reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pokračování legendy: Fujitsu Siemens P19-3

13.5.2008, Pavel Kovač, recenze
Pokračování legendy: Fujitsu Siemens P19-3
Ve své době si vysloužil přízeň mnoha uživatelů a dokázal, že i za nízkou cenu lze získat monitor s dobrými barvami a perfektním podsvícením. Ano, byl to FS P19-2 a nyní přichází jeho nástupce Fujitsu Siemens P19-3. Dokáže se prosadit v době, kdy je na trhu opravdu velká konkurence?

Odchylka dE


Ihned po zapnutí monitoru jsem zajásal a byl jsem rád, že tvář původního modelu nebyla prakticky změněna. Barvy jsou velmi dobře podány a jediné, co mě lehce vadilo, byla teplota bílého bodu, který jsem však nastavením OSD na hodnoty R 87 %, G 80 % a B 100 % celkem dobře srovnal (cílová teplota 6500 K), tím se také zlepšila dE na již velmi dobrou hodnotu 1,885. Po zavedení .icc profilu (kalibrace sondou) se odchylka ještě zlepšila na 0,685 což je i pro profesionální grafiky velmi dobrá hodnota. Sice je zde stále trošku problematická modrá barva, která se vyhoupne na dE 2, ale i tak je to stále dobrý výsledek. Věřím, že po chvilce laděná by se i tento nedostatek dal odstranit, ale to je na dlouho a na to zkrátka v recenzích není čas. Celkově je tedy barevné podání velmi dobré a nemůžu si na něj ani trošku stěžovat.



Nyní mám na vás čtenáře malou prosbu. Chcete nadále předchozí graf, nebo jej chcete nahradit sloupcovým, který se sice pro tyto účely více hodí, ale nevím, jestli je dostatečně přehledný. Po kliknutí se zobrazí větší verze, která již přehledná je, ale musíte kliknout. Svůj názor vyjádřete v diskuzi. Posílejte klidně zcela jiné návrhy, které se vám zdají přehlednější. Mlčení znamená souhlas a v tom případě nechám původní graf, tedy spojnicový.


Pro zvětšení klikněte


Barevný gamut


Monitor splňuje tradiční sRGB gamut, který byl ve své době velmi častý, avšak dnes již velká část monitorů má rozšířený gamut až k Adobe RGB (čárkovaně). Spokojíme se tedy s sRGB barevným prostorem a přejdeme na další testy.



Nyní se podíváme na to, jak velký rozdíl je ve zkalibrovaném a nezkalibrovaném monitoru. Sledujte pouze rozdíly obrázků! Obrázek po kalibraci nevyjadřuje, jak daný obraz vypadá na monitoru Fujitsu-Siemens P19-3.



Porovnání obrazů před (nahoře) a po (vespod) kalibraci

Velká změna se udála hlavně v modré barvě a opět se obraz posunul k teplejším barvám. Posun k teplejším barvám je velmi obvyklý u většiny LCD monitorů.

Co tedy ještě k barvám říci? Myslím, že stačí dvě slova: velmi dobré.

Přikládám zde archív s .icc profily, avšak ještě jednou připomínám, že .icc profil je vytvořen přímo pro testovaný kus a na vašem, i když stejném modelu, nemusí tento .icc profil příliš pomoci.
reklama