reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Potěšení pro váš monitor: VESA držáky vyšší třídy

31.8.2012, Pavel Kovač, recenze
Potěšení pro váš monitor: VESA držáky vyšší třídy
V nedávné době jsme se zaměřili na VESA držáky pro monitory. Toto téma vás zaujalo natolik, že se mu budeme věnovat i nadále. Dnes jsme si připravili recenzi držáků vyšší třídy. Pokud tedy požadujete pro svůj monitor kvalitu, rozhodně si dnes vyberete!
Ergotron MX Desk Mount Arm - pro 1 LCD na stůl (designovka)

Tento držák zaujme hlavně ty, co chtějí kvalitní ergonomii, pěkný design a nechtějí investovat zbytečně vysokou sumu. Držák sice neumožňuje extrémní polohování jako verze LX, ale oproti běžnému stojanu je stále ergonomie zcela v jiných dimenzích.

Ergotron MX Desk Mount Arm - kompletní balení
Balení (klikněte pro zvětšení)

V balení naleznete držák v ne zcela složeném stavu. Musíte přišroubovat ke spodní části nohy odpovídající plechy, a to buď pro připevnění ke kraji stolu, nebo pokud máte otvor ve stolu, tak druhou variantu plechu. Díky tomu si můžete tedy držák připevnit klidně doprostřed stolu. Samotné sestavení je však velmi jednoduché a zvládnete jej s přiloženým imbusem a vlastním křížovým šroubovákem.

Ergotron MX Desk Mount Arm - složený držák
Složený držák (klikněte pro zvětšení)

K držáku stačí pomocí tří šroubů připevnit úchyt na stůl, a do něj našroubovat ještě pomocí dalších dvou šroubů svorku. Vše zvládnete s obyčejným křížovým šroubovákem a jste připraveni k upevnění na stůl. Poté již připevníte samotný monitor. K tomu slouží čtveřice šroubů s velkou plastovou hlavou, takže je můžete dotáhnout jen holou rukou. Díky tomu je montáž výrazně pohodlnější a hlavně rychlejší.

Ergotron MX Desk Mount Arm - polohovatelnost držáku
Polohovatelnost

A jaké jsou možnosti polohování? Velmi slušné! Rameno umožňuje i docela velký zdvih (19-33,5 cm od desky stolu), který je navíc příjemně tuhý a při pohybu nahoru pomáhá pružina. Tu je možné přitáhnout či povolit, a tak změnit její tuhost. Pokud například zavěsíte těžší monitor, tak ji jednoduše dotáhnete. Nejde navíc o žádnou alchymii nebo moc citlivou regulaci. Pružina se napíná pomocí šroubu s jemným závitem, takže pro zvýšení síly je třeba otočit několikrát imbusem. Zkrátka paráda. Pivot však není možné provádět v 360° a musíte se tak spokojit s 90° otočením proti směru hodinových ručiček. V mém případě tak došlo k možné kolizi USB, resp. čtečky karet, s deskou stolu. Obecně je pivot obvykle proveden na druhou stranu, ale je to opravdu jen drobnost.

Ergotron MX Desk Mount Arm - přišroubování monitoru k držáku
Přišroubování monitoru a hlava (klikněte pro zvětšení)

Stejně jako utahování nohy, lze dotáhnout i hlavu. V ní je také umístěna pružina, kterou opět šroubem buď povolíte, nebo přitáhnete. Navíc pokud se pružina časem trošku povolí (čemuž nevěřím - je opravdu masivní), tak ji lze dotáhnout.

Ergotron MX Desk Mount Arm - uchycení kabelů
Uchycení kabelů (klikněte pro zvětšení)

Pro uchycení kabelů zde slouží odnímatelný plastový kryt v dolní části ramene. V horní musíte využít přiložených plastových vázacích pásků. Na fotografii jsem využil obyčejného drátku s bužírkou (pásky se špatně rozdělávají a jde o zapůjčený produkt). Tyto pásky chytnete za dva háčky v horní i dolní části vrchního ramene.

Celkově tedy má držák co nabídnout, a to hlavně v neuvěřitelně pevné konstrukci. Také design je hodně odlišný od běžných černých a věřím, že zaujme spoustu uživatelů. Cena držáku je však s ohledem na verzi LX trošku vyšší. No a proto se bez odkladů podíváme právně na ni.

Ergotron MX Desk Mount Arm
Vlastnost
Hodnota
Počet monitorů/TV
1
Nosnost
6,3-13,6 kg
Odsazení od tyče
7,5-42,4 cm
Náklon nahoru/dolů
75°/5°
Náklon do stran
180° (360° celý držák)
Pivot
Ano
Zdvih
14,5 cm
Rozměry monitoru/TV
do 30"
Provedení
Montáž na stůl
VESA rozteč
75, 100 mm
reklama