reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pokračování legendy: Fujitsu Siemens P19-3

13.5.2008, Pavel Kovač, recenze
Pokračování legendy: Fujitsu Siemens P19-3
Ve své době si vysloužil přízeň mnoha uživatelů a dokázal, že i za nízkou cenu lze získat monitor s dobrými barvami a perfektním podsvícením. Ano, byl to FS P19-2 a nyní přichází jeho nástupce Fujitsu Siemens P19-3. Dokáže se prosadit v době, kdy je na trhu opravdu velká konkurence?

Pozorovací úhly


A jak jsou na tom pozorovací úhly? Prakticky stejně jako u předchozího modelu, zde se na oko nic nezměnilo. Kontrast s jasem klesá podle velmi známé křivky u S-PVA panelů. Povrch obrazovky je matný, takže se v obraze ani při extrémním úhlu v nic neodráží.


Náhled pozorovacích úhlů


Stabilita kontrastu


Kontrast prakticky nekolísá a drží se nad 94 % maximálního 1245:1 kontrastu. Monitor si zde tedy vede velmi dobře a není mu co vytknout.




Průběh jasu


Výrobce sice udává maximální hodnotu jasu 300 cd/m2, ale měření ukázalo jas o trošku nižší - 248 cd/m2. Byl jsem však spokojený s regulací. Pokud pracujete často v noci, tak hodnota 57 cd/m2 je pro vás velice příznivá. Sice jsou i LCD (např. EIZO), které mají regulaci ještě ve větším rozsahu, ale to je jiná liga. Průběh sice není zcela lineární, ale jsou to jen drobné výkyvy. Hlavní je, že se nikde regulace výrazně nezpomalí apod.




Stabilita jasu


Jas je ihned po zapnutí již tradičně nízký. Po 30 s se však vyhoupne na dostatečnou úroveň a nic nebrání v práci. Ke stabilizaci jasu však dojde až po 7,5 minutách, takže je dobré si chvilku počkat. Změny od 2 minut dále jsou však již jen minimální.



Podsvícení


Homogenita podsvícení byla u modelu P19-2 velmi dobrá a většina uživatelů ji považovala za jednu z nejlepších v neprofesionální sféře. Nový model měl sice lehce horší podsvícení, ale stále je to velmi dobré. Na první pohled si oko prakticky nevšimne žádných nerovností. Je to dáno hlavně tím že lidské oko reaguje na jas logaritmicky, kdežto v grafu jsou hodnoty jasu v ose z lineární. Každopádně jsou zde výsledky a ty dosahují stále dobré hodnoty 73,4 %.



Je zde také 2D pohled pro lepší orientaci.



V neposlední řadě tu máme tabulku s hodnotami jasu v jednotlivých místech obrazovky. Všimněte si, že nejnižsí hodnota je 189 cd/m2, což není vůbec špatné.

reklama