Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pouzdro Piel Frama CowSkin pro HP iPAQ hx4700

19.9.2006, Jaroslav Salcer, recenze
Pouzdro Piel Frama CowSkin pro HP iPAQ hx4700
V minulém článku jsme se věnovali recenzi koženého pouzdra Krusell. V dnešní recenzi se podrobně podíváme na španělského výrobce kvalitních pouzder Piel Frama. Jeho produkty se řadí mezi špičku v oblasti PDA příslušenství, elegance a ergonomie je však vykoupena vysokou cenou.

O firmě


Firma Piel Frama se zabývá zpracováním kůže od roku 1945. V roce 1984 začala vyrábět pouzdra na mobilní telefony a prorazila s nimi na americké trhy. To bylo v době, kdy ještě nikdo v Evropě neslyšel o mobilních telefonech. Dvacetileté zkušenosti dostaly firmu daleko od jejich konkurence, protože kvalita, design a zpracování jsou u této firmy na velmi vysoké úrovni. V dnešní době firma vyrábí kromě pouzder pro různé mobilní přístroje například i pouzdra na notebooky, dámské kabelky, kožené diáře, pouzdra na doutníky atd. Počet zaměstnanců se pohybuje okolo 180.


Co najdeme v balení


Možná si řeknete, že obaly jsou od toho, aby se vyhazovaly, ale kdo si koupí toto luxusní pouzdro, zřejmě tak neučiní, protože i u té krabice stojí za to si ji ponechat. Kromě pouzdra obsahuje balení i leták o firmě, plastovou sponu pro uchycení za opasek v barvě pouzdra, klíček na vyšroubování úchytu a záslepky po šroubku, pokud se rozhodnete nenosit pouzdro za opaskem.



Technické zpracování pouzdra


Celé pouzdro je šito z kvalitní pravé kůže, která je velmi příjemná na dotek, na Piel Frama nenajdete jediný kaz nebo nepravidelný steh. Všechny otvory, které jsou nutné pro ovládání PDA - otvor pro mikrofon, USB kabel, výřez pro tlačítko nahrávání atd. jsou na svých místech, vše lícuje a sedí do detailu. Opět podotýkám, že nelze zasunout PDA do kolíbky i s pouzdrem, ale podle mne to není nutné, neboť od čeho máme bezdrátové technologie.
Při zasouvání PDA klade pouzdro optimální odpor a zde mohu potvrdit, že na mém minulém PDA iPaqu 2210 nedošlo ani po dvouletém používání pouzdra Piel Frama k nějaké vůli, která by zapříčinila náhodné vyklouznutí PDA z pouzdra. Kapsičky umožňují zasouvat například vizitky, dále je zde místo i pro 2 SD karty. Byla by ale škoda vytahovat kůži kapsiček neustálým zasouváním SD karet, vizitek nebo nějakých zbytečných papírků.



Na obrázku můžete posoudit nejen zpracování, ale i to, jak perfektně pasuje PDA na míru. Povšimněte si rozdílu vzhledu stejného PDA v pouzdře Krusell a Piel Frama


Co tedy lze vytknout?


Zde bude velmi těžké vyšťourat nějakou vadu. Křivé švy se nekonají, PDA v pouzdře nekompromisně sedí, zapínací patent má optimální sílu pro zapínání a rozepínání. Ale přece. Buďme tvrdí, protože se zde opět jedná o „luxusní“ pouzdro a jeho cena nepatří k „lidovkám“.



Jak můžete vidět na obrázku, tak v zadu je kovový trn pro zacvaknutí do plastové spony za opasek, ve které se může PDA otáčet kolem trnu. Zacvaknutí pasuje perfektně, ale kdo by tak chtěl denně pouzdro nosit, tak nechť si uvědomí, že ono otáčení se děje tak, že se plastová spona neustále šoupe celou svojí plochou o kůži na zadní straně pouzdra. Po nějaké době tedy lze očekávat vyšoupanou kružnici v kůži, něco ve stylu tajemných kruhů v obilí.
Řešení se nabízí docela jednoduché, ale museli by ho provést již v továrně Piel Frama. Stačilo by udělat kovový trn o 2,5 mm delší a umístit mezi pouzdro a trn kovovou vymezovací podložku velikosti korunové mince, takže plastová spona by již nepřišla do styku s kůží.


Hodnocení


Pokud bych vzal v úvahu stupnici v procentech, udělil bych tomuto pouzdru 99%. To procento dolů je za ten trn, který umožňuje ošoupávání kůže o plastovou sponu za opasek. V ostatních ohledech nemám co vytknout. Pouzdro je šité z velmi kvalitní pravé kůže a pečlivost, s jakou je navržen design a provedení, svědčí o mnohaletých zkušenostech firmy.
Piel Frama nebude asi pro ty zákazníky, kteří mají každých půl roku jiné PDA. Jeho cena se pohybuje spíše v horní hranici cen pouzder a můžete si být jisti, že Vám nikdo nebude ochoten zaplatit ani polovinu ceny, v případě že byste chtěli pouzdro prodat. Respektive museli byste najít někoho podobně postiženého, který ví co kupuje a ocení kvalitu. Osobně mohu říci, že Piel Frama je pouzdro dle mého gusta a budu ho pořizovat již na své druhé PDA. Tím ale nechci být neobjektivní, protože pokud bych nějakou výrobní vadu objevil, určitě bych ji zde podrobně a s chutí popsal.
Pouzdro zapůjčila spol. Piel Frama, děkujeme.

Cena v době psaní recenze: 60 EUR, cca 1 680 Kč vč. DPH