naštěstí je zde přítomna čtečka MicroSD karet, a tak lze předpokládat, že můžete dokoupit až 32 GB dalšího datového prostoru.

Nedílnou součástí nabídky jsou dnes také bezdrátové technologie a zde nabízí společnost POV (Point of View) poněkud skromnější nabídku. Nečekejte žádný 3G modem, Bluetooth nebo NFC. Pro přenosy dat si musíte vystačit s Wi-Fi adaptérem a podporou 802.11b/g/n. Je tu prý možnost rozšíření skrze USB, avšak 3G modem či Bluetooth zrovna k dispozici nemám.

Další oblastí, kde se výrobci často snaží trumfnout, jsou fotoaparáty. U mobilů je tato snaha celkem chvályhodná, nicméně u tabletu je problematická ergonomie. Z tohoto důvodu mi zase až tolik nevadí, že tablet ProTab2 XXL nedisponuje zadní kamerou. Přední kamera pro videohovory je přítomna, avšak s nízkým rozlišením 0,3 MPx.

Point of View ProTab2 XXL
Kategorie
Tablet
Výrobce
Point Of View (POV)
OS
Android 4.0.3 (Ice Cream Sandwich)
Rozměry
267 x 164 x 14 mm (š x v x t)
Hmotnost
680 g
Ovládání
Dotykový kapacitní displej
Procesor
Cortex A8 (až 1,2 GHz)
Grafika
Mali-400 MP
Vnitřní paměť
4 GB
Paměť RAM
512 MB DDR3
Sloty
Micro SD
Displej
-
Rozlišení
1024 x 600
Barevnost
-
Úhlopříčka
256,64 mm (10.1")
Fotoaparát
vpředu 0,3 MPx
Senzory
G-senzor
Data
Wi-Fi 802.11 b/g/n
Baterie
-
Mikrofon
1x
Konektory
USB, MiniUSB, HDMI 1.4
Repro
Mono

Krátce se zastavím u prodejního balení, které není tak precizně poskládané, jak tomu bývá u větších hráčů. Nicméně oceňuji, že se i ostatní výrobci naučili například napevno oddělit tablet a příslušenství. K naprosté dokonalosti bych pro příště ocenil, aby bylo možné vysunout krabici s příslušenstvím bez několika minutového boje.





Pojďme se podívat, co nám POV k tabletu přibalil. Jako první na mne vypadává nabíjecí adaptér. Tvar nabíjecího konektoru mě trochu nahání strach, ale uvidíme, zda nepůjdou využít i jiné konektory. Z balení následně vyklepávám sluchátka bílé barvy, na jejichž schopnosti se podíváme později.





Další částí příslušenství je MiniUSB kabel pro propojení s počítačem. Kromě hardwarové příslušenství připravil výrobce také manuál. Jeho mezinárodní verze neobsahuje češtinu, avšak tu naštěstí přidal lokální dodavatel.





Prodejní balení tedy obsahuje takřka všechno podstatné, avšak mně zde přeci jen něco chybí. Jako první postrádám jakýkoliv obal. Takto levný tablet jistě nemá Gorilla Glass, takže bez krytu displeje bude brzo jeho povrch poškrábaný. V druhém kroku mi pak chybí vlastně jakékoliv další příslušenství, respektive na stránkách výrobce jsem žádné nenašel.
reklama